23 mai 2013

În pregătire - programele de vacanță ale filialelor bibliotecii județene

Pentru data de 23 mai a fost programată a doua întâlnire cu bibliotecarii din filialele Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea.
Gazde au fost colegii de la Filiala Decebal.
Agenda întâlnirii a cuprins:
1 - Tehnica de biblioteca - Organizarea si conducerea inventarelor
2 - Noutati profesionale - Serviciile de biblioteca in era digitala
3 - Pregatirea programelor de vacanta - Filiale
4 - Bibliotecarii citesc si prezinta - prezentari de carte – bibliotecarii din filiale.

Intalnirile trimestriale  devin un prilej de schimb de experiență, de transfer de idei,  de comunicare fără inhibiții sau bariere. Serviciile de bibliotecă pe care le vedem model în ultima vreme, promovează lectura în formatul tradițional. În programele de vacanță propuse fiecare dintre colegi se observă aceiași tendință.  Discuțiile pe acestă temă au ajuns la câteva concluzii comune.Mulți copii, chiar și tineri din ciclul gimnazial sau liceal  au dificultăți în citirea cursivă a unui text, aceleași grupe de utilizatori nu știu folosi aplicații simple. Acea sintagmă - copii se știu pe calculator nu înseamnă decât că aceștia știu accesa adresa unui joc, și știu utiliza 4 taste. 
Programele de vacanță au module, și forme diferite de stimulare a lecturii, în ateliere de lectură , sunt programate cursuri de origami, și de șah - inițiere pentru copii. Tot pentru copii module de folosire de aplicații  de exemplu - google translate cu limitările și beneficiile pe care le are.
Adulții și seniorii vor beneficia de instruire personalizată pe problemele specifice pe care le întâmpină în folosirea calculatorului. 

La capitolul prezentare de carte colegul nostru Florin Miheș ne-a făcut o scurtă prezentare a cărții Europenii caută Eldorado de RAIMONDO LURAGHI - o istorie a colonialismului mondial. Pornind de la carte am discutat despre alte forme, mai evoluate, ale colonialismului, pe care le observăm în jurul nostru.




șef birou filiale, Delia Pantea

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării