1 noiembrie 2015

Lecturi de weekend 51

Azi va fi vorba despre o carte dar și despre un fenomen,  cel al pisicilor in biblioteci.
Vicki Myron ,Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea, carte apărută la editura
Humanitas în 2012.

Cartea a apărut în 2008  în America, desigur după moartea  simpaticului pisoi. 

Povestea lui Dewey a început  într-o dimineaţă friguroasă de ianuarie. Avea doar câteva săptămâni când a fost abandonat într-o cutie de recuperare a cărţilor unei biblioteci americane din micul oraș  Spencer.
 Vicky Myron, directoarea bibliotecii din  oraş , o mamă singură va hotărî să păstreze isoiul în bibliotecă și să il numească ca pe inventatorul sistemului zecimal de clasificare aplicat și azi în biblioteci: Dewey. Vicky  la rândul ei era o supravieţuitoare: reuşise să treacă peste pierderea fermei familiei, peste ameninţarea unei boli incurabile şi peste o căsnicie eşuată din cauza alcoolismului soţului. 

Povestea lui Dewey, îi va emoţiona şi îi va încuraja şi pe locuitorii orăşelului Spencer, greu încercat în anii '80 de criza economică. În următorii nouăsprezece ani, îi va încânta mereu cu entuziasmul, căldura şi mai ales cu cel de-al şaselea simţ prin care ştia de fiecare dată cine avea nevoie cel mai mult de el. Astfel Dewey a devenit faimos în tot statul Iowa şi, aproape incredibil, în întreaga Americă şi în lume. 

Cartea este remarcabilă și emoționantă, și arată că o mică ființă, poate ajunge la inimile noastre și poate rămâne acolo.  Pe de altă parte în lume fenomenul nu este unic, o simplă căutare pe Internet ne arată câte astfel de pisici există în biblitoeci, mascote vii, prieteni și însoțitori ai iubitorilor de carte.

In lume până acum sunt cunoscute 809 pisici d ebibliotecă cum arată și harta. In Europa mai putine .
Istoricul pisicilor in bibliotecă începe in evul mediu  când erau ținute pentru a proteja prețioasele manuscrise de șoareci.....   pisicile din secolul nostru găzduite în bibliotecă  sunt mascote si prieteni ai cititorilor, având apropae un rol teraeutic și de echilbrare a atmosferei în colectiv.

In bibliotecile românești am putea avea așa ceva? Mă întreb?    



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării