31 martie 2014

Pagini fermecate- Ganduri colorate- invitatie la concurs




ARGUMENT 

Unde pleacă personajele când se închide cartea?

Se cuibăresc în gândurile cititorilor, mânuiesc un penel şi o cutie de vopsele şi construiesc o lume colorată, o lume diferită, o lume fascinantă. E lumea interioră a fiecăruia dintre noi. Când suntem prieteni cu ele, cărţile ne ajută să explorăm această lume cu emoţie şi cu uimire. E un loc secret, fermecat, în care putem da de noi înşine la fiecare pas şi în care învăţăm în orice moment, pe măsură ce intrăm mai adânc în poveste.

Nu-i aşa că v-aţi dorit măcar o dată ca lumea aceea miraculoasă care se pune în mişcare în spatele ochilor ori de câte ori citim o carte să prindă viaţă?

Ce-ar fi ca voi înşivă să faceţi posibil lucrul acesta?

Luaţi pensulele şi culorile, alegeţi lectura care vă este cea mai dragă şi dezlegaţi frâiele imaginaţiei! Ilustraţi fragmentul care v-a impresionat cel mai mult, arătaţi în lucrările voastre cum v-a influenţat sau cum v-a transformat cartea preferată. Aşteptăm de la voi şi câteva rânduri în care să justificaţi alegerea făcută.

Desenaţi şi scrieţi ca şi cum v-aţi adresa celui mai bun prieten, căci noi vom face ca desenele şi gândurile voastre să constituie sugestii de lectură pentru alţi cititori de aceeaşi vârstă!


Regulament de concurs

1. Dacă aveţi între 6 şi 15 ani, iubiţi lectura şi vă place să comunicaţi prin desen şi culoare, acest concurs vi se adresează!
2. Sunteţi invitaţi să ilustraţi un fragment reprezentativ din cartea voastră preferată şi să arătaţi, în maxim 10 rânduri, prin ce v-a fermecat, cum v-a îmbogăţit sau cum v-a influenţat lectura ei.

3. Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu o singură lucrare.
4. Lucrările vor purta pe verso eticheta concursului, cu următoarele informaţii: titlul lucrării, numele şi prenumele autorului, vârsta, Institutia de învătământ/Club/Cerc/Bibliotecă,
 Profesor/îndrumător şi argumentaţia solicitată la punctul 2 (completaţi şi lipiţi pagina 4). 
5. Fiecare lucrare va purta semnătura profesorului/îndrum ătorului, pentru a confirma autenticitatea şi originalitatea acesteia.
6. Dimensiunea lucrărilor: A4
7. Tehnica de lucru: la alegere
8. Trimiteţi lucrările pe adresa:

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”, nr. 13A, Oneşti, jud. Bacău, până la termenul limită de 16 mai 2014, data poştei. Lucrările trimise după această dată nu vor intra în concurs.

9. Lucrările trimise nu se retumează.
10. Concursul se desfaşoară pe trei categorii de vârstă:

6-8, 9-11, 12-15 ani.

11. Jurizarea concursului va avea loc în perioada 26-28 mai şi se va efectua de către un juriu de specialitate.
12. Pentru fiecare categorie de vârstă se vor acorda premiile  I, II, III si menţiuni.
 13. Cele mai bune lucrări vor face parte din expoziţia organizată la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti. Alături de desenele copiilor, vor fi expuse cărţile care le-au inspirat.
14. Rezultatele concursului vor fi anunţate la vernisajul expoziţiei, care va avea loc în prima jumătate a lunii iunie.

29 martie 2014

Lecturi de weekend 30

Straini care ne schimbă viața, puterea oamenilor care nu par sa conteze... dar contează, o carte a editurii Nemira a carei autori sunt Melinda Blau si Karen L. Fingerman.

Trăim intr-o epoca in care suntem aproape permanent in conexiune unii cu altii, prin intermediul Internetului si a rețelelor de socializare, a telefoniei, sau printr-o viață socială foarte bogată. 

Cum ne descurcăm cu toată această aglomerație în viețile noastre?  Cartea aduce clarificări foarte frumoase și optimiste.  Dacă suntem atenți la trecutul propriu vedem ca  au existat multe momente în care străini semnificativi au schimbat cursul vieților noastre. Intalniri providentiale, sincronicitate, tip de educatie informala sunt cuvinte care descriu fenomenul in alte literaturi.

Am selectat din  aceasta carte, cateva notiuni cu care se construieste foarte frumos teoria legaturilor sociale.
*cultura conectării pemanente
*straini semnificativi= conexiuni sociale vitale.
*escortă socială
*convoi social
*relatii periferice =  cunostinte, amici, companioni, tovarăși, camarazi, colegi
*forta legaturilor slabe prin intermediul carora se face  conectarea cu alte grupruri
~Legăturile slabe sunt formatoare de punti , ne activeaza eurile extinse, ne fac sa ne purtam in asa fel incat sa reflectam interesele grupului.~

*roluri, conflicte de rol, supraincarcare de rol,
rolurile obligatorii- sot, parinte- sunt generatoare de tensiuni datorita "supraincarcarii 'de rol.
Cu apropiatii functionam pe pilot automat cu strainii - ne exersam judecata, negociem, facem compromisuri, folosim vorbirea elaborata, cautam sa avem o "minte atragatoare"
Strainii semnificativi accepta rolurile noastre noi.

*Ajungem in alte medii sociale datorită inteligentei culturale, pe care ne-o cream , o asimilam datorita strainilor semnificativi, cel mai puternic profesor de diversitate culturala e contactul cu oamenii din locuri diferite, din profesii diferite`

Desigur exista si străinii semnificativi rai si relatiile pot avea finalitati nedorite. Dar acest subiect e foarte familiar tuturor....

O carte speciala din care invatam foarte multe .O puteti gasi in rafturile bibliotecii.


27 martie 2014

Expozitie- ANNE FRANK


http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1-20/expozitie-despre-viata-lui-anne-frank-la-biblioteca-mi-e-groaza-ca-am-putea-fi-descoperiti-si-impuscati-113936.html

http://www.crisana.ro/stiri/eveniment-14/ambasadorul-olandei-la-oradea-expozitia-internationala-anne-frank-143909.html

26 martie 2014

20 Martie Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

         Pentru a crea această  expoziție a participat : Gavriș Mirela de la Liceul    Onisifor Ghibu clasa  a V a A cu păpușile , și Besenyei Alexandra elevă a Liceului Teologic Ortodox Roman Ciorogariu  cls. a -VI  - a   B , a creat o păpușă din materiale reciclabile ,  iar cărțile sunt din bibliotecă , a filialei Dacia.  Pentru această expoziție a fost nevoie de  5 zile pentru a putea fi dusă la bun sfîrșit.
               











25 martie 2014

23 Martie Ziua Mondială a Apei

 
 
23 Martie Ziua Mondială a Apei
 
 
 
Copii grupei mari/A de la Grădinița nr. 45 Oradea, dir. prof. Rodica Ciocan, îndrumaţi de educ. Floare Bernad au derulat actvităţi premergătoare Zilei Mondiale a Apei precum:
Experiment - apa în viaţa plantelor
Apa - izvor de sănătate
Prezentare power-point bălţi, râuri, fluvii, mări, oceane şi vieţuitoarele apelor
Circuitul apei în natură.
În următoarele imagini vom vedea ce experiment au făcut și unde au fost.







 


21 martie 2014

21 Martie Ziua Internațională A Poeziei

În ziua de JOI- 20 MARTIE 2014 a avut loc una dintre activitățile  Uniunii Femeilor Bihor,
programate in colaborare cu Biblioteca Judeteana- Filiala Dacia.

S-a profitat de  sarbatorirea in data de 21 martie a Zilei Internaționale a Poeziei și s-a : recitat din poeziile  invitatilor nostri.

Participanti , membri ai  Cenaclului literar „Barbu Ștefanescu Delavarancea” , membre ale Uniunii Femeilor Bihor, presedinta Filialei  fundatiei PULS din Oradea,   dar și cititori fideli ai filialei.

În aceste fotografii apare poeta Sabina Măduța care a prezentat o carte scrisă de dânsa cu poezii către Vasile Voiculescu, din acest volum a și recitat mai multe poezii.





18 martie 2014

Despre educatie-

Educatia non-formala inseamna orice actiune organizata in afara sistemului scolar, prin care se formeaza o punte intre cunostintele predate de profesori si punerea lor in practica. Acest tip modern de instruire elimina stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse si al temelor obligatorii. Inseamna placerea de a cunoaste si de a te dezvolta.

Obiectivele educatiei non-formale

Obiectivele educatiei non-formale nu urmaresc sa excluda modul traditional de educatie, ci sa completeze instruirea pur teoretica prin activitati atractive, la care sa aiba acces un numar cat mai mare de tineri. Acestea sunt:

- completarea orizontului de cultura din diverse domenii
- crearea de conditii pentru formarea profesionala
- spriijinul alfabetizarii grupurilor sociale defavorizate
- asigurarea unui mediu propice exersarii si cultivarii diferitelor inclinatii, aptitudini si capacitati


 Metode de educatie monformala
- activitati extradidactice: cercuri de discipline, ansambluri sportive si artistice, concursuri, olimpiade etc
- activitati extrascolare: proiecte de ecologie si formare civica, excursii, actiuni social-culturale (in clubul elevilor, la muzeu, la teatru, in biblioteci etc)
Educatia non-formala insoteste cu succes formarea educationala a tinerilor si ramane una dintre variantele optime pentru sustinerea placerii de cunoastere si de afirmare profesionala.
Diferente  intre tipuri de educatie:

Context
Nivel de organizare
Cadru
Durata
Intenţionalitatea celui care învaţă
Certificare
Context
Învăţarea în context formal
Este bine organizată şi structurată, presupune proiectare didactică explicită, obiective definite şi alocare de resurse
Se desfăşoară în cadru instituţionalizat
Are o durată determinată
Participarea celui care învaţă la proces (învăţarea în context formal depinde de voinţa acestuia)
Presupune certificarea cunoştinţelor şi competenţelor, în raport cu o serie de criterii clar definite ce ţin de participare şi evaluare
Învăţarea în context formal
Învăţarea în context nonformal
Activităţile sunt bine planificare şi au asociate obiective de învăţare, însă nu urmează în mod explicit un curriculum. Presupune alocarea unor resurse în raport cu caracteristicile, structura şi nevoile grupului ţintă
Adaptat la nevoile grupului ţintă (stabilirea cadrului se face în strânsă legătură cu planificarea activităţilor şi obiectivele asociate acestora)
Durata poate fi variabilă şi determinată de caracteristicile grupului ţintă (nevoi, interese, grad de participare etc.)
Cel care învaţă participă activ la proces.
Nu presupune în mod automat certificarea cunoştinţelor, abilităţilor sau competenţelor dezvoltate/ dobândite
Învăţarea în context nonformal
Învăţarea în context informal
Nu presupune structurare în raport cu anumite obiective, este acel tip de învăţare asociat activităţilor cotidiene ale persoanei
Nu există un cadru predefinit, acesta este raportat la activităţile zilnice ale persoanei
Nu are o durată asociată, „se întâmplă în fiecare zi”
Nu presupune intenţionalitate din partea celui care învaţă
Nu presupune în mod automat certificarea cunoştinţelor, abilităţilor sau competenţelor dezvoltate/ dobândite
Învăţarea în context informal




















Saptamana pentru viata- 17-22 martie

Expozitie la Biblioteca Judeteana ” Gheorghe Sincai” -
Initiator si partener- Centru Puls 


























Flori și mărțișoare pentru mama


     
Toată luna Martie sărbătorim mărțișorul și venirea primăverii.

Originea cuvântului "mărțișor" vine din limba latină și înseamnă "martie". Totul a început pe vremea dacilor. Atunci, părinții le ofereau copiilor câte o monedă pe care o purtau la gât sau la mână. Materialul din care era făcut acest obiect (aur, argint sau bronz) făcea referire la categoria socială din care provenea familia respectivă.

De această monedă se atașa un șnur făcut dintr-un fir alb și altul roșu (de cânepă sau lână). Tradiția spune că cel care purta moneda respectivă era ferit de rele, de boli și avea noroc tot anul. De asemenea, aceste două culori simbolizau lupta dintre bine și rău sau dintre viață și moarte.
Mai târziu, se confecționau mărțișoare din pietricele de râu. Acestea erau vopsite în alb și roșu și se puneau pe un șirag. Se purtau numai în ziua de 1 Martie. În credința populară, aceste podoabe ajutau la fertilitate și îl apărau pe cel care le purta de arsurile solare.

Aceste daruri se făceau înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. De asemenea, în prima noapte cu lună plină, bănuțul era dat jos și cu el se cumpărau apoi caș dulce și vin roșu. Pentru a se asigura că vor fi frumoase tot timpul anului, fetele obișnuiau să se spele pe față, în dimineața de 1 Martie, cu apa rezultată din topirea zăpezii.

Activitatea a avut loc în data de 13 martie la "Filiala Dacia", unde am primit vizita copiilor de la Grădinița nr. 52 cu Program Prelungit. Copiii au venit însoțiți de doamnele educatoare Bicaz Ileana și Oșvat Maria (grupa mare B), respectiv de doamnele educatoare Bako Doina și Popa Claudia (grupa mijlocie C).


Copiii au fost bucuroși că au venit la bibliotecă, ei au recitat poezii, au cântat, s-au uitat pe cărți. Ei ne-au povestit despre legenda Mărțișorului, unde copii căutau pietricele ca să le vopsească și să le ofere în dar mamelor, când apărea zmeul cel rău care îi speria.

Cu această ocazie ei au adus la bibliotecă o expoziție creată de mânuțele lor mici, flori și mărțișoare pentru mama.


           
           


          În aceste imagini  copiii de la cele 2 grupe  ascultă prezentarea bibliotecii.

















              Aici le-am prezentat copiilor diverse cărți,  potrivite vârstei lor, cu animale domestice, cu povești etc.

12 martie 2014

BIBLIOTECA DIN SALONTA ȘI PROGRAMUL MÁRAI



Fondul de carte al Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta s-a îmbogățit cu o donație substanțială.
Pentru a treia oară am primit posibilitate pentru a participa la Programul Márai, al cărui scop este păstrarea valorilor naționale, dezvoltarea culturii pentru lectură, popularizarea scriitorilor contemporani și distribuirea, cu sprijinul Fondului Cultural Național, a volumelor apărute pe piața maghiară la cititori prin intermediul bibliotecilor. Societatea Nonprofit de Înzestrare a Bibliotecilor, cu sediul în Budapesta, Ungaria, a dus la bun sfârșit programul. Valoarea donației actuale a fost de 400 mii Ft. Donația cuprinde volume de beletristică, cărți pentru copii, cărți de filosofie, psihologie, științele naturii, arhitectură, artă,  geografie, istorie și medicină.
Îi așteptăm pe dragii noștri cititorii conform orarului de funcționare al bibliotecii, de luni până vineri între orele 8 – 18, sâmbătă până la orele 12.
                                                        Rugină Irina, bibliotecar responsabil

**************


MÁRAI-PROGRAM ÉS A NAGYSZALONTAI KÖNYVTÁR

Újabb értékes könyvadománnyal bővült a városi könyvtár állománya.
A nagyszalontai közkönyvtár harmadszorra kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a Márai-programban, melynek célja a nemzeti kultúrkincs megőrzése, az olvasáskultúra fejlesztése, a kortárs szerzők megismertetése és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyar könyvpiacon megjelenő művek eljuttatása az olvasókhoz a könyvtárakon keresztül. A program lebonyolítója a budapesti székhelyű Könyvtárellátó Nonprofit KFT (KELLO). A jelenlegi támogatás 400 ezer Ft értékű. Az adomány tartalmaz szépirodalmi köteteket, gyerekkönyveket, filozófia, pszihológia, természettudomány, építészet, képzőműveszet, földrajz, történelem és orvosi témájú könyveket.
Várjuk kedves olvasóinkat a könyvtár nyitvatartási programja szerint, hétfőtől péntekig 8 – 18 óra között, szombaton pedig 12 óráig.
                                                                  Rugină Irina, könyvtárvezető




Expozitie de mărtisoare editia a II a la Chislaz

                                              
  

        Pe toata durata lunii Martie la Biblioteca Comunala Chislaz , cititorii , utilizatorii si cei din comunitate pot vedea expozitia de martisoare confectionate de mana de catre elevii de la : Scoala Gimnaziala nr. 1 Chislaz , Scoala cu cls I – IV Chiraleu , Gradinita Chiraleu , clasa pregatitoare Chiraleu , Scoala Primara Poclusa de Barcau si Scoala Sanlazar nr. 2 , cls I , II , IV.

6 martie 2014

1 - 8 Martie la Filiala Ioşia


Luna martie este deosebită pentru noi, mai ales pentru că reprezintă începerea primăverii când natura se trezeşte din nou la viaţă. Cu atât mai mult de 1şi 8 martie copiii şi femeile primesc mărţişoare şi flori conform obiceiului românesc. Pentru a semnala acest moment al anului, Filiala Ioşia în colaborare cu Grădiniţa nr. 42 Oradea, a confecţionat mărţişoare şi multe alte materiale specifice acestui obicei pe care le-am expus în vitrinele filialei noastre.



Luna martie- Calendar cultural


1 Martie
v  Ziua Mărţişorului

2 Martie

v  Şalom Alehem (pseud. lui Şalom Rabinovici, n. 2 mart. 1859, Pereiaslav-Hmelniţki, Ucraina – d. 13 mai 1916, New York, SUA) – 155 de ani de la naşterea prozatorului rus de limbă idiş

6 Martie

v  Cyrano de Bergerac, Savinien de (n. 6 mart. 1619, Paris – d. 28 iul. 1655, Sannois, Franţa) – 395 de ani de la naşterea eseistului, poet satiric şi dramaturg francez
v  Rachici, Dimitrie (n. 6 mart. 1934, sat Călugăreni, jud. Arad) – 80 de ani de la naşterea poetului

7 Martie

v  Abe, Kobo (pseud. lui Kimifusa Abe, n. 7 mart. 1924 – d. 22 ian. 1993) – 90 de ani de la naşterea scriitorului şi dramaturgului japonez

8 Martie

v  Berlioz, Hector (n. 11 dec. 1803, La Cote-Saint-André – d. 8 mart. 1869, Paris) – 145 ani de la moartea compozitorului francez
v  Ziua Internaţională a Femeii

9 Martie

v  Averescu, Alexandru (n. 9 mart. 1859, Ismail, Basarabia – d. 3 oct. 1938, Bucureşti) – 155 de ani de la moartea omului politic român
v  Gagarin, Iuri (n. 9 mart. 1934, Kluşino, Rusia – d. 27 mart. 1968, Kirzach, Rusia) – 80 de ani de la naşterea cosmonautului sovietic
v  Speranţia, Theodor Dimitrie (n. Theodor Dimitrie Nădejde, la 4 mai 1856, com. Deleni, jud. Iaşi – d. 9 mart. 1929, Bucureşti) – 85 de ani de la moartea eseistului, prozator şi dramaturg
v  Şevcenko, Taras (n. 9 mart. 1814, Moryntsi, Ucraina – d. 10 mart. 1861, Sankt Petersburg, Rusia) – 200 de ani de la naşterea poetului şi pictorului ucrainean
10 Martie

v  Caracostea, Dumitru (n. 10 mart. 1879, Slatina – d. 2 iun. 1964, Bucureşti) – 135 de ani de la naştere şi 50 de ani de la moartea criticului şi istoric literar

11 Martie

v  Tasso,Torquato (n. 11 mart. 1544, Sorrento, Italia – d. 25 apr. 1595, Roma) – 470 de ani de la naşterea poetului italian renascentist

12 Martie

v  Yehudi Menuhin (n. 22 apr. 1916, New York, SUA – d. 12 mart. 1999, Berlin, Germania) – 15 ani de la moartea copilului-minune al muzicii, violonist şi dirijor american de origine evreiască din Rusia

14 Martie

v  Darie, Iurie (n. Darie-Maximciuc, la 14 mart. 1929, Vadu Raşcov, jud. Soroca – d. 9 nov. 2012, Bucureşti) – 85 de ani de la naşterea popularului actor
v  Einstein, Albert (n. 14 mart. 1879, Ulm, Germania – d. 18 apr. 1955, Princeton, New Jersey, SUA) – 135 de ani de la naşterea marelui fizician, autor al teoriei relativităţii
v  Macedonski, Alexandru (n. 14 mart. 1854, Bucureşti – d. 24 nov. 1920, Bucureşti) – 160 de ani de la naşterea poetului, prozator şi dramaturg
v  Paleologu, Alexandru (n. 14 mart. 1919, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea eseistului şi criticului literar
v  Strauss, Johann tatăl (n. 14 mart. 1804, Viena – d. 25 sept. 1849, Viena, Austria) – 210 ani de la naştere şi 165 de ani de la moartea compozitorului austriac

15 Martie

v  Cezar, Iulius (n. 12 sau 13 iul. 100 Î. H., Roma, Italia – d. 15 mart. 44 Î. H., Roma) – 2114 ani de la naşterea împăratului roman
v  Teodoreanu, Al.(exandru) O.(svald) (pseud. Păstorel, n. 30 iul. 1894, Dorohoi – d. 15 mart. 1964, Bucureşti) – 120 de ani de la naştere şi 50 de ani de la moartea prozatorului, poet, eseist şi traducător

17 Martie

v  Daimler, Gottlieb (n. 17 mart. 1834, Schorndorf, Germania – d. 6 mart. 1900) – 180 de ani de la naşterea inginerului german, cunoscut pentru motorul cu acelaşi nume
v  Russo, Alexandru (Alecu) (n. 17 mart. 1819, Străşeni-Lăpuşna – d. 5 febr. 1859, Iaşi) – 195 de ani de la naştere şi 155 de ani de la moartea prozatorului şi memorialistului român
18 Martie

v  Rimski-Korsakov, Nikolai Andreievici (n. 12 mart. 1844, Tihvin, Rusia – d. 21 iun. 1908, Sankt Petersburg) – 170 de ani de la naşterea compozitorului rus
v  18-24 martie – Saptamana Francofoniei in Romania

20 Martie

v  Ziua Internaţională a Francofoniei
v  Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret

21 Martie

v  Musorgski, Modest Petrovici (n. 21 mart. 1839, Karevo, Rusia – 28 mart. 1881, Sankt Petersburg) – 175 de ani de la naşterea compozitorului rus
v  Ziua Internaţională a Poeziei
v  Ziua Mondială a Teatrului de păpuşi
v  Ziua Internaţională a Sindromului Down
v  Ziua Mondială de Luptă împotriva tuturor Formelor de Rasism şi Discriminare

23 Martie

v  Teodorescu-Branişte, Tudor (n. 12 apr. 1899, Piteşti – d. 23 mart. 1969, Bucureşti) – 115 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea prozatorului
v  Ziua Mondială a Apei

25 Martie

v  Isac, Emil (n. 27 mai 1886, Cluj-Napoca – d. 25 mart. 1954, Cluj-Napoca) – 60 de ani de la moartea poetului, prozator şi publicist
v  Mistral, Frèdèric (n. 8 sept. 1830, Provenţa – d. 25 mart. 1914, Maillane, Franţa) – 100 de ani de la moartea poetului, prozator şi dramaturg francez
v  Ziua Poliţiei

26 Martie

v  Frost, Robert Lee (n. 26 mart. 1874, San Francisco – d. 29 ian. 1963, Boston) – 140 de ani de la naşterea poetului american

27 Martie

v  Ziua Mondială a Teatrului
28 Martie

v  Ionescu, Eugen (n. 26 nov. 1909, Slatina – d. 28 mart. 1994, Paris) – 105 ani de la naştere şi 20 de ani de la moartea cunoscutului dramaturg, eseist, critic literar, prozator şi poet român

29 Martie

v  Steinhardt, N.(icolae) (n. Nicu-Aureliu Steinhardt, la 21 iun. 1912, com. Pantelimon, Bucureşti – d. 29 mart. 1989, Bucureşti) – 25 de ani de la moartea eseistului şi prozatorului

30 Martie

v  Catargiu, Lascăr (n. 1 nov. 1823, Iaşi – d. 30 mart. 1899, Bucureşti) – 115 ani de la moartea omului politic român
v  Verlaine, Paul (n. 30 mart. 1844, Metz, Franţa – d. 8 ian. 1896, Paris) – 170 de ani de la naşterea poetului francez, precursor al simbolismului

31 Martie

v  Barbu, Marga (n. Margareta-Yvonne Butuc, la 24 febr. 1929, Ocna Şugatag, Maramureş – d. 31 mart. 2009, Bucureşti)  - 85 de ani de la naşterea cunoscutei actriţe şi 5 ani de la moartea ei

v  Gogol, Nikolai Vasilievici (n. 31 mart. 1809, Velyki Sorochyntsi, azi în Ucraina – d. 4 mart. 1852, Moscova) – 205 ani de la naşterea prozatorului şi dramaturgului rus

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării