22 februarie 2018

Copiii fac coding in bibliotecile publice - CODE Kids


Titlul proiectului: Copiii fac coding in bibliotecile publice - CODE Kids
Perioada de implementare: ianuarie 2018-decembrie 2020

Organizații care implementează proiectul: Fundația PROGRESS și Asociația ETIC (Cluj)

Parteneri:
- Anul Pilot- Bibliotecile Județene din Gorj, Argeș, Vâlcea, Bihor, Sălaj, Timis, Arad, 30 bibliotecari locali din localități urban mic și comune, companii IT.
- Anul 1- Bibliotecile Județene din Neamț și Vrancea + 10 biblioteci locale din cele două județe și companii IT.

Finanțator: Romanian - American Foundation (RAF), Orange România, co-nfinanțare în bani Fundația Progress, co-finanțare în natură bibliotecile publice din România.

Grup țintă: 115 de bibliotecari locali, 17 biblioteci județene, 230 de copii și tineri cu rol de Ambasadori ai proiectului și 1300 de copii care vor participa la cursuri de coding, STEM și mentorat.

Durata proiectului: 36 luni cu posibilitatea de a transforma proiectul în serviciu de bibliotecă.




Premiem activitate bibliotecilor din anul de pilotare al proiectului.
În anul I:
Crearea și menținerea cluburilor de conding în cele 5 biblioteci locale și biblioteca județeană pentru familiarizarea a 72 de copii cu bazele competențelor de coding și rezolvarea unui număr de sarcini de bază.
Instruirea pentru facilitarea dobândirii competențelor de coding pentru 5 de bibliotecari din mediul rural și urban mic și a unui reprezentant al bibliotecii județene.


În anul II:
Menținerea cluburilor de conding în cele 5 biblioteci locale și biblioteca județeană pentru continuarea instruirii a minim 80 de copii cu bazele competențelor STEM și crearea de noi grupe de începători.
Atragerea în proiect de minim 3 biblioteci locale/judet și mentorarea lor pentru dezvoltarea cluburilor de coding.
Realizarea la biblioteca județeană a două târguri de știință la care să participe cu proiecte științifice copiii din cadrul proiectului și alți copii din comunitate.
Preluarea activităților de monitorizare și control de către un reprezentant al Bibliotecii Județene.


În anul III:
Menținerea cluburilor de conding în cele 9 biblioteci locale și biblioteca județeană pentru continuarea instruirii a minim 117 de copii cu bazele competențelor STEM și crearea de noi grupe de începători.
Realizarea la biblioteca județeană a două târguri de știință la care să participe cu proiecte științifice copiii din cadrul proiectului și alți copii din comunitate.

Crearea unei rețele de suporteri ai activității de coding din mediul instituțional și din rândul companiilor private pentru menținerea activă a cluburilor de coding în biblioteca județeană și bibliotecile locale.


Imagini de la întâlnirea din Bihor- reprezentant al Fundatiei Progress- Claudia Șerbănuță.

Din Bihor bibliotecari din bibliotecile publice din - Nucet, Madaras, Budureasa, Roșia, Sanmartin, cu experienta din anul pilot, si din bibliotecile - Astileu, Valea lui Mihai si Chislaz , pentru anul intai de proeict.
Din Biblioteca Judeteana  Bihor, se vor ocupa de implementarea proiectului Delia Pantea și Mariana Barna.





Fazele proiectului anul I:

  1. Selectarea bibliotecilor participante, a bibliotecilor mentorate, a Ambasadorilor și semnarea documentelor de parteneriat: ianuarie - februarie 2018;
  2. Întâlnire regională pentru diseminarea informațiilor despre proiect: ianuarie - februarie 2018
- vor participa bibliotecarii locali la 1 întâlnire per regiune, cu durată de 3 ore.
  1. Designul și livrarea cursurilor inițiale de coding: martie - aprilie 2018
  • vor participa bibliotecarii locali, 2 copii Ambasadori din fiecare localitate selectată și coordonatorul din partea bibliotecii județene. Cursul va avea o durată de 3 zile, va avea loc în sala de formare a bibliotecii județene.
4. Participarea - în cazul bibliotecilor mentorate - la doua schimburi de experiență privind înființarea și funcționarea unui club de coding: februarie-martie 2018
5. Rezolvarea unor sarcini săptămânale de coding - sub coordonarea trainerilor ETIC, a Ambasadorilor și cu mentorat din partea angajaților unei companii de IT: aprilie - noiembrie 2018;
  • vor participa bibliotecarii locali (care vor nota într-un catalog special realizările echipelor locale, un total de 20-25 de sarcini), Ambasadorii și alți copii (10-12) recrutați din localitățile care sunt parte a proiectului.
Activitățile grupelor locale vor fi găzduite de biblioteca locală - intre 2-4 ore pe săptămână.
6. Realizarea a două târguri de știință la Biblioteca Județeană în bibliotecile din judetele pilot (iunie si noiembrie 2018) și participarea la aceste târguri a echipelor de coding din județ.

7. Prezentarea rezultatelor proiectului în media locală și națională - octombrie - decembrie 2018 - vor avea loc brief-inguri de presă la care vor participa reprezentanți ai bibliotecilor județene, bibliotecarii locali și reprezentanții Fundației Progress.
Fazele proiectului anul II:
  1. Selectarea bibliotecilor care vor fi mentorate, a Ambasadorilor lor și semnarea documentelor de parteneriat: ianuarie - februarie 2019;
  2. Întâlnire regională pentru diseminarea informațiilor despre proiect: ianuarie - februarie 2019;
  3. Formarea grupelor de avansați și începători în fiecare bibliotecă din cadrul proiectului.
  4. Rezolvarea sarcinilor de coding (grupa începători) și STEM (grupa avansati)- martie- noiembrie 2019
  5. Realizarea a două târguri de știință la Biblioteca Județeană (mai si noiembrie 2019) și participarea la aceste târguri a echipelor de coding din județ.


Fazele proiectului anul III:

  1. Formarea grupelor de avansați și începători în fiecare bibliotecă din cadrul proiectului- ianuarie-februarie 2020.
  2. Rezolvarea sarcinilor de coding (grupa începători) și STEM (grupa avansați)- martie- noiembrie 2020
  3. Realizarea a două târguri de știință la Biblioteca Județeană (mai si noiembrie 2020) și participarea la aceste târguri a echipelor de coding din județ

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării