10 mai 2013

Alesd- zile de cultura




Aleşd. Săptămâna de cultură - Expoziţie de artă manuală
Autor: Nicolae Răcuciu
În cadrul săptămânii de cultură a oraşului Aleşd, ziua de marţi 14 mai a fost dedicată artei manuale. Iubitorilor de cultură şi artă, după vernisajul expoziţiei internaţionale de fotografie, li s-a oferit prilejul să aprecieze o artă mai puţin mediatizată, dar la fel de valoroasă ca şi "suratele" ei, "arta mâinilor îndemânatice" ale femeilor.


În prezenţa celor 12 artişti expozanţi şi a unui public interesat şi curios, Georgeta Ardelean, responsabila Bibliotecii "Octavian Goga", organizatoarea manifestării, a prefaţat evenimentul cu câteva considerente pertinente, ce au făcut o bună reclamă acestei minunate arte. "Orice lucru care iese din mâna unui om devine o operă de artă, pentru că este o dovadă de migală şi răbdare, de îndemânare, dar mai ales de dragoste. Aceste lucrări sunt o dovadă a dorinţei de perfecţiune, pentru că cine iubeşte arta lucrează pentru a atinge perfecţiunea. Goblenul este o artă a picturii cu acul, dar şi o dovadă de măiestrie. Ca profan, eu văd doar lucruri frumoase, care mă încântă vizual, dar nu pot percepe câtă muncă, concentrare, până la urmă şi relaxare, conţin, dar cu siguranţă sunt realizate cu multă dragoste şi atunci cu siguranţă o să-mi spuneţi că nu e greu să faci aşa ceva, trebuie doar să îţi doreşti". Într-o atmosferă destinsă, fără protocol, a luat cuvântul prof. pensionar Olimpia Ivanciuc, care a făcut câteva precizări de specialitate privind istoria şi tehnica confecţionării goblenului. În spiritul acestor precizări, s-au putut evalua lucrările deosebite expuse, care au dat naştere unui dialog interesant despre această artă. S-a vehiculat ideea organizării unui curs pe această temă. În afară de goblenuri, au mai fost expuse, lucrări în macrameu, împletituri şi obiecte de artizanat. Un element de atracţie al expoziţiei l-a reprezentat un goblen mai deosebit ca dimensiuni, (130/80cm), autor fiind Matei Florian, cu subiectul "Cina cea de Taină", la care, cu migală şi multă răbdare, a lucrat 3 ani. Un stand aparte, aparţinând doamnei Peter Iuliana din Cacuciu Nou, comuna Măgeşti, a atras atenţia vizitatorilor, prin originalitate, inventivitate şi execuţie. Materialele folosite sunt pănuşul şi hârtia. Imaginaţia sa fără limite a dat naştere unor obiecte de uz casnic, dar şi bibelouri ce reprezintă personaje în diverse ipostaze. Lucrările sale sunt expresia izvorului nesecat de talent şi imaginaţie al creatorilor populari. Pentru reuşita acestei manifestări merită felicitări expozanţii: Ivanciuc Olimpia, Coman Lucreţia, Iacob Aurica, Fejes Emilia, Matei Florian, Ilosvai Ingrid, Bocşe Dorina, Ruparcsics Otilia, Alhaj Florica, Moravski Andrea, Petrică Gabriela, Peter Iuliana, precum şi personalul bibliotecii, care a organizat şi găzduit expoziţia. Vizitarea expoziţiei este posibilă până vineri, între orele 10-16.




In memoriam Viorel Horj - Memoria locului
Autor: Nicolae Răcuciu




Momentul de vârf al Zilelor culturii aleşdene a fost, cu siguranţă, activitatea omagială dedicată fiului adoptiv al oraşului Aleşd, Viorel Horj. În prezenţa unui public elitist, activitatea a început cu un moment religios: la propunerea preotului Ovidiu Bocşan, asistenţa a cântatHristos a Înviat.
Momente din viaţa şi activitatea poetului, pe baza unor fotografii de familie şi din arhivă, ordonate şi prezentate în power-point, au constituit fundalul pe baza căruia s-a evocat crâmpeie din vasta sa activitate, în special manifestările prilejuite de Zilele Goga, la Aleşd. Georgeta Ardelean, responsabila bibliotecii, a moderat evenimentul, făcând o scurtă biografie a poetului Viorel Horj, după care a luat cuvântul doamna Ligia Mirişan, director la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea. În puţine cuvinte, Ligia Mirişan a realizat o radiografie a activităţii literare a poetului omagiat şi a evenimentului organizat cu acest prilej, după care a acordat personalului bibliotecii - Georgeta Ardelean, Silvia Koşa, Denisa Alb şi Tamara Urs-Hadadea - diplome de merit, ca semn de apreciere şi recunoaştere a activităţii prestate în promovarea cărţii şi a actului de cultură în comunitate. Despre poet şi opera sa au mai vorbit poetul Petru Covaci şi prof. Crăciun Parasca, prieten şi colaborator în funcţiile culturale în care s-au intersectat. Caracterizând personalitatea poetului, acesta din urmă a scos în evidenţă câteva trăsături de caracter şi calităţi care l-au impus ca om şi "aristocrat al cuvântului": "Om cu o vastă cultură, şi-a asumat actul creator, punând accent pe rostul poeziei şi poetului în lume. Poezia sa armonioasă, cu mesaje clare şi solemne, recâştigă valoarea atribuită de antici, acea de cântec, cântând. Creatorul unei lumi proprii, în care poetul pendulează între realitate şi ideal, în căutarea obârşiilor, izvoarelor, a purităţii, a candorii, a zborului spre înalturi". Atmosfera solemnă şi emoţionantă a fost menţinută şi prin recitările de excepţie ale elevelor Bianca Tanc şi Carmen Movilă, de la clasa de filologie a Colegiului Tehnic "Alexandru Roman", care, cu simţ artistic, au pus în valoare versuri din epica poetului. Despre evenimentul omagial şi importanţa acestuia întru păstrarea memoriei celor care au realizat ceva în folosul comunităţii în care au trăit a vorbit şi domnul Stelian Costea, care a felicitat personalul bibliotecii pentru solicitudinea şi implicarea în actul cultural. La final, profund emoţionată, doamna Olimpia Horj, soţia regretatului poet, a mulţumit organizatorilor şi publicului prezent la acest remember. În aplauzele asistenţei, organizatorii au oferit soţiei poetului un frumos buchet de flori şi o plachetă comemorativă.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării