4 iulie 2020

Lecturi de weekend 124


Anthony Quinn (1915-2001) a fost unul dintre actorii de film marcanti ai secolului XX si cel mai important actor latino-american care a facut cariera la Hollywood. De origine maxicana, s-a mutat in SUA impreuna cu parintii si in anii 1930 a devenit interesat de actorie, primul sau rol fiind in Parole din 1936, dupa care a urmat The Milky Way, in regia lui Harold Lloyd. Avea sa joace apoi o multime de roluri, alaturi de creatori consacrati, devenind un adevarat star in special dupa realizarea filmului Viva Zapata!, in regia lui Elia Kazan, creatie pentru care a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor in rol secundar. Un an mai tarziu, iubitorii de film il vedeau in La Strada, celebrul film al lui Federico Fellini. Printre celelalte creatii semnificative de care este legat numele sau se numara Lawrence of Arabia, Lost of Life, Lion of the Desert. Destinul ii va aduce, in decursul deceniilor, multe premii si distinctii. In 1964, cand a interpretat rolul Zorba Grecul din filmul omonim al lui Michael Cacoyannis, rol cu care avea sa ramana asociat pentru totdeauna, a primit inca o nominalizare la Oscar. Pe Walk of Fame de la Hollywood si-a primit, asa cum se cuvenea, o stea .


Anthony Quinn- Pacatul originar aparut la Editura NEMIRA in 2018
Aceasta carte   autobiografica a marelui actor, ne arata  de fapt un om incapatanat si orgolios dar  puternic framantat de spaime, nesigurante, teama, incapabil sa recunoasca, sa aprecieze  si sa ofere   iubire.
Plimbarea biografica prin America anilor 1930 este una foarte interesanta.
Relatiile de familie in casatoria dintre o mexicana si un alb, parintii lui,  arata multe din dramele epocii.
Muncile, lupta pentru supravietuire, relatiile interumane sunt de asa natura incat  actorul devenit celebru nu mai stie sa se bucure de succes si de iubire la maturitate.

 Cel mai sever critic al lui este propriul eu , martor care nu uita si nu iarta si isi urmareste personajul pana la iminenta  anihilare.


Revizitandu-si impreuna cu psihologul trecutul si sentimentele cele mai sumbre, incearca sa inteleaga iubirea si moartea si sa ajunga la  impacarea cu copilul interior  .
 Ampla confesiune a actorului  imprastie   iluzia pe care spectatorul de film o tese in jurul actorilor carismatici.

De citit in seri calde de vara...

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării