16 octombrie 2016

Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural -15 octombrie

Ziua internațională a femeilor din mediul rural se celebrează la nivel mondial, la 15 octombrie, pentru a conștientiza faptul că femeile de la sate au un rol principal în producerea hranei.
Din cauza rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acesteia s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua mondială a alimentației.
Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale și de producția agricolă pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcătuiesc peste un sfert din totalul populației mondiale. În țările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forța de muncă din agricultură și din producția de prelucrare și procesare a unei părți considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranța alimentară.
Cu toate acestea, femeile din mediul rural suferă în mod disproporționat de sărăcie și se confruntă cu forme multiple de discriminare, violență și nesiguranță.

La noi acest rol al femeii s-a diminuat in ultimele zeci de ani. Un alt rol  în mentinerea gospodariei era  cel in asigurarea articolelor de imbracaminte pentru familie.
Muncă asidua de la pregatirea materialului începând cu planta, transformarea în  fir, apoi  la panza tesuta in casa. Apoi in lungile seri la lumina chioara a lampii de petrol impodobirea acestor materiale cu povesti cusute cu maiestrie.














Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării