29 iunie 2018

Cetăţeni activi la puterea a III-a





publicat de Govor Consuella

sursa  Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi dna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, conform proiectului internaţional „Cetăţeni activi la puterea a III-a", au marcat Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici.
Astfel, la Centrul Social multifuncţional Nufărul, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a avut loc o întâlnire, la care au participat directorul DAS Oradea, dna Arina Moş, dna comisar şef Indrieş Ioana din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, dna Carmen Dinescu, biolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dna Ileana Puşcaş, reprezentant al Fundaţiei Lampas şi dna Delia Pantea reprezentanta Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca Gheorghe Şincai.


În cadrul evenimentului au fost prezentate efectele abuzului de orice fel faţă de vârstnici, acesta putându-se manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale şi poate interveni şi ca urmare a neglijenţei aparţinătorilor.


Abuzul faţă de vârstnici este o problemă socială a întregii comunităţi internaţionale, care afectează sănătatea şi drepturile a milioane de persoane din lume şi este un subiect tabu, ignorat de societate.


Au fost prezentaţi o serie de factori care cresc riscul ca persoanele în vârstă să cadă victime a acestor abuzuri, cum ar fi izolarea socială şi afecţiunile cognitive, sărăcia, lipsa oricărui sprijin din afară, etc.


Marcarea zilei are ca obiectiv identificarea situaţiilor de abuz şi a mijloacelor prin care poate fi consolidată protejarea vârstnicilor şi adoptarea de măsuri împotriva exploatării financiare sau materiale a acestora, prin conştientizarea comunităţii locale asupra acestui fenomen.


„ Scopul acestei întâlniri este promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește aceste abuzuri, gestionarea acestor situaţii şi conştientizarea faptului că există, şi doar împreună, cei care înţelegem fenomenul, putem fi aproape de bunicii şi părinţii noştri şi să găsim soluţii concrete, pentru a putea interveni cât mai repede în situaţii problematice. Suntem aici pentru că vrem să ajutăm, să sensibilizăm comunitatea, să tragem un semnal de alarmă şi să oferim suport familiei." a spus Arina Moş, directorul DAS Oradea.


Mesajul transmis de către dna Mioriţa Săteanu:" Persoanele vârstnice nu au pretenţii prea mari, ei doresc un strop de recunoştinţă, dragoste şi preţuire şi trebuie sa-i lăsăm să povestească, să-i lăsăm să trăiască între lucrurile pe care le îndrăgesc, să-i lăsăm să-şi spună părerea, concluzionând, să-i lăsăm să îmbătrânească frumos".


Dna Comisar şef Indrieş Ioana a mulţumit organizatorilor pentru invitaţie şi a felicitat Direcţia de Asistenţă Socială Oradea pentru iniţiativa revitalizării acestor centre, pentru posibilitatea ca generaţiile între ele să conlucreze şi a adus în atenţia celor prezenţi rolul prevenţiei în diferite forme de infracţiuni, predilecte persoanelor vârstnice.


Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic, susţinut de dna profesor Maria Matei, Lorena şi Denisa Ghib, eleve ale Şcolii Gimnaziale nr.11 şi Sebastian Lupucz, elev al Colegiului Economic „Partenie Cosma".

preluat










Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării