19 mai 2014

Conferinta ANBPR - Bistrita , 15-16 mai 2014

Bistriţa a găzduit in perioada 15-17 mai  cea de-a XXV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Deschiderea oficială a avut loc la Saloanele Hotelului „Coroana de Aur”, în prezenţa a peste 200 bibliotecari, dintre care peste 100 veniţi din ţară şi străinătate.  În cuvântul său, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, scriitorul Ioan Pintea, a vorbit despre cinstea dată judeţului nostru ca oamenii care au grijă de casele cărţilor să fie găzduiţi la Conferinţa de primăvară. Preşedintele ANBPR, Dragoş Adrian Neagu, a felicitat administraţia publică locală şi judeţeană pentru faptul că i-a primit în condiţii deosebite pe bibliotecari, care au posibilitatea nu doar să conferenţieze despre rolul bibliotecii în comunitate, ci şi să viziteze meleagurile pe care s-au născut, în urmă cu ani, Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi Andrei Mureşanu.

Din partea oficialităților a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan:  „Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud este un etalon pentru instituţiile de cultură pentru judeţul nostru, dar şi la nivel naţional”; prefectul Judeţului, Ioan Ţintean:  „un judeţ care, deşi, este mic, este unul dintre cele mai frumoase ale ţării”; primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu;   prof. univ. Grigore Leşe a vorbit despre importanţa cărţilor în formarea unui intelectual, precum şi despre faptul că vine la Bistriţa întotdeauna ca la el acasă;  Irina Petraş, preşedinte USR, Filiala Cluj: „Sunt absolut sigură că viitorul este al bibliotecilor. Lumea este condusă după cărţi, toate cultele au câte o carte de căpătâi. Internetul este doar o aripă a bibliotecilor şi nu afectează cartea tipărită”.  
In cele doua zile s-au sustinut  prezentări în plen, dar şi pe secţiuni,  printre vorbitori au fost  Paul Andre Baran – director Biblionet, Hermina Anghelescu, profesor Wayne State University Detroit, Michigan SUA, Sorin Stanca – director Biblioteca Cluj, Anca Râpeanu – director Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Ioan Crihană – director executiv ANBPR, Mariana Herjefschi – director Biblioteca „B.P. Haşdeu” Chişinău .

In prima seară au avut loc  prezentări şi lansări de carte ale editurilor Humanitas, RAO, Cartea Românească, Eikon, Ecou Transilvan, Renaşterea, Curtea Veche, All, Polirom, Charmides, Nomina şi Limes. Un punct aparte , adevărat spectacol la  constituit  lansarea jurnalului „Acum ştiu cine sunt” semnat de Grigore Leşe şi apărut la Editura Humanitas.Despre carte au vorbit Ioan Pintea şi poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei, în cadrul unui concert susţinut în stilul care l-a făcut celebru.

Am fost onorați de prezența   Mitropolitul Andrei Andrecuţ, în calitate de cărturar al plaiurilor Transilvane.a oferit tuturor celor prezenţi la Conferinţă câte un exemplar din cartea ”Mai putem trăi frumos?”, al cărei autor este.
Una peste alta a fost cum consemneaza un ziar local: ”Magie, doine miraculoase, ștaif european și ape limpezi în jurul lui Grigore Leșe la Bistrița”.
















Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării