21 iulie 2018

Lecturi de weekend 100


Marie Cardinal cuvinte care elibereaza. Jurnalul unei psihanalize
publicat in 2006 de Editura  Trei
Data aparitiei: Ianuarie 2006
Colectia Fiction Connection
Tip coperta: Brosata
Născută: 9 martie 1929, Alger, 
Decedată: 9 mai 2001, Valréas, Franța
Copii: Alice Ronfard, Benoît Ronfard, Bénédicte Ronfard

”Combinand confesiunea romanesca si procedeul modern al curei analitice, Marie Cardinal ne face sa traim in acelasi timp cu eroina sa o extraordinara experienta. Este o carte importanta, un document al adevarului, o marturisire de o naturalete impresionanta, precum si itinerariul uimitor al unei vindecari prin curajul si vointa lucida ale bolnavei de a se domina pe sine. Iar aceasta eliberare va fi cea a cuvintelor, pentru ca, doar numindu-le, fantasmele pot fi distruse.”




Anatomia unei boli
-Norman Cousins, jurnalist, eseist, critic literar și activist pentru pace american, de origine evreu.Cousins a fost vreme de mai multe decenii redactorul revistei liberale „Saturday Literature
 

”Americanul Norman Cousins (1915-1990) a fost unul dintre pionierii cercetarii asupra biochimiei emotiilor omenesti, el punind in strinsa relatie longevitatea fiintei de vointa acesteia intru sanatate. Jurnalist, militant pentru pace, profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii din California, Cousins a cunoscut pe propria-i piele ce inseamna un diagnostic fals: la virsta de 11 ani i s-a spus ca sufera de tuberculoza si a fost internat intr-un sanatoriu. Dupa o tinerete de atlet, la senectute ajunge sa sufere de artroza reactiva, de care se trateaza singur cu supradoze de vitamina C, adoptind un program de viata intemeiat pe atitudine pozitiva, dragoste, ris, credinta si speranta.”




Cele doua carti au multe puncte comune.

Oameni obisnuiti care se imbolnavesc subit de boli la care medicina alopata nu poate da un tratament  eficient si de durata.
Sunt amândouă carți biografice, care împărtășesc cu publicul cititor lupta cu boala până la vindecare. 
Aceste cărti pot fi citite atât de pacienti , care pot afla că au un cuvânt de spus, pentru că de fapt boala este a lor și doar implicându-se si ei o pot învinge, cât și de medici care ar trebui să fie mai deschiși în a asculta pacientul și de a colabora cu el.

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării