24 octombrie 2014

23 octombrie - Intalnirea trimestriala a bibliotecarilor din filiale

Ne apropiem de sfârșitul  anului 2014.
Gazda ultimei întâlniri a bibliotecarilor din filialele Bibliotecii Judetene ”Gheorghe Sincai” a fost Filiala Iosia .





Teme de discutie au fost:

  1. Experiența bibliotecilor din Anglia  și din alte țări, în ce mod putem adapta unele din activitățile lor la posibilitățile noastre limitate. 
  2. Adolescentul român - care sunt pasiunile lui.
  3. Noutăți profesionale de la conferințe  recente  conferința de la Arad, și conferința ANBPR de la Târgu Jiu..
  4. Traininguri profesionale și ce facem cu informația primită.
  5. Săptămâna Accesului Deschis 20-26 octombrie 2014 - ce înseamnă asta pentru biblioteca publică.Vezi   Declarația IFLA privind accesul deschis.
  6. Probleme administrative.

Temele propuse sunt doar un pretext pentru a vorbi , din nou,  despre ce lucrăm și cum lucrăm în bibliotecă.
Cuvinte ca activități , servicii, planuri, proiecte, pot rămâne la un nivel superficial  de discuție dacă nu încercăm să le punem față în față cu experiența , abilitățile și posibilitățile noastre,  pentru a vedea cum  și mai ales ce anume putem concretiza în spațiul propriu din marea de idei care curge  jurul nostru.

Pasiunile adolescentului român era o tema restanta de-a mea din 2011...


Ultimul slide lasă o lista deschisă pe care o completăm acum cu rezultatele culese in 2 localitati rurale mici, 2 orase mici si in 4 puncte de lucru in Oradea.
Lista noastra e in functie de numarul de optiuni, cele mai des menționate  pasiuni  sunt primele, frecventa nominalizării scazand spre capătul listei.

In topul adolescentilor nostri  găsim- 

Lectura
Muzica( de la ascultat la cantat la un instrument)
Sportul , natura si drumetii
Voluntariat
Gatit
Vizionare de film ( de arte  si horror)
Dansul
Desen - de la Grafitti la pictura
Bricolaj
Gradinarit
Animale de companie
Teatrul
Cumparaturi si moda
Casa şi locuinţa
pescuit 
jurnalism

Scopul sondajului?  Posibilitatea ca pe baza acestei liste să creionăm activități pe gustul lor ...
Nu m-am hazardat să dau tipare de activități, am prezentat aici ce fac alții, cum o fac, cam ce mijloace materiale folosesc.

Concluzia : se poate face mult , cu putine mijloace materiale dar cu imaginatie si cu o investitie de energie mare din partea bibliotecarului . Iesirea din zona de confort este dificilă , a explica ,a mobiliza un grup, a obține informații, a crea pretexte pentru întâlniri,  a administra întâlniri  , a pregăti teme poate părea complicat. Discutia rămâne deschisă.

        Oferta de formare profesională este la ora actuală foarte mare, workshopuri , cursuri, formare profesională. seminare, conferințe, prelegeri, in format clasic sau nonformal....
Participanții și-au amintit  ultimele sesiuni de regătire la care au participat, mai mult sau mai putin formale, Există opinia că ar fi nevoie de inca multe....
Da și nu.
Da , dacă esti incepător si fiecare seminar parcurs mai adaugă o pagină în formarea profesională obligatorie. Da dacă esti in perioada acumulărilor cantitative, sau când vrei să asimilezi alt domeniu.

Nu de foarte multe, dacă ești bibliotecar vechi și măcar o dată pe an ai contact cu o formă de schimb de experință profesionlă organizată, pentru a rămâne la curent cu noutățile din domeniu.

Există riscul de a rămâne un veșnic învățăcel, care nu poate procesa, reformula și aplica în mediul lui ceea ce a recepționat. E desigur și o problemă de opțiune proprie, caut sau nu să ofer altcuiva din experieța mea, sau rămân să adun la infinit informații. 
Ca sa folosim din experiența anilor trecuti putem oferi si o retetă :

Promovati multe puncte de vedere!
Nu renuntati niciodata!
Fiti o resursa!
Asumati-va riscuri!
Explorati noi moduri de gandire!
Echilibrati inteligenta si caracterul.
Luptati cu inteligenta conventionala!
Pastrati-va simtul umorului!
Fiti o echipa!
Sarbatoriti ideile bune!


17 octombrie 2014

Management cultural la Alesd



Ieri 16 octombrie 2014 a avut loc la Alesd , la Biblioteca Oraseneasca Octavian Goga, o activitate care se adresa managerilor culturali locali , responsabililor de camine culturale , administratiilor publice locale din Zona Aleșd- adica comunelor- Bulz, Bratca, Borod, Astileu, Magesti, Nojorid, Vadu Crisului, Suncuius, Lugasu de Jos, Tetchea, Sacadat, Brusturi , Sinteu , Ineu.

Cursul de educatie permanenta si management cultural a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, cu teme centrate pe -”Metode si mijloace de conservarea culturii traditionale in actualitatea imediata.”
Au tinut  prelegeri prof. Blaga miron – consultant artistic,  asis.univ. Ratiu Anca– consultant artistic, si doamna director a Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai , Ligia Mirisan.
 

A fost prezent un grup eterogen de persoane, delegate de primariile care au primit ivitatia si care arata gradul de interes al acestora relativ la problematica culturala : din Vadu Crisului a venit consiliera primarului, din Tileagd, o doamna profesoara administrator de CDI, din Borod, a venit domnul care e insarcinat cu orice de la biblioteca la administrarea padurilor, din Auseu, un domn consilier care voluntar a format un ansamblu popular pe care din fonduri proprii il sustine, din Sinteu a venit domnul viceprimar, a mai fost un reprezentant al comunei Astileu, din Alesd, un fost profesor , politist acum care tot din pasiune ( si fara fonduri) se ocupa de un ansamblu local de dansuri populare si cam atat, nici jumatate din cei invitati.

Discutiile libere pasionate s-au invartit in jurul inexistentei unei politici natinale unitare , si abandonarea eforturilor la nivelul unor administratii locale care nu prea inteleg ce inseamna cultura.
 
Ca si concluzie  a intalnirii,  putem remarca ca doar omul pasionat, voluntar,  sfinteste locul, daca vrea... dar nu are de ce sa se astepte  la multumiri  .


In legatura cu acesta tema:
Duminica 26 octombrie, ora 11:00, Biblioteca Nationala a Romanie http://www.culturadata.ro/conferinta-nationala-a-managerilor-culturali/#cand

Tot in legatura cu acesta tema:
Editia a doua a Barometrului de consum cultural

16 octombrie 2014

TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE- lansare de carte

 În data de 13.10.2014 intre orele 1100- 1400, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai’’ din Oradea a avut loc lansarea volumului    TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE, a distinsului autor gen.® GHEORGHE DRAGOMIR , în cadrul simpozionului  BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ÎN TRECUT ŞI ÎN PREZENT.



 În loc de prezentare, redăm  cuvîntul  înainte scris de Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea din Parohia Ortodoxă Husasău de Criş .



         TERRA, PLANETA SUFLETELOR RĂCITE, a distinsului autor gen.® GHEORGHE DRAGOMIR, se prezintă singură, ea ne cheamă şi ne provoacă la meditaţie şi reflecţie religioasă şi spirituală. Pentru că este o lucrare ce face trimitere la sufletul omenesc, cu toate ale sale. În lucrare se face o analiză serioasă şi profundă asupra fenomenului religios de astăzi, asupra importanţei religiei în viaţa omului, (post)modern şi contemporan, de secol XXI şi început de mileniu III. Cu alte cuvinte, această carte, aşa cum se poate observa chiar şi dintr-o simplă răsfoire a ei, pune în discuţie şi dezbatere lucruri şi probleme foarte importante, fundamentale, ale omenirii, de natură existenţială, spirituală, dogmatică, filozofică, morală, într-un cuvânt teologică.
         Lucrarea este structurată pe 13 capitole, care sunt precedate de o ,,Prefaţă’’, semnată de distinsul tânăr erudit doctor în teologie, STELIAN GOMBOŞ, care cu mult har şi înmânuire condierească ne prezintă printr-o radigrafiere persoana autorului, a domnului general ® GHEORGHE DRAGOMIR, prezetându-ne lucrările, articolele şi studiile sale, oprindu-se la această lucrare ,,‹‹Terra, planeta sufletelor noastre››.
         Din această vastă, consistentă şi bogată lucrare observăm care sunt  preocupările, întrebările şi frământările autorului, cu privire la problema religioasă, spirituală, a cosmosului, universului şi omenirii întregi, dar şi preocupările domniei sale cu privire la importanţa religiei, implicit a culturii sacre, spirituale, în viaţa omului, dintotdeauna, inclusiv a omului de astăzi. Reţinem şi subliniem faptul că: omul este un univers deschis, care se află între abisurile întunecoase ale căderii, ale păcatului şi ale patimilor şi înălţimile sau piscurile senine ale virtuţilor. Păcatele, patimile de fapt fiind izbucnirile cele mai violente şi grosiere ale energiilor şi resurselor umane, iar virtuţile, constituie adevărata vocaţie şi lucrare a omului, care au fost aceleaşi de la început, deşi au fost numite diferit.
         Din parcurgerea cărţii, aflăm că umanitatea se află în acest prag istoric şi la început de ciclu cosmic, într-o profundă criză morală care evidenţiază o slăbire evidentă a credinţei în Dumnezeu, o neîncredere în dogmele religioase, în căutarea căii de a se întoarce la începuturi, când omul tradiţional era preocupat, înainte de toate, de propria spiritualizare şi căuta corespondenţe simbolice în procesele naturale ce se petrec, în virtutea analogiei dintre macrocosmos şi microcosmos, care se extinde nu numai la regnul mineral, ci şi la celelalte regnuri ca şi la om, mergâmd până la astre care nu pot să nu influenţeze tot ce se petrece în lume.
         Prin urmare, planeta noastră cu întreaga natură şi umanitate trebuie să se purifice de energiile negative acumulate din gândurile, acţiunile şi faptele necuvioase, energii negative care s-au constituit într-o mantie neagră care opturează pătrunderea luminii divine care să binecuvinteze viaţa pe pământ şi să o elibereze de forţele răului care o menţine în întunericul tenebros al Diavolului. Am întâlnit pe parcursul cărţii o serie de teorii şi ipoteze privind crearea universului şi a lumii având drept izvoare o serie de teorii religioase şi filosofice din cele mai vechi timpuri, dar şi rezultatul unor cercetări în domeniul ştiinţei medicale, arheologiei şi geneticii, cât şi trăirile unor mistici religioşi, toate aceste mărturii ajungând la o singură concluzie şi anume că: universul şi lumea au fost create de o inteligenţă supremă, de o conştiinţă universală, morală, creatoare, plină de înţelegere şi iubire faţă de întreaga creaţie.
         Această fiinţă divină care poartă diverse nume în religiile şi filosofiile popoarelor, într-un moment de mare cumpănă, văzând pericolul autodistrugerii omenirii datorită decăderii sale morale, a hotărât să trimită din ceruri pe pământ, pe Unicul Său Fiu, drept jertfă pentru mântuirea din păcat a omului decăzut în speranţa că prin aceasta se va crea o nouă specie – omul hristic.
         Din lecturarea acestei cărţi am putut observa că mai sunt enigme şi fenomene care îşi aşteaptă răspunsuri din partea ştiinţei şi religiei, dar sunt convins că mintea omenească, fără apropierea de Dumnezeu, nu va putea să lede aun răspuns.
         În încheiere, doresc să-i adresez sincere felicitări distinsului autor, pentru elaborarea acestei lucrări care este importantă şi necesară, e un adevărat tratat, ştiinţific şi teologic (incluzînd aici toate ramurile şi ştiinţele teologiei: antropologie, cosmologie, cosmogonie, eshatologie, mistagogie, hristologie şi multe altele), care pot fi folosit în domeniul studiului teologic la disciplina ,,Istoria religiilor’’, dând teologului posibilitatea de a avea în faţă o lucrare care să-i permită să facă acesta o paralelă între materia de curs şi problematica abordată în acest volum.
         Autorului îi doresc sănătate, putere de muncă, ca în continuare să publice cărţi cel puţin la fel de interesante, ca aceasta şi ca cele publicate până acum, bucurându-se de un real şi binemeritat succes în urma lor şi având parte, în continuare, de mult succes şi multe împliniri! ...
         09 martie 2014,
Sfinţii 40 de Mucenicii din Sevastia Armeniei
Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea
Parohia Ortodoxă Husasău de Criş



15 octombrie 2014

Legile lui Ranganathan

Shiyali Ramamrita Ranganathan   12  August 1892 – 27 September 1972) was a mathematician and librarian from India. His most notable contributions to the field were his five laws of library science.
  1. Books are for use. Cartile sunt pentru a fi folosite.
  2. Every reader his [or her] book. Fiecare cititor are cartea lui
  3. Every book its reader. Fiecare carte are cititorul ei.
  4. Save the time of the reader. Economisește timpul cititorului
  5. The library is a growing organism. Biblioteca este un organism în creștere.

Table I1. Ranganathan’s five laws: Original vs. new conceptions






14 octombrie 2014

Conferinta ANBPR Targu Jiu

Două zile de dezbateri şi ateliere
În programul Conferinţei au fost incluse dezbateri în plen dedicate prezentării proiectelor şi profesionişti-lor din bibliotecile judeţene, grupate sub titlul „BiblioNEXT – Biblioteci în acţiune!”, precum şi bibliotecilor din mediul mic urban şi rural, „Lumea construită de bibliotecari”. De asemenea, agenda Conferinţei cuprinde şi o serie de ateliere de lucru susţinute de profesionişti din biblioteci şi din afara lor: „Creatorii de oferte”, „Miza pe inovaţie”, „Dezvoltatorii de vise” şi „Provoacă imposibilul!”. În program au mai fost incluse o vizită a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, dar şi o excursie documentară la Hobiţa, Biblioteca Comunală Muşeteşti   şi la  Muzeul   Arhitecturii Populare de la Curtişoara.

Intalnirile cu colegii  de breaslă și  totodată prieteni  sunt întodeauna binevenite.
 Delegatia din Oradea.


 In vizita la biroul metodic din Gorj, Costi lipsea...si am ramas in fat ausii inchise cu Vladut, Nicoleta de la Timis si Nicoleta de la Dolj.
 Prezentarea noastra a Bihorului.







Premii ANBPR în anul 2014

La Conferința de la Târgu Jiu, premiile ANBPR pentru anul 2014 au adus Grupului Impact o binemeritată recunoaștere.





și: Ghidul activităților de îndrumare metodică pentru Bibliotecile Publice din România


Premianții , profesioniștii care au lucrat la aceste materiale profesionale, sunt:

Vladut Andreescu, Targoviste - B.J. Dambovita
 Corina Ciuraru, Braila - B.J. Braila
Virgil Cojocaru, Piatra Neamt - BJ Neamt
Mihail Grinea, Iasi - Biblioteca Judeteana Iasi
- Mariana Marian- BJ Hunedoara
Constantin Mituca, Tg. Jiu - B.J. Gorj
-Daniel Nazare- Bj Brasov
Ruxandra Nazare, Brasov - B.J. Brasov
Delia Pantea, Oradea - B.J. Bihor
Stefan Plesoianu, Constanta - BJ Constanta
Florica Pop, Salaj - B.J. Salaj
-Sorina Stanca -Bj Cluj
Valentin Smedescu, Rm. Valcea - B.J. Valcea
Nicoleta Trasca, Craiova - B.J. Dolj
Nicoleta Vasi, Timisoara - B.J. Timis


Să ne fie de folos, nouă și tuturor care au nevoie de ele.

RURAL FORCE – FORmare, CErtificare, șanse în plus la angajare!





ASOCIAȚIA 'EUROED' în calitate de partener, implementeaza începand cu data de 31.03.2014, proiectului strategic “RURAL FORCE – FORmare, CErtificare, șanse în plus la angajare!”, cofinanțat prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”, conform contractului POSDRU/135/5.2/S/128962.

Grupul ţintă este format din 940 (236 / partener) persoane din mediul rural, din regiunile de dezvoltare Centru, Nord-Vest și București-Ilfov, din următoarele categorii:
-           370 ( 93) persoane în căutarea unui loc de muncă
-           370 (93) persoane inactive
-           200 (50) persoane ocupate în agricultura de subzistenţă.

Proiectul are durata de 18 luni iar obiectivul general este: contribuția la dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității în mediul rural, în regiunile de dezvoltare Centru, Nord - Vest și București-Ilfov, prin corelarea educației și învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii și asigurarea de oportunități sporite pentru 940 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin următoarele activități:

Formare profesională
Organizarea următoarelor cursuri acreditate de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice  prin Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC):
  • Curs de Competențe Antreprenoriale – durata 32 de ore  - pentru 240 (60) de participanți
  • Curs de Competențe Informatice – durata 40 de ore – pentru 112 (28) participanți
  • Subvenții  – 200 lei/cursant

Evaluare și certificare de competențe
  • Selectarea unui număr de 400 (100) persoane din grupul țintă în scopul certificării competențelor în domeniile identificate
  • Evaluarea și certificarea competențelor dobândite în contexte informale și/sau nonformale

Servicii de ocupare a forței de muncă
§  Servicii de informare și consiliere profesională 940 (236) persoane
§  Servicii de mediere pe piața internă
§  Furnizarea de servicii de plasare la locul de muncă 140 (35) persoane

Consultanță și asistență pentru deschidere afaceri
  • Activități de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri proprii  - pentru 20 (5) persoane
  • Premierea persoanelor care au deschis afaceri – 2000 lei

Parteneriatul proiectului
S.C.MPA S.R.L. – Sibiu - Lider de parteneriat
ASOCIAȚIA 'EUROED'- București - partener 1 – telefon 021 300 41 09, office@euro-ed.ro
Asociatia Dezvoltarea Capitalului Uman - Alba Iulia - partener 2
Asociaţia INCEPTUS ROMANIA - Cluj Napoca - partener 3
BPI S.R.L. ITALIA - Milano, Italia - partener  4


8 octombrie 2014

Oscar Wilde


                Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin - d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.

               Oscar Wilde a fost fiul unui medic irlandez. Tatăl sau, Sir William Wilde, doctor specialist în boli de ochi și urechi, anticar și scriitor, mai avea trei copii dintr-o primă relație. Mama sa, Jane Francesca Elgee, era poetă (scria poeme revoluționare sub pseudonimul Speranza) și jurnalistă. În timpul școlii, Oscar a excelat în studiul clasicilor, la limba greacă și la desen, câștigând numeroase premii și burse de studiu. După studii strălucite la Trinity College din Dublin, audiază prelegerile de estetică ale lui John Ruskin la Universitatea din Oxford, unde se distinge și prin gusturile sale rafinate, îmbrăcămintea elegantă și stilul dandy de viață. După absolvire, în 1878, se mută la Londra.
                În același an, 1878, primește premiul „Newdigate” pentru poezie și inițiază mișcarea „Artă pentru Artă”, prin care dezvoltă teoria sa asupra estetismului. În 1882 publică prima sa culegere de versuri, în privința careia criticii nu au căzut de acord. Urmează o perioadă în care ține o lungă serie de prelegeri de estetică în Statele Unite și Canada, o alta în care Wilde locuiește pentru o scurtă perioadă la Paris, după care își încheie șirul de conferinte în Marea Britanie și Irlanda. Următorii șase ani reprezintă apogeul de creație al irlandezului. Poveștile pentru copii, piesele de teatru și mai ales „Portretul lui Dorian Gray” îi aduc lui Oscar Wilde, pe lângă niște citații în tribunale, și mult dorita faimă.
              În 1884 se căsătorește cu Constance Lloyd, cu care are doi fii: Cyril (1885) si Vyvyan (1886). Tot în 1886, Wilde are prima relație homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenușa sa va fi înhumată în mormântul lui Oscar Wilde).
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea publică o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică.
              Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiți și de nedespărțit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public relația sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică.
Între timp soția și copiii îl părăsesc și îsi schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar de luxoasa relație cu Bosie (Lordul Douglas) și căzut în dizgratie, Wilde mai trăiește încă trei ani, cutreierând Europa și locuind în hoteluri ieftine.
          Ultima parte a condamnării o ispășește în închisoarea din Reading și va face obiectul unei celebre balade. Eliberat în 1897, se stabilește în Franța, unde-și sfârșește viața în uitare și singurătate. Își găsește sfârșitul la Paris pe 30 noiembrie 1900, după o meningită, ce se instalase pe fondul unei infecții puternice la o ureche. Este înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.



Statuia lui Oscar Wilde în Ryan Park, Dublin

               Oscar Wilde a publicat versuri (Poems, 1881), povestiri (The Happy Prince and Other Stories, 1888), eseuri (The Soul of Man under Socialism, 1891). Romanul „Portretul lui Dorian Gray” (The Picture of Dorian Gray, 1891), cea mai importantă operă a sa, este o ilustrare pregnantă a principiilor sale estetice. El definește rolul artistului în căutarea rafinamentului și frumosului și situează arta mai presus de viață, pentru că exprimă esența caracterelor și a fenomenelor mai fidel decât însăși realitatea.

              În creația sa dramatică, „Evantaiul doamnei Windermere” (Lady Windermere's Fan, 1892), „O femeie fără importanță” (A Woman of no Importance, 1893), „Soțul ideal” (An Ideal Husband, 1895), „Ce înseamnă să fii onest” (The Importance of Being Earnest, 1895), care continuă tradițiile comediei engleze din secolul al XVIII-lea cu Sheridan, Oscar Wilde satirizează snobismul, frivolitatea și fățărnicia „înaltei societăți” a timpului, lăsând să se întrevadă preocupările sale proprii pentru problemele spirituale majore ale omului. Subtilitatea caustică a satirei și ingeniozitatea paradoxului, verva scânteietoare a dialogului, bogăția ornamentală și rafinamentul cizelării stilistice afrazei au impus creația lui Oscar Wilde în dramaturgia de la finele secolului al XIX-lea.

              Ultimele lucrări, după proces și după șederea în închisoare, vădesc sensibil depărtarea de principiile sale estetizante. În confesiunea De profundis (1897) el nu mai face risipă de paradoxuri strălucitoare, ci povestește cu multă durere în suflet despre zbuciumul său. Ideea că viața este un vârtej de suferințe pe care oamenii și le pricinuiesc unii altora stă la baza ultimului poem al lui Oscar Wilde, „Balada închisorii din Reading”(The Ballad of Reading Gaol, 1898). Ea a fost scrisă sub impresia lăsată de executarea unuia dintre deținuții care se aflau împreună cu el în închisoare și care fusese condamnat pentru că își ucisese iubita:
               Oscar Wilde a fost un stilist remarcabil. El știa să picteze prin cuvinte, zugrăvind în fața ochilor fanteziei cititorului tablouri de o frumusețe uimitoare. Privită în ansamblu, creația lui a oglindit declinul umanismului și cultul artei în ceea ce are ea mai elevat.

Sursa: Wikipedia

6 octombrie 2014

Conferința ANBPR – Biblionext, la Targu Jiu



Vă invităm să fim împreună la Conferința ANBPR – Biblionext, ce se va  desfășura la Târgu Jiu în perioada 8-11 octombrie 2014, cu sprijinul și în  coordonarea Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj.


Tema conferinței este Bibliotecile publice – motorul dezvoltării durabile a  comunităților și ne dorim să punem în valoare strădaniile profesioniștilor din  domeniul nostru, bibliotecarii și bibliotecile publice din România a căror activitate a  condus la rezultate de impact, prin serviciile oferite, proiectele desfășurate, prin  modul în care au influențat oameni și comunități.

Așadar, așteptăm cu interes comunicările dumneavoastră, ale profesioniștilor  din domeniul biblioteconomic, în sesiunile de plen din 9 și 10 octombrie: Biblionext – Biblioteci în acțiune! și Lumea construită de bibliotecari - servicii și proiecte implementate de bibliotecile județene și bibliotecile rurale și mic urbane, care au contribuit la dezvoltarea comunităților, impactul serviciilor și proiectelor.

Pentru că ne dorim ca această întâlnire să fie o experiență utilă în desfășurarea activităților viitoare, în cele două zile de conferință, vă propunem ateliere de lucru susținute de profesioniști din biblioteci și din afara lor: Creatorii de oferte, Miza pe inovație, Dezvoltatorii de vise și Provoacă imposibilul!













































Hai sa coloram la Biblioteca Chislaz





Gradinarii de la Gradinita cu Program Normal din Chislaz , au oferit o surpriza placuta bibliotecii comunale prin desenele „ Hello Kitty ” colorate de ei pentru expozitie.






Premierea s-a facut cu o diploma de excelenta pentru cele mai frumoase desene artistice si o diploma de fidelitate pentru cei mai tineri utilizatori ai bibliotecii.

3 octombrie 2014

Simpozion- BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ÎN TRECUT ŞI ÎN PREZENT

Desfasurarea simpozionului in data de 13.10.2014 intre orele 1100- 1400, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe Şincai’’ din Oradea.


TEMELE SIMPOZIONULUI:

1. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan – Martiriul Brâncovenilor;
Brâncovenii sunt ” obrazul curat al neamului nostru românesc ”

Despre martiriul Brâncovenilor în an aniversar.

2. Dr. Stelian Gomboş – Taina Sfintei Euharistii;
În absența domnului Stelian Gomboș, pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea a prezentat lucrarea , menționând aspectele esențiale ale lucrarii, partea dogmatică, conținutul teologic și problematica aplicată a euharistiei în spiritualitatea ortodoxă.


3. Gheorghe Dragomir – Terra planeta sufletor rătăcite, lansare de carte.




4. Dr. Mihai Georgiţă – Politica religioasă a lui Mihai Viteazu – între tratatul de la Alba-Iulia şi tratatul cu hasburgi (mai 1595-iunie 1598);

Despre miai Viteazul , principe creștin, mare credincios.


5. Prof. Univ. Dr. Mihai D. Drecin – Biserica naţională şi Instituţiile bancare la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX;

6. Pr. Drd. Florin Negruţiu – Rolul Academiei Teologie Ortodoxă din Oradea în păstrarea şi promovarea identităţi religoase şi a culturii naţionale;

7. Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea – Lupta intelectualităţii din Bihor pentru apărarea credinţei, şcolii şi fiinţei naţionale româneşti la începutul secolului XX şi până la izbucnirea primului război mondial, perioada 1901-1914.




După amiază:

La Facultatea de Istorie, Geografie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea, în Aula ,,Nicolae Iorga’’, va avea loc de la ora 17, seminarul cu tema: ,,România în faţa problemelor de geopolitică la graniţa de est. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina, problemă de interes naţional’’, susţine tema d-l gen. br. (r) Gheorghe Dragomir.



1 octombrie 2014

„Lecturi de vară” la Filiala Dacia



Venind în întâmpinarea celor mai mici cititori, Filiala Dacia a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea a derulat, pe perioada vacanţei, proiectul „Lecturi de vară”, la care au participat 29 de copiii de vârstă școlară (de la Liceul „Lucian Blaga”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Şcoala gimnazială nr. 11, Şcoala gimnazială „Dacia”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” ş.a.).
Unii dintre ei călcau pragul bibliotecii pentru întâia oară, împinși de la spate de către profesori sau părinți. Alţii nu veneau prima dată, dar se orientaseră până acum spre lecturile obligatorii din programa școlară.
Sfioși, timizi, nehotărâți - la început, şcolarii s-au lăsat seduşi, uşor-uşor, de magia lecturii. Copiii mai mici au preferat povești cu prinți  și prințese, din cărţi cât mai colorate şi ornate. Cei mai mărișori au îndrăznit să abordeze cărţi în vogă de mistere, aventuri şi fantezii, cu vampiri sau magicieni. Pentru că, până la urmă, pasiunile copiilor în materie de lecturi țin ritmul timpurilor.
Din fericire, oferta de cărți la dispoziția cititorilor este suficient de generoasă la Filiala Dacia. Iar proiectul „Lecturi de vară” se cere permanentizat, fie şi doar fiindcă... pofta vine mâncând!
Pentru că vacanţele trec, dar cărţile rămân.

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării