26 iulie 2018

Biblioteci din Ungaria- Sarospatak

Biblioteca Rakotzi in cetatea din Sárospatak


Regiunea Tokai, din Ungaria, este cunoscută pentru podgoriile sale şi pentru vinul produs acolo. Ea adăposteşte, la Sárospatak  şi un castel medieval, căruia îi trec pragul anual sute de mii de turişti. Cetatea a fost reşedinţa Principelui Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi.  Chiar dacă a fost ridicat în anii 1500, castelul arată impecabil şi astăzi.
 Sárospatak este situat în colțul nord-estic al Ungariei, la poalele dealurilor Zemplen asezat  pe ambele maluri ale râului Bodrog, este cunoscut pentru renumitele sale școli și, prin urmare, uneori numit Atena de pe râul Bodrog.
Atmosfera medievala a orasului, istoria și monumentele istorice, precum și apropierea de cele trei frontiere străine îl fac o destinație ideală pentru turiști.





Epoca de aur a castelului a fost secolul al XVII-lea. În acest moment a devenit parte din zestrea lui Zsuzsanna Lorántffy, parte a patrimoniului Rákóczi și, ca atare, centrul rezistenței politice. La începutul secolului al XVII-lea, membrii familiei Rákóczi se numărau printre liderii politici ai țării. Aveau proprietăți imense în Transilvania și Ungaria de Nord. Timp de cinci generații au fost prinți ai Transilvaniei

Loggia Lórántffy în stilul renaşterii târzii  unde se gaseste  biblioteca princiară din secolele al XVI-XVII-lea.


                                         






Palatul princiar adăposteste  Muzeul Rákóczi cu următoarele colecţii: istoria familiei Rákóczi şi a luptelor pentru libertate de sub conducerea lui Rákóczi, mobilier si artefacte care arata  modul de viaţă al aristocraţilor precum si ocupatiile locuitorilor  creşterea viţei de vie şi vinificaţia , expoziţia de ceramică şi lapidariul.
Am vazut aici Biblia de la Oradea tiparita in perioada 1660-1661 la tiparniţa din lemn expusă în Muzeul Cetăţii  .


  ----------

Tot in Sarospatak se gaseste Colegiu Reformat unde vizitatorii pot face cunoştinţă cu istoria şcolii începând din anul 1531, cu tezaurul de artă bisericească şi cu minunata bibliotecă . În grădina şcolii se înşiră statuile unor personalităţi ilustre, iar oraşul întâmpină vizitatorii cu tot mai multe creaţii remarcabile ale arhitecturii moderne

Biblioteca a fost constituită din donații de carte ale familiei Rákóczi.
Una din cele mai frumoase biblioteci medievale din Europa, este o biblioteca functionala , putand fi vizitata cu programare.

In jurul anilor 1970 avea in jur de 500000 de volume .

Actuala clădire Repositorium, rezolvă problema depozitării .

Dintre cărțile vechi gasim parti din codexuri, tiparituril originale si peste 100 de carti rare , lucrari teologice , istorice , filozofice, de drept si de pedagogie.




Tavanul este drept dar este pictat în așa fel încât să dea impresie de cupolă.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării