18 martie 2014

Flori și mărțișoare pentru mama


     
Toată luna Martie sărbătorim mărțișorul și venirea primăverii.

Originea cuvântului "mărțișor" vine din limba latină și înseamnă "martie". Totul a început pe vremea dacilor. Atunci, părinții le ofereau copiilor câte o monedă pe care o purtau la gât sau la mână. Materialul din care era făcut acest obiect (aur, argint sau bronz) făcea referire la categoria socială din care provenea familia respectivă.

De această monedă se atașa un șnur făcut dintr-un fir alb și altul roșu (de cânepă sau lână). Tradiția spune că cel care purta moneda respectivă era ferit de rele, de boli și avea noroc tot anul. De asemenea, aceste două culori simbolizau lupta dintre bine și rău sau dintre viață și moarte.
Mai târziu, se confecționau mărțișoare din pietricele de râu. Acestea erau vopsite în alb și roșu și se puneau pe un șirag. Se purtau numai în ziua de 1 Martie. În credința populară, aceste podoabe ajutau la fertilitate și îl apărau pe cel care le purta de arsurile solare.

Aceste daruri se făceau înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. De asemenea, în prima noapte cu lună plină, bănuțul era dat jos și cu el se cumpărau apoi caș dulce și vin roșu. Pentru a se asigura că vor fi frumoase tot timpul anului, fetele obișnuiau să se spele pe față, în dimineața de 1 Martie, cu apa rezultată din topirea zăpezii.

Activitatea a avut loc în data de 13 martie la "Filiala Dacia", unde am primit vizita copiilor de la Grădinița nr. 52 cu Program Prelungit. Copiii au venit însoțiți de doamnele educatoare Bicaz Ileana și Oșvat Maria (grupa mare B), respectiv de doamnele educatoare Bako Doina și Popa Claudia (grupa mijlocie C).


Copiii au fost bucuroși că au venit la bibliotecă, ei au recitat poezii, au cântat, s-au uitat pe cărți. Ei ne-au povestit despre legenda Mărțișorului, unde copii căutau pietricele ca să le vopsească și să le ofere în dar mamelor, când apărea zmeul cel rău care îi speria.

Cu această ocazie ei au adus la bibliotecă o expoziție creată de mânuțele lor mici, flori și mărțișoare pentru mama.


           
           


          În aceste imagini  copiii de la cele 2 grupe  ascultă prezentarea bibliotecii.

















              Aici le-am prezentat copiilor diverse cărți,  potrivite vârstei lor, cu animale domestice, cu povești etc.






























Copiii au fost încântați de cărțile pe care le-au văzut în bibliotecă.


            Copiii împreună cu doamnele educatoare ne-au oferit un spectacol de poezie și cântec dedicat mamei. După spectacol copii au aflat de la doamna bibliotecară  despre originea  mărțișorului și semnificația lui.









                     În aceste imagini ne luăm rămas bun dar și cu promisiunea că vor mai reveni la bibliotecă cu un alt spectacol pentru Sfintele Paști.


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării