18 iulie 2018

Carti despre carti 3

Autor(i): Raluca Tudor 
Editura: Tritonic 
Colectia: Comunicare media 
Anul aparitiei: 2017   












Povestea poveștilor de călătorie” este un studiu despre cum mijloacele de comunicare (tiparul, fotografia, telegraful, cinematograful, radioul, televiziunea, internetul) și infrastructura de comunicații (drumuri, căi ferate, transportul rutier, maritim, aerian) au modelat ce și cum s-a povestit, ce și cum s-a imaginat, ce și cum s-a (des)scris, s-a relatat, s-a ecranizat, s-a postat despre călătorie și călători; dar e totodată și o analiză despre cum statele, companiile pivate, agențiile de publicitate sau de știri au făcut propagandă, PR sau publicitate voiajului, turismului. „Povestea poveștilor de călătorie” va fi o lectură obligatorie pentru pasionații de călătorii, de literatură de călătorie, pentru sociologi, jurnaliști și analiști media.

Conf. univ. dr. Antonio Momoc ( din prefata cartii)

Avem de a face cu un studiu care are obiective clare , declarate in primele pagini ale lucrarii.:
- evidentierea evolutiei si continuturilor consemnarilor de calatorie din Evul Mediu pana azi
-analizarea contextelero socio-culturale si tehnologice in care au avut loc transformarile scrierilor de calatorie
-studierea impactului schimbarii tehnologiei comunicarii  asupra mentalului colectiv si a reprezentarilor sociale ale calatoriei.

Este definita experienta calatoriei ca avand 7 faze-" acumularea imaginilor mentale despre experienta de vacanta, modificarea acestora , decizia d ea pleca in calatorie, deplasarea catre destinatie, experienta traita, intoarcerea , modificarea imaginii pe baza experientei."

Se incepe cu evul mediu  cu experienta pelerinilor si cruciatilor, negustorilor, misionarilor si se mentioneaza lucrarile aparute si se citeaza  bibliografia gasita.
Secolul XVI si tiparul aduce alte posibilitati de valorificare a experientelor de calatori, si desigur alte obiective ale calatoriei- se mentioneaza aici spionajul ca obiectiv  si aparitia  ghidurilor de calatorie.
Secolul XVII aduce romanul epistolar si o multime de atlase, carti de calatorie, de istorie - intram in secolul de aur al literaturii geografice .

Secolul XVIII al luminilor, completeaza ghidurile de calatorie cu noi obiective si pregateste turistul secolului XIX.

Secolul XX nu ne este strain ca experienta si acum la inceputul secolului XXI  avem de a face cu "calatorul captiv in spatiul virutal "

De la pergament la blog cartea ne arata nevoia de impartasire a experientei calatoriei, care devine cum spune autoarea un bun social  si influenteaza  viziunea si experienta  viitorilor calatori.




Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării