12 iunie 2018

Carti despre carti


Vacanta se apropie cu pasi mari. Va invitam la lectura prin cuvintele unor oameni intelepti si inspirati:
Lectura reprezinta tocmai o placere ritualizata, din categoria celor evitate in vremea noastra. Ca sa citesti o carte trebuie sa cunosti o suta de mii de cuvinte (nu doar trei sute, cate sunt folosite, in mod curent, in conversatii). Sa dai, meticulos, pagina dupa pagina, sa urmaresti cu privirea rand dupa rand, si sa-ti reprezinti in minte situatiile descrise cu ajutorul cuvintelor. Un asemenea efort de reprezentare nu faci cand urmaresti, pasiv, imaginile care se perinda pe ecranul televizorului.
Si apoi literatura are ritmul ei, care nu poate fi accelerat de nimeni.
                                           Mesaj catre tineri. Redescoperiti literatura! de Alex Stefanescu




Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago, prieten si discipol al lui Mircea Eliade. In volumul Pergamentul diafan, aparut in 1996 la editura Nemira am gasit  o povestire despre biblioteca din Alexandria:
Despre nemaipomenita Biblioteca lumea isi aminteste astazi numai ca ea a ars in timpul razboiului dintre Pompei si Cezar. Dar unii dintre noi, ce ne petrecem timpul descifrand misterele trecutului, nu ne-am putut retine stupoarea in fata unui fapt nelamurit: Desi distrusa de Cezar Biblioteca a fost arsa inca de cateva ori in decursul urmatoarelor sapte sute de ani! Daca ea disparuse, ne intrebam, ce mai ramanea de dat prada flacarilor?

Povestea continua: de fapt era o biblioteca facuta doar pentru rege, care numea opt bibliotecari acestia fiind  singurii care aveau acces la colectia  a carei locatie o stiau doar ei....
Pe timpul dinastiei egiptene  regii au numit bibliotecari pe cei mai mari invatati ai vremii lor, ceea ce a dus la conspiratii si la crearea unui Colegiu Invizibil, atotputernic.

Biblioteca reprezenta tot ce existase mai inaltator in lume, reprezenta cu adevarat domeniul spiritului si al intelepciunii. Cine oare, odata ajuns in Colegiul Invizibil al celor opt, s-ar fi coborat la compromisuri murdare cu puterea lumeasca? Ei puteau sa infaptuiasca lucruri mult mai importante,  puteau sa manipuleze, sa creeze diversiuni si false aparente.

Fiind pe punctul de a fi descoperita din intamplare de trei ori, Cei  Opt au ales aceiasi solutie ca pe timpul lui Cezar - sa arda hartii fara valoare.
...Din interiorul ei, copii ale unor carti pretioase plecau spre cele mai mari biblioteci din lume ...

Ne aflam intr-o poveste din care probabil s-a inspirat serialul american  plin de conspiratii Bibliotecarii.
Autorul incheie cu afirmatia ca Biblioteca isi dezvaluie tainele periodic unor alesi, personaje necunoscute, care pot schimba mersul timpurilor.
Aceasta intrucat cei care au suprema importanta in lume sunt intotdeauna necunoscuti, in timp ce ce aceia care nu au importanta isi pierd timpul facandu-se cunoscuti. Adevarul este intodeauna ascuns de valul de dispret si compasiune care-i separa pe Cei Opt de restul lumii.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării