21 iulie 2020

Vino si te redescopera! Biblioteca "Baile Felix"

Biblioteca din Baile Felix va ofera ocazia de a lectura in aceasta perioada, o gama diversa de carti de dezvoltare personala.  Asadar, haideti sa facem cunostinta cu cateva dintre titlurile care se afla pe rafturi.


Să visezi este o șansă, un dar oferit de natură, iar să ne amintim ce am visat este o binecuvântare!

Mă obișnuisem să consider visul ca pe un ghid și să le spun multor oameni ce să facă și cum să primească mesajele venite din întunericul nopții. Astfel de vise constituie baza acestei cărți. Aici veți găsi descrierea lor exactă, dar și fragmente de viață care antrenează întotdeauna asemenea vise. Veți afla cum ne întoarcem, întotdeauna cu ajutorul celui care visează, de la poveste la gânduri și de la acele gânduri la sfaturi practice, permițând astfel visului să se împlinească în viață.


Această carte nu este un dicționar de simboluri și nici nu încearcă să demonstreze semnificațiile vreunui vis „tipic”, ci, mai degrabă, reprezintă o invitație de a fi atenți la detalii pentru a ne da seama ce transmite fiecare vis. Cu ajutorul acestei lucrări, cititorii vor reuși să se simtă mai familiarizați cu acest domeniu al interpretării viselor, să fie mai curioși în ceea ce privește semnificația acestora și mai deschiși față de multitudinea de posibilități pe care ni le propune viața.

TOBIE NATHAN este profesor de psihologie clinică și psihopatologie la Universitatea Paris VIII, una dintre figurile reprezentative ale etnopsihiatriei în Franța. A publicat mai multe lucrări, care s-au bucurat de un foarte mare succes, printre care amintim L’influence qui guérit, Psychanalyse païenne, Psychothérapies și Philtre d’amour.


Vremurile se schimbă foarte rapid, bulversând reperele tradiţionale din domeniul educaţional. Copiii se confruntă cu moduri de viaţă şi de pregătire pe care părinţii lor nu le stăpânesc întotdeauna. Cum să-i ajuţi pe aceia dintre ei care sunt deosebit de precoce să răspundă provocărilor unei lumi în continuă evoluţie?

Monique de Kermadec explorează aşteptările, deziluziile, temerile şi dorinţele care-i animă pe tinerii aceştia precoce şi pe părinţii lor. Sprijinindu-se pe experienţa ei de psiholog clinician şi pe cele mai recente cercetări pe acest subiect, ea demonstrează cum trebuie hrănită inteligenţa creatoare şi practică a copiilor foarte dotaţi, care vor fi nevoiţi, mai mult ca niciodată, să facă dovada unor capacităţi de adaptare. Părinţii, aliaţii fundamentali ai copiilor, vor găsi în această carte soluţii practice pentru a-i încuraja să-şi dezvolte atuurile pentru toată viaţa.

Rolul parental se dovedeşte esenţial în acest context: faptul de a avea un copil dotat le pune şi lor, în mod special, sub semnul întrebării părerea despre ei înşişi. Cartea de faţă li se adresează tuturor, abordând potenţialul copilului nu numai în termenii reuşitei şcolare, ci şi în privinţa relaţiilor afective şi sociale, fără de care nu poate exista o adevărată dezvoltare.



Cercetările în domeniul psihologiei au arătat că deciziile noastre sunt afectate de o serie de distorsiuni şi elemente iraţionale, printre care şi faptul că... uneori avem prea multă încredere în noi. Căutăm informaţii care ne susţin punctele de vedere şi le evităm pe cele care nu o fac. Suntem distraşi de emoţii. Se pare că, atunci când este vorba de luarea deciziilor, creierele noastre sunt instrumente imperfecte. Din păcate, simplul fapt de a fi conştienţi de aceste lucruri nu rezolvă problema, la fel cum faptul că ştim că avem miopie nu ne ajută să vedem mai bine. Adevărata întrebare este: Cum putem să ne descurcăm mai bine?

În la decizii bune!, Chip şi Dan Heath, bazându-se pe un studiu exhaustiv asupra literaturii referitoare la luarea deciziilor, ne prezintă un proces menit să contracareze aceste distorsiuni. Scrisă într-o manieră antrenantă, cartea îşi poartă cititorii într-o călătorie de neuitat, de la trucul ingenios folosit de un star rock pentru luarea unei decizii, la achiziţia dezastruoasă realizată de un CEO, până la întrebarea unică ce poate adesea să ajute la luarea unor decizii personale spinoase.

„Cea mai importantă misiune a unui lider este aceea de a lua decizii bune, ceea ce - având în vedere imposibilitatea cunoaşterii absolute a viitorului - este dificil de realizat în mod consecvent. Fraţii Heath ne arată cum să navigam pe terenul minat generat de minţile noastre iraţionale şi cum să ne creştem şansele de succes.”


O explicatie a diminuarii capacitatii de invatare si a slabirii abilitatilor mentale la tot mai multi dintre tinerii de astazi.

Avand in vedere modificarile survenite in ultimii ani in comportamentul copiilor si al tinerilor, si ne referim nu numai la manifestarile violente, este important sa fie cunoscuta influenta pe care televiziunea si mesajele mass-mediei, in general, o au asupra dezvoltarii abilitatilor mentale, a mentalitatilor si a comportamentelor tinerilor noii generatii.

Virgiliu Gheorghe, autorul cartii "Efectele televiziunii asupra mintii umane" cu subtitlul "si despre cresterea copiilor in lumea de azi", ne aduce in atentie o serie intreaga de studii privind transformarile pe care vizionarea TV le produce in dezvoltarea structurala si in functionarea creierului uman. Iata care ar fi doar cateva dintre reperele pe care aceasta lucrare ni le pune la dispozitie pentru cunoasterea efectelor televiziunii:

Efectul hipnotic
Dependenta de televizor
Problemele de atentie si hiperactivitate
Incapacitati de invatare
Violenta naste violenta
Efectele erotismului TV  



"Copiii care petrec prea mult timp folosind dispozitive digitale sunt expusi riscului de a avea tulburari de anxietate."
- BBC News

Cresterea copilului in era digitala este o carte utila oricarui parinte care are copii cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani, pentru a intelege mai bine riscurile la care se expun acestia prin folosirea exagerata a dispozitivelor electronice (telefoane, tablete, PC-uri, laptopuri). Jocurile copiilor au trecut astazi de la ceva concret si creativ, dintr-o perioada in care se foloseau multe jucarii, dar si multa imaginatie, la ceva ce presupune a petrece singur multe ore din zi. in societatea actuala, parintii se confrunta cu copii care nu-i mai asculta, sunt incapabili sa se concentreze o perioada mai lunga de timp, refuza cu incapatanare sa-ti faca temele si care, in mod constant, se cearta cu cei care se ocupa de educatia lor, pentru a li se da voie sa foloseasca si mai mult timp dispozitivele digitale.

In aceasta carte, dr. Elizabeth Kilbey va ofera sfaturi practice si concrete despre cum "sa-i deconectati" pe cei mici de la aceste dispozitive moderne, pentru ca timpul petrecut in mediul online sa nu-i afecteze in mod considerabil, si despre cum noi, ca parinti, putem gasi alte modalitati de a ne conecta cu copiii nostri.

DR. ELIZABETH KILBEY este specialista in psihologia copilului. Are o vasta experienta in lucrul cu copiii si familiile care au dificultati emotionale si de comportament.


Stres, anxietate, surmenaj. Cum putem scapa de toate acestea, chiar daca nu ne permitem sa renuntam la programul supraincarcat din fiecare zi? Zen este o atitudine care se invata: presupune armonie intre corp si minte, umor si echilibru. De aceea, veti gasi in aceasta carte peste trei sute de sfaturi si exercitii simple pentru a face fata oricarei situatii la birou, in trafic sau acasa: de la exercitii de automasaj, de stretching si de meditatie la informatii utile despre calcularea bioritmului si feng shui.„Intr-o lume in care aparenta si castigul au devenit motoare mult mai importante decat starea de bine din interior, a ramane zen nu inseamna neaparat a petrece ziua meditand, departe de ceilalti, sau a va consacra tot timpul unor exercitii complicate. Cateva minute sunt de ajuns pentru a va permite sa va regasiti seninatatea pierduta.“ (Sioux BERGER)
 
 
 
 
 
 
Parker Grant nu are nevoie de cine stie ce ochelari ca sa-si poata da seama cum sunt oamenii. Pentru asta a inventat Regulile: nu va purtati altfel cu ea doar pentru ca e nevazatoare si nu profitati niciodata de ea. Nu veti primi o a doua sansa. Ca sa va convingeti, intrebati-l pe Scott Kilpatrick, baiatul care i-a frant inima.

Cand acest baiat reapare in viata ei pe neasteptate, dupa o absenta de mai multi ani, Parker isi da seama ca exista o singura reactie corecta - sa-l respinga pana cand incepe sa-l doara. Oricum i se pare ca are destule pe cap. De exemplu, vrea sa se inscrie in echipa de alergari (v-ati prins, ochii nu-i functioneaza, dar picioarele, da), le da sfaturi afectuoase, dar dure, colegilor ei de o naivitate dureroasa si are grija sa-si daruiasca siesi stelute aurii pentru fiecare zi in care se abtine sa planga din cauza mortii tatalui sau, survenita cu trei luni in urma. Insa descopera ca nu poate scapa de trecut si, pe masura ce afla adevarul despre oamenii din jurul ei - despre Scott, despre tatal ei -, Parker isi pierde siguranta cu care analizeaza lumea din jur.
Oare lucrurile chiar sunt asa cum par?


Postulatul cartii de fata evidentiaza ideea ca niciun om nu e condamnat din punct de vedere genetic sa ramana acelasi, legat pe viata de un anumit mod de a fi. O noua stiinta ia nastere pentru a veni in ajutorul oamenilor si pentru a-i sustine in crearea realitatii pe care si-o doresc. Conceputa ca o incursiune multidisciplinara in tainele creierului uman, lucrarea de fata cuprinde informatii de ultima ora, validate stiintific, precum si dovezi care spulbera mituri si metode concrete prin care fiecare isi poate crea o noua realitate personala. Autorul cartii, Joe Dispenza, cercetator si doctor in chiropractica, face conexiuni intre domenii precum fizica cuantica, neurostiinte, biologie si genetica — pentru a arata cat de multe lucruri sunt cu adevarat posibile si la indemana oricui.   Aceasta lucrare, de referinta in domeniul sau, ne dezvaluie secretele campului cuantic si forta care exista intre noi si Univers. Conform celor mai noi studii, gandul poate fi transformat in realitate, cu conditia intelegerii adecvate a puterii de care dispunem. 
 Felul de a fi, obiceiurile nocive, sentimentele toxice, toate acestea pot fi lasate in urma. Ne putem transforma propria identitate, de la celula nervoasa si pana la gene. Suntem creatorii propriului destin, ajutati de o forta universala pe care trebuie doar sa o descoperim — sa intelegem cum patrunde aceasta prin portalul campului cuantic, salasul tuturor posibilitatilor. In interior, cod de acces catre meditatiile audio concepute de autor si traduse in limba romana.   Joe Dispenza, doctor in chiropractica (terapie care functioneaza prin corectarea problemelor articulatiilor, in special ale coloanei vertebrale si care se realizeaza cu ajutorul mainilor), a studiat biochimia la Rutgers University din New Brunswick, New Jersey, obtinand apoi cu magna cum laude doctoratul in chiropractica la Life University din Atlanta, Georgia. Dispenza si-a continuat pregatirea postuniversitara in domeniul neurologiei, neurofiziologiei, functionarii creierului, biologiei celulare si geneticii. Este mentionat in Who’s Who din SUA si e membru onorific al National Board of Chiropractic Examiners, precum si al International Chiropractic Honor Society. Are licenta de chiropractica clinica in patru state din SUA. Ca discipol la Ramtha’s School of Enlightenment din Yelm, Washington, timp de 17 ani, Dispenza a facut cercetari indelungate, intarindu-si convingerea ca uniunea dintre stiinta si spirit ne poate influenta viata. Intre 1997 si 2005, Dispenza a conferentiat in 26 de tari de pe 6 continente, sustinand ocazional si prezentari solicitate de diverse organizatii din America de Nord si Europa. Pe langa prelegeri si carti, ofera consultatii la clinica sa de chiropractica din apropiere de Olympia, Washington. In cadrul cercetarilor despre remisiile spontane, Dispenza a descoperit asemanari la persoane care au trecut prin vindecari „miraculoase“, demonstrand ca acestea si-au modificat efectiv arhitectura nervoasa a creierului, lucru care le-a imbunatatit apoi starea de sanatate. Numarandu-se printre oamenii de stiinta, cercetatorii si profesorii care apar in bine-cunoscutul film documentar What the BLEEP Do We Know!? (Ce naiba stim noi, de fapt?!), Dispenza este, de asemenea, des mentionat pentru prezentarile sale privind felul in care ne putem construi viata de zi cu zi.



 Anne Lamott (n. 1954), autoare, profesoara si activista politica a miscarii progresiste din cadrul Bisericii Reformate, este una dintre vocile feminine importante ale ultimelor decenii din viata culturala americana. A devenit extrem de populara in urma unui documentar despre viata ei si ca urmare a activitatii sale de pe retelele de socializare. A scris mai multe carti de fictiune, dar este cunoscuta in primul rand pentru lucrarile in care abunda elementele autobiografice, pretexte pentru interogarea marilor teme ale vietii spirituale. Cateva dintre acestea, precum Grace (Eventually), Plan B, Traveling Mercies si Operating Instructions, s au aflat in topul bestsellerurilor realizat de New York Times. De curand, Anne Lamott a primit prestigiosul Premiu "Guggenheim Fellowship". Dupa o perioada marcata de alcoolism si un stil de viata haotic, Anne Lamott (n. 1954) a simtit nevoia unei transformari radicale, in primul rand la nivel spiritual.

 A renuntat la alcool si s-a lasat botezata. Acum tine cursuri copiilor la scoala de duminica si conferinte pe teme religioase, dar si de actualitate, precum impactul modernizarii accelerate, al dezvoltarii marilor corporatii si al poluarii. in copilarie, Anne Lamott a suferit o trauma care i-a zdruncinat credinta in oameni si increderea de sine. Dupa aproape saizeci de ani, autoarea are curajul sa infrunte din nou acel episod, in speranta ca va gasi intelegere si iertare pentru cei care au facut-o sa sufere. Cine vrea sa descopere urmarea va citi pe nerasuflate aceasta carte plina de multe alte povesti de viata, dintre cele mai incredibile si revelatoare. Cititorul va avea impresia ca Anne Lamott se afla chiar in fata lui, ca o veche prietena care ii face confidente. Fiindca, asa cum spune ea insasi, cel mai important lucru atunci cand scrii e s-o faci cu deplina sinceritate – iar asta se simte in fiecare rand al cartii. Astfel preveniti, cititorii ii vor accepta indrazneala cu care abordeaza invataturile biblice, se vor emotiona si se vor amuza parcurgand episoade de viata necosmetizate. Nu in ultimul rand, cartea Redescopera compasiunea este o meditatie profunda asupra identitatii noastre ca oameni, asupra rolului iubirii si al compasiunii in vietile noastre. "Un prieten ne inlesneste revenirea prin toate locurile in care ne-am impotmolit vreodata si ne arata ca sunt caraghioase. ii descriem iadul – procese de custodie costisitoare, tradare, un animalut bolnav – si nu trebuie sa ascultam povesti despre partea buna a lucrurilor, un prieten ne intelege pur si simplu. Ne simtim ca niste ratati, dar suntem ajutati sa intelegem ca am facut tot ce era posibil, pe cat de bine am putut. Poate ca de acum n-o sa mai cadem in aceeasi groapa. (Sau poate ca da.) Nimeni, nici macar Dumnezeu, nu are o bagheta magica, asa ca trebuie sa ne asteptam tot la alunecari dureroase, cu singura consolare ca nu mai suntem in sant, ci pe coama dealului, in zapada flescaita." Anne Lamott 



Aceasta carte este ghidul tau in anii adolescentei! Indrazneste sa afli totul despre tine!
Modificari corporale, cosuri, stari schimbatoare, exercitii fizice, mancare sanatoasa, incredere in sine, menstruatie, hartuire, retele sociale, bautura, droguri, stres, hormoni, relatii, sex, contraceptie, sentimente, prieteni, despartiri, moda, siguranta, examene...
Adolescenta inseamna mult mai mult decat primul tau sutien. Dar nu intra in panica! In aceasta carte gasesti cam tot ce trebuie sa stii pentru a trece cat mai bine peste suisurile si coborasurile anilor de adolescenta. Simti ca mintea si corpul tau se transforma, dar nu stii prea bine cu cine sa vorbesti despre ce se intampla cu tine. Ai vorbi cu parintii sau cu prietenii, dar nu stii clar ce sa-i intrebi. In plus... te simti jenata.
Cartea de fata te ajuta sa te descoperi, sa raspunzi la tot felul de intrebari sensibile despre propriul corp si despre propriile trairi si sa formulezi probleme pe care nu stiai cum sa le exprimi. Tine-o langa tine! E ca o busola cu ajutorul careia vei naviga in siguranta pe apele involburate ale adolescentei.
Felicity Brooks este director editorial si autor la Usborne Publishing. A studiat limba engleza si teatru la Universitatea Exeter din Anglia, lucrand ca actrita, invatatoare si autoare de dictionare.
A inceput sa scrie carti pentru copii inca de la sfarsitul anilor ’80. Pe intelesul lor, ea le povesteste despre istorie, geografie, matematica, limbi straine, biologie si arta. Volumele i au fost rasplatite cu cele mai prestigioase premii britanice si americane acordate cartilor pentru copii si adolescenti.




Erecții? Coșuri? Voce îngroșată? Ce este testosteronul? Fetele sunt diferite față de tine? Ce să mănânci, ce să bei, cum să ai grijă de corpul tău, care parcă se schimbă peste noapte? Deschide cartea aceasta și vei afla. Vei găsi aici răspunsuri chiar și la întrebări pe care nu ți le ai pus încă. Ea va fi ghidul tău. Îndrăznește să afli totul despre tine!
ALEX FRITH este un reputat autor de cărți pentru copii. Împreună cu Felicity Brooks, a elaborat această carte, cerând sfaturi avizate de la doctori și psihologi, dorind ca băieții să reușească să înțeleagă mai bine toate schimbările din corpul și din viața lor, care apar odată cu adolescența.
FELICITY BROOKS a început să scrie cărți pentru copii încă din 1980. Pe înțelesul lor, ea le povestește despre istorie, geografie, matematică, limbi străine, biologie și artă.
Ți s a schimbat vocea? Dintr odată a început să ți crească păr peste tot? Hormonii au luat o razna și nu știi cum să îi ții sub control? Sentimente, sexualitate, relații, despărțiri, stres, examene, droguri, alcool, responsabilități noi – te frământă o mulțime de întrebări despre toate acestea? Nu ți face griji! Cartea asta a fost scrisă special pentru tine.
Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi, să ți faci timp și să o citești. În ea vei găsi răspunsuri la toate întrebările tale – despre modificările care apar în corpul tău, despre cum să ți planifici timpul, despre cum să legi sau să dezlegi relații, despre pericolele la care ai putea fi expus. Vei afla tot ce ai nevoie să știi pentru a depăși toate obstacolele adolescenței.
Totodată, cartea poate fi și pentru tine, părinte sau profesor al unui băiat aflat în pragul adolescenței. Citind o, vei reuși să înțelegi lucrurile din perspectiva lui și astfel îți va fi mai ușor să treci cu bine, împreună cu el, peste una dintre cele mai importante perioade pentru maturizarea lui.




Avram Iancu, în vârstă de 42 de ani, este bibliotecar în oraşul Petroşani, din judeţul Hunedoara și deținătorul unor performanțe sportive, demne de remarcat. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, fiind echipat  doar cu  slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore. Cel de-al doilea  record l-a stabilit în  2018, când Avram Iancu  a  reuşit să ajungă  la Istanbul – Turcia, după ce a parcurs înot, în 60 de zile, cei 680 de kilometri, pe distanța Sulina-Istanbul. În urma acestor experiențe, temerarul sportiv a scris cartea.




 







Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării