Una din dorintele vechi ale bibliotecarilor a fost sa isi vada bibliotecile pe o harta.
Institutiile mari, proiectele mari ale ministerelor diverse ignora acesta institutie BIBLIOTECA , care la nivel local ar putea asigura implementarea unei mari diversitati de proiecte nationale daca ar fi judicios administrata de managerii lor locali. Pentru ca stim , cel putin noi bibliotecarii : Biblioteca publica este o institutie mica, cu suflet mare !
Vizibilitatea de care se bucura acesta institutie, e destul de mica, si are o arie restransa intr-un anumit grup de cunoscatori. Vizibilitatea unei biblioteci publice mici creste direct proportional cu energia pe care bibliotecarul local o investeste in activitatile acestei institutii . Dar eforturile sunt insuficiente fara o imagine centralizata , globala, imagine care trebuie gestionata de un singur actor....Acest actor ar trebui sa fie asociatia profesionala, ANBPR .
Teoria este de mult timp cunoscuta, si o prima initiativa de centralizare electronica a locatiilor bibliotecilor a fost in 2009 a colegilor de la PROLIBRO-
Din cate imi amintesc in acel moment initiativa a fost anuntata asociatiei care nu a fost interesata de proiect.
In orice caz pe google maps au fost destul de multe biblioteci care intelegand importanta si provocarea si-au inscris bibliotecile active.
Anul trecut , 2013, Asociatia si-a schimbat parerea si a creat o alta platforma in care cei interesati au reinceput sa-si inscrie bibliotecile. Desigur nu toti, o parte din cei care au contribuit la prima harta , nu mai apar pe cea de a doua.
aici
Acum la conferinta, mai 2014, cand s-a anuntat ca se prezinta o harta a serviciilor de biblioteca, ne imaginam ca vom vedea harta 2013, in care ar fi putut fi inserate lista serviciilor pe care respectiva biblioteca le ofera.
Dar nu, a aparut o alta harta in alt format in care se regaseste un cu totul alt set de biblioteci.
aici .
O locatie unde se gasesc toate bibliotecile din Romania este situl Biblitotecii Nationale cu baza de date CASIDRO Desigur difera formatul.
Fiecare judet lucreaza periodic la actualizarea bazei de date a bibliotecilor locale, si a serviciilor acestora, in format de hartie sau in format PDF accesibile pe Internet. de exemplu - Tulcea - ghidul bibliotecilor-http://www.tulcealibrary.ro/ghidul-bibliotecilor-publice-din-judetul-tulcea.portal
Pivind global aceasta poveste, sunt cateva cuvinte care imi vin in minte- lipsa de seriozitate, comunicare deficitara, lipsa de interes, dispret a fiecarei entitati pentru eforturile alteia... Toate linkurile arata eroare, sau pagini care nu sunt disponibile...
Update 2015 august, au disparut toate hartile anterioare , am gasit o unica harta , Catalogul bibliotecilor românesti.
Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...
Wikipedia
Rezultatele căutării