4 martie 2014

50 de lucruri uluitoare despre piaţa telefoniei mobile


La sfârşitul lunii ianuarie, anul acesta, am primit de pe site-ul www.slideshare.net un nou slide (îl puteţi viziona deasupra) referitor la piaţa telefoniei mobile, slide realizat de data aceasta de Vala Afshar, unul din vicepreşedinţii de marketing ai companiei americane Extreme Networks (companie ce are sediul în San Jose, California, şi e specializată în proiectarea, crearea şi instalarea de reţele superrapide de internet, reţele utilizate de companii private şi autorităţi publice de oriunde din lume, reţele cu viteze de 10, 40 şi 100 de gigabiţi/secundă). Pentru că aceste date mi s-au părut interesante, m-am hotărât să împărtăşesc şi cititorilor acestui blog, aceste fapte prin intermediul articolului de faţă. În continuare, dedesubt, pentru cei ce nu ştiu prea bine engleza, am tradus aceste 50 de lucruri "uluitoare" ce sunt prezentate de Vala Afshar în slide-ul apărut pe site-ul susmenţionat.
1) Primul tranzistor a fost inventat în laboratoarele companiei americane Bell, în 1947.
2) În 1959, a fost inventat microcipul, care, după cum îi spune şi numele era mai mic decât tranzistorul, dar mult mai puternic, adică avea o memorie mai mare.
3) Orice telefon mobil, cu taste sau smartphone, din zilele noastre, are un hard mai mare decât computerul de bord al capsulei spaţiale ce i-a dus pe astronauţi pe Lună, în iulie 1969.
4) Cipul sau microprocesorul Intel 4004, realizat de compania Intel în 1971 conţinea aproximativ 2.300 de tranzistori, pe când oricare cip din consola de jocuri Xbox One, realizată în 2013, conţine aproximativ 5 miliarde de tranzistori. 
5) Prima convorbire de telefonie mobilă s-a realizat în ............ 1973.
6) Prima reţea de telefonie mobilă comercială a fost lansată, în 1979, în Japonia de compania NTT (Nippon Telegraph and Telephone).
7) Prima reţea multinaţională de telefonie mobilă a fost lansată în 1981, de compania Nordic Mobile Telephone, ce reunea Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, această reţea avea deja şi roaming („chestia aia” utilă când călătorim în altă ţară).
8) Compania Motorola a vândut primul telefon mobil realizat în serie, în S.U.A., în anul 1983. Acesta se numea DynaTAC 800X şi se vindea la „modicul” preţ de 3.995 de dolari.
9) Cu acest telefon se putea vorbi maximum 30 de minute până i se descărca complet bateria, şi avea nevoie de 10 ore pentru a fi reîncărcată la priză (aşa că, dragi consumatori de telefonie mobilă, bucuraţi-vă de faptul că în zilele noastre aveţi nevoie de maximum 2-3 ore pentru a vă reîncărca acumulatorul mobilului dumneavoastră).
10) Deşi nu era încă un telefon, primul aparat BlackBerry 850, a fost comercializat de compania canadiană Research In Motion (producătorul tuturor telefoanelor BlackBerry din zilele noastre), în 1999.   
11) La sfârşitul anului 2013 existau deja 7 miliarde de telefoane mobile, pe „micuţa” noastră planetă, din care 1,5 miliarde erau smartphone-uri (de atunci cred că s-au mai vândut câteva milioane cel puţin). Dar, acum 23 de ani, existau doar 12 milioane de telefoane mobile.
12) Primul „smartphone” se consideră că a fost aparatul numit Simon Personal Communicator, proiectat de inginerii de la I.B.M. în 1993, el costa „doar” 899 de dolari, preţ cu amănuntul.
13) 2002 e considerat de specialişti anul naşterii smartphone-ului modern, apropiat de forma celui din zilele noastre. În acel an, compania canadiană Research In Motion a vândut pe piaţă primul BlackBerry ce avea şi funcţii de telefon mobil.
14) Dar, între 2002 şi 2006, s-au vândut doar 715.000 de astfel de smartphone-uri pe plan mondial (încă nu fusese inventat iPhone-ul).
15) iPhone-ul a fost vândut pentru prima oară pe piaţă în 2007, şi deja în 74 de zile se comercializaseră 1 milion de bucăţi din noua invenţie realizată de compania lui Steve Jobs (adică Apple). iPod-ul, inventat de aceeaşi companie, a ajuns la 1 milion de aparate vândute, doar după doi ani de la lansare.
16) La începutul anului 2013 existau deja 6,8 miliarde de telefoane mobile, deţinute însă de doar 3,2 miliarde de oameni, din 7,1 existenţi în acel moment.
17) La sfârşitul anului 2013, numărul smartphone-urilor vândute pe plan mondial, depăşise pentru prima oară, numărul tuturor celorlalte tipuri de telefoane vândute anul trecut.
18) Tot anul trecut, 90% din angajaţii americani şi-au folosit telefonul mobil în scopuri profesionale.
19) Noul procesor A7 din smartphone-ul iPhone 5s are peste 1 miliard de tranzistori încorporaţi în memorie, de aceea e de 40 de ori mai rapid ca primul iPhone din 2007.
20) Americanii navighează aproape 40% din timpul petrecut pe internet cu ajutorul smartphone-urilor şi tabletelor.
21) 1,6 miliarde de telefoane mobile din lume au internet cu bandă largă de navigare.
22) 41% din locuinţele planetei sunt conectate la internet.
23) La sfârşitul anului 2012, în S.U.A., existau deja 62 de milioane de abonaţi ce foloseau telefoane cu semnal 4G (adică de generaţia a patra), pentru ca, la sfârşitul anului trecut, numărul lor să ajungă deja la 150 de milioane.
24) Mai mult de 38% din locuinţele din S.U.A. au doar internet wireless (adică semnalul este luat direct din aer, fără fir).
25) 34% dintre abonaţii americani de internet wireless îşi folosesc smartphone-ul ca principal aparat de conectare la internet.
26) La sfârşitul anului trecut, existau deja, pe plan mondial, 2,1 miliarde de abonaţi de telefonie mobilă ce pot folosi internetul de mare viteză, numit şi de bandă largă de navigare.
27) Deja există mai mult de 2 milioane de aplicaţii de smartphone ce pot fi descărcate de pe platformele Google Play şi Apple’s App Store. Deja pe plan mondial, au fost descărcate 50 de miliarde de aplicaţii Apple şi 48 de miliarde Google.
28) Dar, deşi există atât de multe aplicaţii de smartphone disponibile, 65% dintre cumpărători preferă să intre direct pe site-ul unde fac cumpărăturile, decât să le facă cu ajutorul aplicaţiilor.
29) La începutul anului 2013 existau deja 1,186 miliarde de utilizatori de aplicaţii de smartphone pe plan mondial, şi se estimează că numărul lor va creşte la 4,4 miliarde la sfârşitul anului 2017.
30) Majoritatea întreprinzătorilor americani crează aplicaţii de afaceri, pentru smartphone, atât pentru consumatori (60%), cât şi pentru angajaţi (56%).
31) 80% dintre consumatorii americani plănuiesc să cumpere ceva cu ajutorul telefonului mobil, cel puţin o dată în decursul acestui an. Ceea ce înseamnă o creştere cu 14% faţă de cei ce făcuseră acest lucru anul trecut.
32) 47% dintre utilizatorii de internet americani preferă să „navigheze” în mediul virtual cu ajutorul telefonului mobil, pentru că „e uşor de folosit” şi „e tot timpul la îndemână”. Iar 28%, pentru că, spun ei, mobilul e un mijloc mai confidenţial de comunicare şi informare.
33) 30% dintre cei ce fac cumpărături cu ajutorul mobilului, abandonează tranzacţia pe care vroiau s-o facă, dacă site-ul respectiv nu funcţionează perfect pe smartphone.
34) Pentru fiecare 100 de milisecunde, necesare unei pagini de internet să se „încarce” pe mobil, vânzările scad cu 1%.
35) 57% dintre utilizatorii de internet, pe mobil, vă vor părăsi site-ul, dacă trebuie să aştepte 3 secunde pentru ca o pagină să se „încarce”.
36) Utilizatorii de smartphone, petrec în medie 115 minute pe săptămână, pe reţelele sociale, instalate ca aplicaţii pe telefonul lor.
37) Toate grupele de vârstă din zilele noastre folosesc smartphone-uri, chiar şi 38% dintre copii americani de doi ani folosesc aproape zilnic cel puţin un smartphone.
38) Specialiştii în comunicaţii, spun că telefoanele mobile, vor consuma mai multe date, de pe internet, anul acesta, decât computerele, tabletele şi laptopurile luate la un loc.
39) Peste 147 de milioane de cetăţeni din S.U.A. au deja cel puţin un smartphone (62% dintre deţinătorii de mobil).
40) 58% dintre utilizatorii de smartphone americani utilizează mobilul în cea mai mare parte a timpului pentru a se „juca”.
41) Cea mai folosită aplicaţie de smartphone  utilizată de către americani, e ..... Facebook-ul, accesat de 74% dintre cei ce intră pe aplicaţiile de mobil.
42) Această audienţă a Facebook-ului e perfect explicabilă, pentru că el are 1,19 miliarde de utilizatori activi, faţă de doar 259 de milioane de utilizatori LinkedIn şi 232 de milioane de utilizatori de Twitter.
43) Dintre toate aplicaţiile de smartphone existente pe planetă, cea mai des folosită e Google Maps, urmată de Facebook şi Youtube.
44) Ca să atingă cifra de 50 de milioane de utilizatori, a trebuit să treacă o perioadă de timp diferită, necesară unor invenţii tehnice sau aplicaţii, jocuri după cum urmează:
         - Radio – 38 de ani;
         - Televiziune – 13 ani;
         - Internet – 4 ani;
         - Facebook – 3,5 ani;
         - Instagram – 6 luni;
         - Angry Birds – 35 de zile.
45) Anul acesta, se estimează că vânzările de tablete, vor depăşi ca număr, toate celelalte tipuri de calculator (p.c., laptop, notebook). De aceea, se crede că la sfârşitul anului 50% dintre toate calculatoarele din lume vor fi reprezentate de tablete.
46) La sfârşitul anului trecut, deţinătorii de mobil aveau în medie, 3,9 telefoane conectate, reprezentând o creştere de 67% faţă de 2011.
47) 54% dintre utilizatorii de smartphone au acces la publicitate prin intermediul aplicaţiilor instalate pe telefon, 40% cu ajutorul motoarelor de căutare, 27% pe site-urile de vânzări cu amănuntul şi 23% le găsesc pe site-urile cu filme (de tip Youtube).
48) Totalul traficului de internet înregistrat, pe plan mondial, în 2012, a depăşit ca volum, tot traficul de internet din toţi anii anteriori luaţi laolaltă.
49) Acest trafic e estimat că va creşte cu 66%, până în 2017, când se crede că va ajunge la un total de 11,2 exabiţi pe lună (1 exabit = 1 miliard de gigabiţi). Acest trafic e echivalent cu mai mult de 5 miliarde de ore de film în format HD.
50) 71% din traficul wireless actual e prin reţele Wi-Fi.         

Bibliotecar, prof. Florin Miheş.       

4 comentarii:

  1. Stimate D-le Mihes.
    Azi, in lumea electronicii aplicate,a calculatoarelor si a T.
    Mobile,aceast compendiu,ref.la nasterea si desv.tehnicii calc.si a telefoanelor,satisface cred, curiozitatea multora dintre noi.
    Cred ca desvoltarea acestei tehnici este exponentiala.
    Prin 1955,fac.de Transmisiuni din Acad.Militara Buc.detinea un calculator "SECRET"ce ocupa o sala intreaga.Presupun ca un calculator stiintific de buzunar de azi,este mult mai performant!Respect.calc.functiona cu lampi clasice, cum dealtfel erau si locatoarele de bord ale respect. timpuri.(ex.si MIG-19 in 1960-cand eu am parasit FAM.
    Multumesc pt.Material!Cu stima !

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Seremy, ma bucur ca modestul meu articol v-a placut, da asa e, orice telefon mobil de azi e mai performant decat orice calculator, nu din anii '50, ci chiar '70 - '80.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://videomix.ro/incredibil-ce-efect-au-telefoanele-asupra-apei-74095.htm

    RăspundețiȘtergere
  4. sa stii ca nu numai telefonul mobil are efecte de radiatii, chiar si calculatorul si tv, toate ne afecteaza sanatatea depinde de cat timp le folosim.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării