5 februarie 2018

Protagonisti ai Unirii

Pop, Coriolan1 (1864-1919)
S-a născut în 2 decembrie 1864 în Tăuți, județul Satu Mare, dintr-o veche familie nobiliară. Tatăl său, Ioan Pop, a fost preot, în acea perioadă fiind vicarul greco-catolic al Sighetului. Mama sa, Aloisia Rednic, provenea din familia nobilă a Redniceștilor din Bihor.
Școala primară a făcut-o în Sighet, apoi Gimnaziul Premonstratens la Oradea, unde în anul 1892 și-a dat examenul de bacalaureat. Între anii 1882-1886 a urmat cursurile Academiei de Drept din Oradea, examenul de avocat susținându-l la Budapesta.
S-a stabilit în Oradea unde și-a deschis un cabinet de avocatură. Paralel cu activitatea juridică, Coriolan Pop s-a implicat în susținerea mișcării naționale românești, atât pe plan spiritual și cultural cât și pe plan economic. Astfel, a fost unul dintre fondatorii Băncii ”Bihoreana” înființată în anul 1897,
 din anul 1898 devenind și director al acesteia. În anul 1898 s-a implicat la înființarea ”ASTREI”, despărțământul Bihor.
Pe plan politic a fost ales de mai multe ori delegat pentru conferințele naționale din Sibiu ale Partidului Național Român. Începând cu anul 1905, alături de alți români bihoreni Aurel Lazăr, Nicolae Zigre, Dumitru Lascu, Ioan Ciordaș a organizat adunări și discursuri pentru susținerea cauzei naționale românești. În alegerile din anul 1906 și 1910 a fost candidat din partea Partidului Național Român pentru cercul electoral Aleșd, retrăgându-se datorită șicanelor și amenințărilor violente din partea opoziției maghiare.
În perioada anilor 1910-1918 Coriolan Pop și-a concentrat atenția pe înflorirea Băncii ”Bihoreana”, ajutând în acest fel pe mulți români. În timpul războiului s-a abținut de la orice declarații politice.
În anul 1918, în momentul declanșării revoluției bolșevice, încrederea societății orădene în Coriolan Pop era foarte mare, astfel că a fost ales ca delegat al cercului electoral Oradea pentru Marea Adunare de la Alba-Iulia și apoi președinte al Consiliului Național Român din Oradea. În 12 martie 1919 a fost arestat alături de Roman Ciorogariu, Gheorghe Andru și Gheorghe Tulbure și acuzați de spionaj.
În ziua de 20 aprilie 1919 a făcut parte din delegația care a plecat în întâmpinarea Armatei Române, care a intrat în Oradea în aceiași dată. În data de 23 mai 1919, ca primul prefect român a avut onoarea să prezinte omagiile și supunerea județului Bihor, Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. Datorită stării de sănătate precare, la 23 septembrie 1919, Coriolan Pop se retrage din funcția de prefect. Grav bolnav, prinde să fie ales senator al României întregite, însă nu ajunge să mai asiste la dezbateri. Se stinge din viață la 28 noiembrie 1919 la Oradea.
Pentru meritele sale a fost decorat cu ”Meritul comercial și industrial cl. I” acordat încă din 1913 de Regele Carol I și apoi cu ”Coroana României” pentru munca deosebită desfășurată.


Sursa:
Teodor Neș, Oameni din Bihor, Oradea, tipografia Diecezană, 1937,pp. 498-508.
Fehér Dezsó, Bihor – Biharmegye, Oradea-Nagyvárad Kulturtörténete és Öregdiákjainak emlékkönyve, Oradea, Sonnenfeld Adolf, 1933-1937, p. 502.





1 Biografie alcătuită de dr. Silviu Sana, bibliotecar Colecții Speciale, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării