Miercuri 14 februarie a avut loc prima conferinta.
Din program :
- Cuvânt de salut:Director Prof. Ligia MIRIŞAN, Preasfinţia Sa Dr. Virgil BERCEA
- Prof. Univ. Dr. Blaga Mihoc, Memorandistul Vasile Lucaciu în conştiinţa poporului român
- Pr. Cristian Borz, Contribuţia lui Iuliu Maniu la Marea Unire
- Dr. Silviu Sana, Unitatea de neam şi limbă în cărţile vechi româneşti (expoziţie de carte veche)
Parteneri in acest proeict sunt Universitatea Oradea, Facultatea de Istorie şi Relaţii Internaţionale,
Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (UBB)
Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Oradea (UBB)
Despre Vasile Lucaciu dl Blaga Mihoc spunea ca a fost un " preot de tara, vrednic sa fie episcop, ...cu chip luminos si curaj fara seaman "
Dr. Vasile Lucaciu a fost unul dintre românii care au semnat Memorandumul din 1892. Procesul în care semnatarii Memorandumului au fost acuzați de negarea autorității maghiare și de solicitarea independenței Transilvaniei, i-a adus cei mai mulți ani de închisoare dintre toți condamnații, 5. Prin intervenția directă a lui Carol I, ei vor fi eliberați, după un an de temniță, în 1895.În anul 1907, 28 august, Vasile Lucaciu este declarat deputatul cercului Beiuș pentru parlamentul din Budapesta
Venit în Regatul României după începutul Primului Război Mondial, a militat intens pentru alierea țării cu Puterile Antantei, pentru se putea realiza reîntregirea României. Tot în acest scop a îndeplinit, - trimis de guvernul român - misiuni de prezentare a poziției române în privința situației inacceptabile a românilor majoritari din Transilvania, inclusă în statul austro-ungar.
În anul 1918 a fost unul din membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea PNR.