Karma. Nopți de mătase, scrisă de Daniel Dragomirescu și Maria Ardereanu, aparută în Iași la editura PIM în 2008.
Citesc uneori scrieri ale autorilor români, nu constant deci nu aș putea să spun dacă este o carte unică în peisajul literaturii române.
În primul rând m-a frapat existența a doi autori pe coperta unui roman.
Citind cartea am putut identifica imediat care pasaj cui aparține.
Viața profesională a personajului Bart, jurnalist, este clar scrisă de domn , poate fi o parte autobiografică? mă întreb. Apetitul pentru intrigi politice de culise, manipulare media și alte cele sunt în aria de interes a unui domn... în general.
Pasajele fac referire la personaje reale care au funcționat în acei ani, dar pseudonimele folosite nu ajută la nimic pe cei care nu au fost atenți la momentul respectiv ... și aici cititorul își poate pierde interesul și chiar valoarea de document a textului dispare.
Partea scrisă de doamnă , este în aria viselor , dorințelor și a lumii magice în care trăiește sufletul feminin. Tandrețea , mituri hinduse combinate cu practici de terapie chinezești, ajutor necondiționat dat unui străin, iubire dusă pe treptele extazului iar apoi abandonată în favoarea datoriei față de familie sunt clar în aria yin a poveștii. Partea aceasta este atemporală, mereu repetabilă și veșnic dorită. Personajul Arm, cred că se poate confunda cu autoarea ...
Prezente în conținutul romanului mijloacele moderne de comunicare, acele forumuri care erau foarte în vogă în anumiți ani... aduc un alt element perisabil în structura romanului.
Titlurile capitolelor mari, sunt în schimb neperisabile, sunt ele însele sursă de inspirație și de meditație.
Cât rau poate fi adus pe pământ
Scară la cer
Un foc care nu se stinge.
Între perimat și magic nu știm ce karmă va avea această carte.