21 iulie 2020

Lecturi de weekend 126




Muntele dintre noi , autor : Charles Martin apărută la editura Kerigma din Oradea.

La interval de două zile am văzut filmul și apoi  total captivată am citit cartea în PDf.

“Muntele dintre noi” este un roman despre supraviețuire, o poveste în care doi oameni care nu se cunoscuseră înainte se luptă pentru fiecare minut în care rămân în viață, o poveste care se transformă treptat dintr-o poveste dură într-una extrem de sensibilă și de emoționantă. Veți fi cuceriți de lupta lor, de anduranța de care dau dovadă, de capacitatea lor de sacrificiu, dar finalul…întorsătura aia de la final este cea care dă „sare și piper romanului”.

El, un doctor chirurg renumit care se întoarce de la o conferință . Ea, o jurnalistă care se grăbea să ajungă la repetiția ceremoniei de nuntă. El se grăbește să ajungă la soția sa și la operațiile de-a doua zi. O furtună de zăpadă anulează toate zborurile și îi forțează să se cazeze la un hotel. 

Între carte și film m-au frapat niște deosebiri fundamentale.
Frumusețea aventurii și a poveștii de dragoste  rămâne și desfășurarea evenimentelor este foarte bine redată , filmul fiind fidel cărții din acest punct de vedere.

Cei doi oameni grăbiți , doctorul și jurnalista, urcă într-un avion charter care datorită  morții subite a pilotului se prăbușește într-o zonă muntoasă sălbatică , în vreme de iarnă. El cu coaste rupte și ea cu o fractură de femur, împreună cu câinele pilotului încearcă să supraviețuiască și să se întoarcă la civilizație.

-În film jurnalista este cea curajoasă, cu inițiativă, ea găsește cursa charter și îl cheamă pe doctor să o însoțească, ea omoară puma,  ea pleacă la drum, părăsind adăpostul avionului prăbușit,  ( cu femurul rupt) , ea găsește cabana adăpost, ea ajunge în final la  civilizație și cheamă ajutoare. El e șovăitor și nesigur, doborât emoțional și fragil.

-În carte doctorul găsește cursa charter și o cheamă pe ea cu el, el omoară puma, el hotărăște că e timpul de plecare și o cară pe tot parcursul drumului pe targă improvizată, el pescuiește și vânează pentru a le asigura supraviețuirea , el găsește cabana adăpost și el ajunge la civilizație.
Ea este rănită și acceptă ajutorul lui și încercă după puterile ei să ajute, să înțeleagă,  să nu fie o povară mai mare.

Autorul cărții este bărbat,  american, regizorul Hany Abu-Assad, tot bărbat, rolurile principale sunt interpretate de Kate Winslet și Idris Elba.
Cel care a scris scenariul nu este nominalizat dar precis are ceva de-a face cu curentul Politically Correct ,  adică femeia nu trebuie să fie mai slabă decât bărbatul , ea cu femurul rupt,  hotărește, găsește, inițiază,il salveaza pe  el, un executant jalnic și ars emoțional  de care în final ea se îndrăgostește pentru a-l readuce în lumea reală.

Prefer rolurile pe care le propune cartea, în care  bărbatul e  cel care apără, protejează și vânează, pentru a sigura în final supraviețuirea.
Altfel noi femeile preluăm roluri care nu sunt ale noastre și ne trezim cu bărbați efeminați , gingași ca niște floricele, care își fac zilnic cu ojă unghiile....

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării