3 septembrie 2021

Máté Imre, articole în presa bihoreană (I)

 

 “Pălăria soarelui”, Máté Imre, poezii dedicate copiilor – sub acest titlu apare articolul jurnalistului Messzer László în ziarul Fáklya din data de 18 ianuarie 1981.

În articolul respectiv jurnalistul face o recenzie a volumului de poezii „Pălăria soarelui”, a doua carte publicată și dedicată tinerilor cititori, scrisă de Máté Imre.

Spicuim din recenzie:

Primul volum apărut cu titlul A văzut aceasta,  veverița isteață”(„Látta ezt a fürge mókus”), era o carte bine structurată, scrisă cu o tehnică ușoară, cu rime perfecte, cu un stil jucăuș, apreciată de cititori.

Volumul „Pălăria soarelui”, cuprinde optzecișitrei de poezii cu tematică rurală: natura fermecată, observată și descrisă în mediu autentic de la sat, cu momente pline de inspirație. Citind versurile copiii pot trăi clipe fericite, legate de fiecare sezon al anului ; cartea   începe cu o poezie care descrie primăvara și se termină cu poezia dedicată unui peisaj de iarnă; toate cele patru anotimpuri sunt prezente  în schimbarea lor ciclică .

Poeziile sunt scrise  de un autor inspirat; Máté Imre lucrează mult fiecare rimă dar acest efort al poetului nu se observă. Versurile scrise într-un limbaj artistic, cu un simț estetic bine conturat au un rol pedagogic pentru cititori, formându-le simțul artistic și permițând recunoașterea valorilor limbii materne . 

Publicistul Messzer László scrie despre spiritul de observație a copiilor, despre simțul lor critic care funcționează tot timpul. Copiii nu se lasă amăgiți de textul citit sau recitat, iar Máté Imre face față așteptărilor cititorilor, mai ales ale copiilor.

Volumul „Pălăria soarelui” a fost ilustrat de Hadai G. Klára. Ilustrațiile cărții ridică valoarea estetică a publicației care  ar fi fost  bine vândută dacă ar fi existat mai multe exemplare în librării.




Cântec de leagăn
A fost odată,
ca nici odată
pe cerul de diamant
o lună de aur;
și sub lună
a fost un om,
care
norocul căuta
și îl cerceta


            L-a găsit,
            n-a găsit:
              o să afli imediat,
            dar numai
               cu ochii închiși,
             prin vis.
_________________________

Un sfat


Până când ajunge,
seara adormită
să-ți fie gata
tema primită.
Cine m-ascultă,
nu o să regrete,
visul iti va fi
ca o comoară,
cea mai frumoasă
podoabă.         







_____________________________________
                                               
Vine lupul                                                 
        

În capătul grădini
umblă lupul
după pradă.
-Mielule, te rog:
Să taci, să taci!
Să latre singur
lupul
cel neastâmpărat.

Va fi observat,
va fi prins,
va fi aranjat,
pe vecie.
Tu vei fi liber,
fericit,
și încântat,
de iarbă
proaspătă,
și darnică.
 

                                                                    ___________________________
   



Traducere E.M.
Corectare , editare D.P.

Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării