30 iunie 2018

Cyberbullying - navigarea sigură pe internet


Atelierele EdTech la Code Kids - sesiunea de instruire Cyberbullying - navigarea sigură pe internet, a reunit la Ciucea în 27.06.2018 copii și bibliotecari din Bihor și Sălaj.

Din Bihor au fost prezente echipe de la Oradea - Delia Pantea, de la Madaras- \Aristan Marinela, de la Rosia - Gherlea Daniela, de la Astielu Bogdan Nicoleta impreuna cu ambasadorii cluburilor Code Kids.

Bullying-ul la modul general se referă la un comportament repetat și intenționat în care unul sau mai mulți agresori folosesc hărțuirea, intimidarea sau violența asupra unei victime. Acesta poate fi: fizic, verbal, emoțional, sexual și… Cyberbullying.

Cyberbullying-ul poate include orice act ofensiv, umilitor, abuziv sau de amenințare prin intermediul unei forme de comunicare electronică. Acest lucru poate include: instant messaging, e-mail, Snapchat, Facebook, Twitter, WhatsApp sau jocurile online.
Exemple de cyberbullying:
  • Mesaje răutăcioase online sau pe telefonul mobil;
  • Comentarii răutăcioase la postările tale sau la postări despre tine;
  • Excluderea fără motiv din grupuri online sau de pe forumuri;
  • Postarea de poze compromițătoare online fără permisiunea ta;
  • Zvonuri și minciuni despre tine pe rețele de socializare sau alte site-uri;
  • Profiluri online false, create cu inteția de a te defăima.
Știai că multe dintre cazurile de cyberbullying pot fi considerate ilegale?
Iată și un top 9 sfaturi pentru a face față cyberbullying-ului:
-Nu răspunde niciodată la lucrurile care au fost scrise și nici nu te răzbuna în același mod! A răspune cu aceeași monedă sau postarea de informații/poze umilitoare ca mijloc de răzbunare poate doar să înrăutățească situația și să te bage în probleme mai mari.
-Fă print screen la tot ce crezi că poate fi cyberbullying și salvează o copie în calculatorul tău! Te va putea ajuta să demonstrezi situația prin care ai trecut, în cazul în care va fi nevoie.
-Blochează și raportează orice utilizator care folosește platforma de social media în mod necorespunzător!
Vorbește despre asta! A povesti cuiva despre situația de bullying prin care treci nu doar că te va ajuta să te descarci și să te simți mai bine, dar te va ajuta și să aduni dovezi în apărarea ta.
-Evaluează cât de serios este cyberbullyingul prin care treci! Dacă agresorul este o persoană necunoscută, poate fi suficient doar să raportezi și să blochezi utilizatorul.
-Raportează! Dacă agresorul este cineva din școala ta, anunță un profesor în care ai încredere și care te poate ajuta. Dacă cineva te amenință, dezvăluind informații personale despre tine sau făcându-te să-ți fie teamă pentru siguranța ta, anunță poliția!
-Activează-ți setările de siguranță pe internet! Recomandarea este ca profilul tău să nu fie public și să nu accepți în listă persoane pe care nu le cunoști în realitate.
-Vorbește cu agresorul! Dacă acesta este din școala ta, poate fi o soluție să rogi un adult să medieze relația dintre voi. Procesul de mediere poate fi greu de acceptat, dar de multe ori are o putere foarte mare. Este foarte importantă o conversație face-to-face între tine și agresor, într-un mediu controlat și sigur pentru tine.
-Empatizează! Amintește-ți mereu că oamenii fericiți și care au încredere în ei înșiși (reală, nu doar afișată), nu-i agresează pe alții. De cele mai multe ori, agresorii au multe probleme personale și au reală nevoie de ajutor și de consiliere.










29 iunie 2018

Cetăţeni activi la puterea a III-a





publicat de Govor Consuella

sursa  Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi dna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, conform proiectului internaţional „Cetăţeni activi la puterea a III-a", au marcat Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici.
Astfel, la Centrul Social multifuncţional Nufărul, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a avut loc o întâlnire, la care au participat directorul DAS Oradea, dna Arina Moş, dna comisar şef Indrieş Ioana din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, dna Carmen Dinescu, biolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dna Ileana Puşcaş, reprezentant al Fundaţiei Lampas şi dna Delia Pantea reprezentanta Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca Gheorghe Şincai.


În cadrul evenimentului au fost prezentate efectele abuzului de orice fel faţă de vârstnici, acesta putându-se manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale şi poate interveni şi ca urmare a neglijenţei aparţinătorilor.


Abuzul faţă de vârstnici este o problemă socială a întregii comunităţi internaţionale, care afectează sănătatea şi drepturile a milioane de persoane din lume şi este un subiect tabu, ignorat de societate.


Au fost prezentaţi o serie de factori care cresc riscul ca persoanele în vârstă să cadă victime a acestor abuzuri, cum ar fi izolarea socială şi afecţiunile cognitive, sărăcia, lipsa oricărui sprijin din afară, etc.


Marcarea zilei are ca obiectiv identificarea situaţiilor de abuz şi a mijloacelor prin care poate fi consolidată protejarea vârstnicilor şi adoptarea de măsuri împotriva exploatării financiare sau materiale a acestora, prin conştientizarea comunităţii locale asupra acestui fenomen.


„ Scopul acestei întâlniri este promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește aceste abuzuri, gestionarea acestor situaţii şi conştientizarea faptului că există, şi doar împreună, cei care înţelegem fenomenul, putem fi aproape de bunicii şi părinţii noştri şi să găsim soluţii concrete, pentru a putea interveni cât mai repede în situaţii problematice. Suntem aici pentru că vrem să ajutăm, să sensibilizăm comunitatea, să tragem un semnal de alarmă şi să oferim suport familiei." a spus Arina Moş, directorul DAS Oradea.


Mesajul transmis de către dna Mioriţa Săteanu:" Persoanele vârstnice nu au pretenţii prea mari, ei doresc un strop de recunoştinţă, dragoste şi preţuire şi trebuie sa-i lăsăm să povestească, să-i lăsăm să trăiască între lucrurile pe care le îndrăgesc, să-i lăsăm să-şi spună părerea, concluzionând, să-i lăsăm să îmbătrânească frumos".


Dna Comisar şef Indrieş Ioana a mulţumit organizatorilor pentru invitaţie şi a felicitat Direcţia de Asistenţă Socială Oradea pentru iniţiativa revitalizării acestor centre, pentru posibilitatea ca generaţiile între ele să conlucreze şi a adus în atenţia celor prezenţi rolul prevenţiei în diferite forme de infracţiuni, predilecte persoanelor vârstnice.


Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic, susţinut de dna profesor Maria Matei, Lorena şi Denisa Ghib, eleve ale Şcolii Gimnaziale nr.11 şi Sebastian Lupucz, elev al Colegiului Economic „Partenie Cosma".

preluat










Cyberbullying versus navigare sigura pe internet



In data de 27 iunie a avut loc la Muzeul Memorial „Octavian Goga”,sesiunea de instruire: Cyberbullying - navigarea sigură pe internet, pentru ambasadori si bibliotecari din Bihor si Salaj.

Parteneri si initiatori ai instruirii au fost Fundatia Progress , Orange Romania  finatatori si  Salvați Copiii România ,   au asigurat instruirea.

Gazde amabile de la Muzeul Memorial „Octavian Goga” au fost doamnele Maria Alunita si Puie Cristina

Din Bihor au participat cluburile CodeKids ale bibliotecilor din Astileu, Rosia, Madaras si de la Biblitoeca Judeteana din Oradea, si din Salaj bibliotecile: Băbeni, Bălan, Bocșa, Chieșd, Crișeni, Dobrin, Hida, Mirșid, Vîrșolț, Zalău.

Grupul de peste 50 de persoane a avut ocazia sa viziteze Castelul Goga, Casa Memoriala Ady Endre , bisericuta , muzeul etnografic si mausoleul unde se afla sarcofagele lui Octavian Goga si a sotiei lui.
timpul nu a tinut cu noi, a plouat , mocaneste pe toata durata zilei, dar copiii au fost plini de entuziasm



















26 iunie 2018

Ia romanesca in sarbatoare

Instantanee de la evenimentele locale:
21 iunie la Biblitoeca Judeteana Gheorghe Sincai cu IA Oradea.







22 iunie la CSEI Oradea









24 iunie - cu tot orasul...



Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării