28 octombrie 2016

Activităţi interculturale şi integrative în biblioteci

În perioada 24-25 octombrie a.c. Institutul Goethe din Bucureşti a organizat workshopul cu tema „Activităţi interculturale şi integrative în biblioteci” în parteneriat cu Biblioteca Municipală din Bremen. Din partea Bibliotecii Municipale din Bremen a conferenţiat doamna Britta Schmedemann, iar din partea organizatorilor Bettina Radner şi Ina Weber, de la Institutul Goethe, şi Ioana Crihana, din partea ANBPR.

La acest workshop au participat 26 de persoane, bibliotecari din România şi Republica Moldova.


În prima zi a workshop-ului participanţii s-au prezentat şi au arătat ce pot oferi în momentul de față imigranţilor şi refugiaţilor din comunitatea lor dacă ar fipuși într-o astfel de situație.

Primul pas în căutarea unei rezolvări a problemelor care pot apărea la contactul cu alte civilizații este documentarea cu privire la particularitățile culturale, sociale, educaționale , religioase ale posiblililor imigranți și a motivelor migrației. Ca temă de lucru pentru echipe s-au dat câteva ţări de provenienţă a refugiaţilor: Siria, Afganistan, Eritreea, Ucraina şi Turcia.

Discuțiile ulterioare cu doamna Britta Schmedemann s-au bazat și pe ceea ce au desoperit echipele cât și pe experiența


Germaniei cu privire la ofertele pe care le-au făcut bibliotecile lor .


S-a lucrat apoi în grupuri la oferte de activități care pot ajuta integrarea unor grupuri etnice, cum ar fi: Living Library (Biblioteca vie), Consiliere publică, Eroii voluntari etc.

Fiecare dintre ele a fost descrisă cu toți pașii aferenți unui proiect urmărind , finanţarea, grupurile-ţintă , partenerii , etc..

În a doua zi a workshop-ului, doamna Britta Schmedemann a susținut o prezentare pornind de la deviza Consiliului Europei „Toţi egali, toţi diferiţi” trebuie să convieţuim împreună într-o lume paşnică.

Tehnologia la rândul ei poate în ajutorul bibliotecilor prin aplicaţiile „Book Creator” şi „Puppets Pals” , adecvate atât pentru copiii imigranţilor, cât şi pntru utilizatorii obișnuiți ai bibliotecilor, cei prezenți le-au testat în grupuri de câte două persoane realizând scurte povești animate.

Workshop s-a încheiat cu impresii ale participanților.

A consemnat Luiza Silaghi

Semințele schimbării - EPALE 2024

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe, Platforma Electronică Europeană pentru Educația Adulților ne invită să răsfoim  ...

Wikipedia

Rezultatele căutării