Pat Barker, scriitoare britanică nascută în 1940, abordeaza ca subiecte de roman: istoria, traumele, supraviețuirea si vindecarea. Primul război mondial care a decimat o întreagă generaţie de bărbaţi europeni a oferit cadrul perfect pentru temele preferate ale autoarei. ”Am pornit de la ceea ce s-a întâmplat cu soldații în război.:a) au fost uciși, b) au venit înapoi mai mult sau mai puțin în ordine.”
”Regenerarea", "Ochiul de uşă" şi "Drumul fantomă" sunt cele trei romane apărute sub aceiaşi copertă la editura Trei ,Trilogia Regenerării. În opinia autoarei - ” Trilogia incearcă să spună ceva despre părți ale războiului care nu ajung în dosarele oficiale.”
Tema nebuniei e abordată în ”Regenerarea” și descrie un fapt de viaţă autentic: În 1917, ofiţerul britanic Sassoon a scris o declaraţie prin care condamna războiul. În loc să fie dus la Curtea Marţială, a fost trimis la Craiglockhart War Hospital din Edinburgh pentru a i se aplica o terapie de şoc. Acolo a fost luat în grijă de doctorul William Rivers, psihiatru şi antropolog.
Doctorul Rivers va fi zguduit de perfecta luciditate a pacientului său şi de caracterul cât se poate de raţional al poziţiei pe care o apăra deşi, în acel context, nesupunerea faţă de angajamentul militar al unui ofiţer de nădejde, care fusese înainte decorat pentru meritele lui, părea un gest de nebunie. Prin urmare, Rivers începe să se îndoiască puternic de rolul care-i revine, şi anume vindecarea pacienţilor (tratamentul general acceptat la vremea aceea se baza pe aplicarea de şocuri electrice) în vederea retrimiterii lor pe front.
O altă temă este homosexualitatea - dragostea între bărbați în vreme de război.Se sugerează că oamenii sunt în vreme de război mai puțin toleranți decât în vreme de pace. Sunt relatate trei situații diferite.
O altă temă este masculinitatea - estomparea diferențelor de gen în timp de război: bărbați răniți care și-au pierdut atributele masculinității sau au fost atât de traumatizați de război încât trec prin puternice stări depresive, și femei care lucreză în industria de război în meserii care până atunci fuseseră doar ale bărbaților.
Cititorul parcurge peste 1000 de pagini și se mai conturează multe alte teme psihologice interesante de studiat. Pe parcurs apar referiri istorice la personaje reale din lumea politică şi literară a vremii.
Lectura este captivantă pentru cei care vor să intre în atmosfera primului război mondial din punctul de vedere al soldatului, al rănitului, al bolnavului psihic, al doctorului sau a lucrătoarei în fabrica de muniții.