20 mai 2014

Hartile bibliotecilor publice din Romania

Una din dorintele vechi ale bibliotecarilor a fost sa isi vada bibliotecile pe o harta.

Institutiile mari, proiectele mari ale ministerelor diverse  ignora acesta institutie BIBLIOTECA , care la nivel local ar putea asigura implementarea unei mari diversitati de proiecte nationale  daca ar fi judicios administrata de  managerii  lor locali. Pentru ca stim , cel putin noi bibliotecarii  : Biblioteca publica este  o  institutie mica,  cu suflet mare !

Vizibilitatea de care se bucura acesta institutie, e destul de mica, si are o arie restransa intr-un anumit grup de cunoscatori. Vizibilitatea unei biblioteci  publice mici creste direct proportional cu energia pe care bibliotecarul local o investeste in activitatile acestei institutii . Dar eforturile sunt insuficiente fara o imagine centralizata , globala, imagine care trebuie gestionata de un singur actor....Acest actor ar trebui sa fie asociatia profesionala, ANBPR .

Teoria este  de mult timp cunoscuta, si o prima initiativa de centralizare electronica a locatiilor bibliotecilor a fost in 2009 a colegilor de la PROLIBRO-

Din cate imi amintesc in acel moment initiativa a fost anuntata asociatiei care nu a fost interesata de proiect.
In orice caz  pe google maps au fost destul de multe biblioteci care intelegand importanta si provocarea si-au inscris bibliotecile active.

Anul trecut , 2013, Asociatia si-a schimbat parerea si a creat o  alta platforma in care cei interesati au reinceput sa-si  inscrie bibliotecile. Desigur nu toti, o parte din cei care au contribuit la prima harta , nu mai apar pe cea de a doua.
aici

Acum la conferinta, mai 2014,  cand s-a anuntat ca se prezinta o harta a serviciilor de biblioteca, ne imaginam ca vom vedea harta 2013, in care ar fi putut fi inserate  lista serviciilor pe care respectiva biblioteca le ofera.
Dar nu, a aparut o alta harta in alt format in care se regaseste un cu totul alt set de biblioteci.
 aici  .

O locatie unde se gasesc toate bibliotecile din Romania este situl Biblitotecii Nationale cu baza de date CASIDRO  Desigur difera formatul.

Fiecare judet lucreaza periodic la actualizarea bazei de date a bibliotecilor locale, si a serviciilor acestora, in format de hartie sau in format PDF accesibile pe Internet. de exemplu - Tulcea - ghidul bibliotecilor-http://www.tulcealibrary.ro/ghidul-bibliotecilor-publice-din-judetul-tulcea.portal

Pivind global aceasta poveste, sunt cateva cuvinte care imi vin in minte- lipsa de seriozitate, comunicare deficitara, lipsa de interes, dispret a fiecarei entitati pentru eforturile alteia... Toate linkurile arata eroare, sau pagini care nu sunt disponibile...

Update 2015 august, au disparut toate hartile anterioare , am gasit o unica harta  , Catalogul bibliotecilor românesti.


Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării