19 septembrie 2021

Lecturi de weekend 146

Lectura  zilei este Un gentleman la Moscova  de Amor Towles, titlu apărut la editura Nemira în colecția Babel   în anul 2018.


Există cărți care nu spun nimic, le deschizi , le citești și când ai cartea ai întors ultima pagina ai uitat tot ce ai citit.
Există cărți care dacă ai început să le citești , nu le mai lași din mână .

Născut și crescut în zona Boston, Amor Towles a absolvit Colegiul Yale și a primit un master în engleză de la Universitatea Stanford. După ce a lucrat ca profesionist în investiții de peste douăzeci de ani, acum se dedică cu normă întreagă carierei de scriitor  Romanele sale Rules of Civility and A Gentleman in Moscow s-au vândut colectiv în peste patru milioane de exemplare și au fost traduse în peste treizeci de limbi.  . A Gentleman in Moscow, care a fost publicat în 2016, a fost pe lista de bestselleruri din New York Times timp de doi ani .


 O carte scrisă de un american despre viața unui nobil rus , arestat pe viață la domiciliu, Un gentleman la Moscova.
Scena pe care se desfășoară acțiunea este Hotelul Metropol din Moscova.
Surghiunit din camerele elegante pe care le ocupa în mansarda hotelului, pe 10 metri pătrați, contele Aleksandr Ilici Rostov își trăiește viața zi după zi adaptându-se și reformulându-se odată cu vremurile.

„Printre obiectele pentru noua sa locuință, a ales două scaune cu spătar înalt, măsuța de cafea orientală, care fusese a bunicii lui și serviciul ei preferat de farfurii de porțelan. A luat cele două veioze de abanos și portretul surorii sale Elena, pictat de Serov în 1908, în timpul unei scurte șederi la Ceasul Leneș. N-a uitat geamantanul de piele făcut special pentru el de Asprey, la Londra, pe care bunul lui prieten Mișka îl botezase atât de inspirat, Ambasadorul.

Cineva fusese atât de amabil, încât îi trimisese în dormitor cuferele de călătorie. Așa că, în timp ce hamalii cărau toate astea, a umplut cufărul cu haine și obiecte personale. Observând că paznicii sunt cu ochii pe cele două sticle de coniac de pe consolă, le-a strecurat și pe ele în bagaj. După ce au dus sus cufărul, a arătat în sfârșit spre birou.

Cei doi hamali, care deja își șifonaseră uniformele bleu de la atâta opinteală, l-au apucat de colțuri.

-Da’ are o tonă, i-a zis unul celuilalt.

-Pentru un rege, un castel e o fortificație, a comentat Contele. Pentru un domn, un birou este o fortificație.

În vreme ce hamalii se chinuiau cu biroul pe hol, ceasul bunicului Rostovilor, sortit să fie lăsat în urmă, a bătut tânguitor ora opt. Căpitanul se întorsese de mult la postul lui, iar soldații, a căror atitudine războinică se transformase în plictiseală, se sprijineau acum de zid, lăsând scrumul de la țigări să cadă pe parchet, în timp ce în salonul mare se revărsa toată lumina solstițiului de vară de la Moscova.” (p.20-21) ”
În luxosul Hotel viața curge iar autorul a documentat și a descris foarte inspirat personajele și situațiile.

30 de ani se scurg prin paginile cărții, poziția de conte musafir al hotelului e înlocuită de cea de șef de sală și apoi de cea de chelner.
Educația  contelui face ca dialogurile și interacțiunile sociale să fie diverse și super interesante făcându-ne pe noi cititorii martori ai evenimentelor din Rusia din mărunta locație care este un foaie de hotel. 

Și alte personaje evoluează conform politicii comuniste-  Episcopul – proletar, proletcultist și informator  emblematic al regimului comunist, ajunge în 30 de ani de la un simplu ospătar directorul hotelului.
Avem și povești cu femei Nina , victimă a principiilor comuniste și apoi fiica ei Sofia sunt ca o familie pentru singuraticul conte.
Avem și o  actriță , ca o salcie , o iubită  care îl va însoți pe conte până în cadrul final al cărții. 

Citind ne bucurăm de dialoguri, de plăcerea unui pahar de vin,  de istorie servită în porții mici, de personaje diverse și colorate și de finalul neașteptat.

O carte remarcabilă.

editura anunță:
In curand intr-un serial cu Kenneth Branagh in rolul principal
 


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării