27 martie 2023

Cititor și cartea lui -campanie wikimedia





 Fiecare carte cu cititorul ei

Cărțile dau formă unor povești umane convingătoare, atât reale, cât și imaginare, dezvăluind diversitatea experienței umane. Cărțile aduc inspiră admirație, provoacă dialog și invită la conversații între și între culturi și oameni. Articolele Wikipedia despre cărți sunt citite de milioane de ori în fiecare an; de exemplu, în ultimele 90 de zile în Wikipedia în engleză Their Eyes Were Watching God (Ochii ei îl priveau pe Dumnezeu)a fost vizualizat de 69.000 de ori; în Wikipedia în spaniolă Como agua para chocolate a fost vizualizată de 25.000 de ori (ca apă pentru ciocolată în Ro: de 28.000 de ori); iar în portugheză Wikipedia O Alquimista a fost vizualizat de 10.000 de ori ( Alchimistul în ro: de 198.000 de ori)


Importanța informațiilor de calitate despre cărți in articolele de pe Wikipedia este evidentă. Dacă sunteți un cititor de cărți și doriți să ne ajutați să avem grijă de cărți, alăturați-vă noii campanii Wikimedia: #EveryBookItsReader. Această campanie, organizată de nouă voluntari aflați în Botswana, Brazilia, Canada, Mexic, Catalonia-Spania și S.U.A., se va întinde pe toată luna aprilie, în timp ce lucrăm pentru a îmbunătăți și a crea conținut despre cărți, opere literare și povești orale în Wikipedia, Wikidata, Wikicommons, Wikiquote, Wikibooks și Wikisource. Campania se va desfășura pe  parcursul  lunii aprilie și coincide cu Ziua Mondială a Cărții, 23 aprilie, care este sărbătorită în multe locații, dar își are originea în Catalonia, Spania, unde acum este sărbătorită ca Ziua Cărților și a Trandafirilor.


Milioane de oameni beneficiază de informații despre cărți în cadrul proiectelor Wikimedia. Articolele de calitate despre cărți din Wikipedia fac un sumar al acțiunii ; prezintă recenzii profesionale, critică literară și modul cum a fost primită  cartea de public; și enumeră premiile primite. Printre cei care beneficiază de aceste articole se numără profesiile asociate cărților, inclusiv autori, bibliotecari, editori, editori, traducători și vânzători de cărți. Un articol de calitate minimizează eforturile de investigare necesare cititorilor și profesioniștilor pentru a afla despre o carte. Bibliotecarii beneficiază atunci când recenziile nu trebuie plătite , vânzătorii de cărți independenți beneficiază atunci când pot găsi cu ușurință rezumatele cărților, iar editorii beneficiază atunci când pot afla cum sunt primite publicațiile lor în întreaga lume.

Numele campaniei este familiar pentru mulți bibliotecari, deoarece este a treia lege a celor cinci legi ale biblioteconomiei lui Shiyali Ramamrita (S.R.) Ranganathan, „Fiecare carte are cititorul ei”. Ranganathan a fost un bibliotecar și matematician din India care a propus cele cinci legi în 1931 – astăzi mulți bibliotecari din întreaga lume acceptă cele cinci legi ca fundamente ale filozofiei lor.

Campania se va desfășura în perioada 1 - 30 aprilie 2023. Vizitați site-ul Meta campania #EveryReaderItsBook /#carteașicititorulei Wikimedia pentru informații despre implicare. Pagina Meta este disponibilă în prezent în engleză, catalană, franceză, portugheză și spaniolă și română.

Echipa din Romania este formata din bibliotecari activi în grupul Facebook bibliotecarii wikipedia  

https://m.facebook.com/groups/951882312256187/?tsid=0.9839673996267788&source=result

25 martie 2023

Elena Teodorini


Elena Teodorini  s-a născut pe 25 martie 1857, la Craiova, într-o familie de artişti, fiind nepoata actorilor Ion Vlădicescu şi Raluca Stavrescu şi verişoara Aristizzei Romanescu. Cum era de aşteptat, părinţii săi au îndrumat-o să studieze muzica încă de la vârsta de şase ani. Mai apoi, când a împlinit vârsta de paisprezece ani a plecat în Italia să studieze canto şi pian la Conservatorul de la Milano, unde l-a avut profesor pe pianistul şi compozitorul italian Adalfo Fumagalli. A debutat ca solistă în 1877 la teatrul Municipal din Cuneo, avându-l partener de scenă pe tenorul Armando di Gondi în opera „Maria di Rohan” de Gaetano Donizetti. Datorită  cântului, a exerciţiilor vocale constante, „timbrul vocii sale cu timpul s-a transformat, trecând de la gamma contralto la cea de mezzosoprană”, realizând mari creaţii pe scenele lirice din Alessandria, Livorno, Pisa, Chieti şi mai apoi la Opera din Bucureşti (...). În 1879 cântă la Teatro dal Verme în rolul Mariei din „La Fille du Regiment” de Gaetano Donizetti şi în rolul lui Rachel, din opera „Evrea” de Jacques Fromental Halevy, iar la douăzeci și doi de ani cântă pe scena Teatrului La Scala din Milano, debutând în rolul Margheritei din Opera „Faust” de Charles Gounod, iar mai apoi, în 1881, interpretează rolul Valentinei în „Les Huguenots” de Giacomo Meyerbeer. Porneşte în căutarea succesului şi este angajată la Teatro Colon din Buenos Aires, făcându-se remarcată în opera „Bianca da Cervia” de Antonio Smareglia, din 1882, avându-l partener pe autorul dramatic Francesco Tamagno. În perioada 1890-1891 a cântat pe scena Teatro alla Scala în opera lui Stanislao Gastaldon, „Mala Pasqua”, după o nuvelă scrisă de Giovanni Verga.



Cu timpul, devine profesoară de canto la Academie Lyrique din Paris, începând cu  1905, iar printre tinerii pe care i-a avut au fost Edgar Istraty şi Zina Brozia. După o perioadă de doar câţiva ani, în 1909, Elena Teodorini  pleacă de la Paris către oraşul Montevideo din Uruguay. Alături de Hariclea Darclee şi Titta Ruffo, înfiinţează Academia Theodorini, avându-i ca studenţi pe jole Lancelotti, Ofelia Villafane, Ada Gribone, Luisa V. De Kuhn, Inocencia de Arce, Dellia Marteneli, Maruja Orbistondo, Emilia Martin, Leticia Rossi, Delia de la Cuesta, Teresina Vitulli, Clotilda Massey de Ortiz, Carolina de Ortega, Angelica Molina Grisol e Alcira Renee Casaglia. Datorită metodelor ei pedagogice deosebite i se propune să devină director al Conservatorului Guvernamenta din Buenos Aires, începând cu anul 1915, doar pentru o scurtă perioadă, apoi se îndreaptă către Paris şi New-York şi se întoarce la Rio de Janiero în toamna anului 1918, pentru a înfiinţa Escola superior de canto „Ars et Vox”, în Avenida Rio Branco No.90, ulterior avându-i studenţi pe America Fontes, Bidu Sayao, Irena Baptista, Itala Cortez, Rachel Marques da Silva, Leonor de Rezende, Linda Cardenale, Nanita Lutz, Gloria Sattamini, Alvaro Caminha etc. În acelaşi an, se întoarce în ţară şi înfiinţează la Bucureşti Academia Națională de Lirică, iar în 1923 porneşte din nou către Brazilia, unde organizează un festival în luna iunie, un festival unde artista Bidu Sayao interpretează pentru a doua oară cântece din repertoriul românesc. Elena Teodorini  se întoarce în ţară şi se stinge din viaţă pe 27 februarie 1926, la Bucureşti. În memoria ei, în 1995, Fundaţia Elena Teodorini îi dedică o placă comemorativă, la Paris, pe locul unde a fost fondată „Academie Lyrique Roumanie”, iar mai apoi, începând cu anul 2002, „Teatrul de Operă şi Operetă” din Craiova va purta numele teatrul Liric „Elena Teodorini” .


Fotografii din volumul Elena Teodorini, Editura Muzicală Bucureşti- Colecţia C.I. şi C.C. Nottara;


Bibliografie:

Teodor Burada, Istoria teatrului în Moldova, vol.II, pg.22;

Oltenia (România) - Monografie regională,1943, pg.25.

Viorel Cosma, Elena Teodorini, Editura Muzicală, Bucureşti, 1962;

R.Celleti, Teodorini Elena, Le Grandi Voci, Dizionario Critico Biografico Dei Cantati con Discografia Operatica, Roma, 1964;

Roland Mancini and Jean-Jacques Rouveroux (orig. H. Rosenthal and J. Warrack, French Edition), Guide de L’opera, Les indispensables de la musique (Fayard,1995);

Lanfranco Rasponi, Alfred A Knopf, The Last Prima Donnas, Bidu Sayao, pg.507, 1982;

Viorel Cosma, Elena Teodorini- schiţă monografică, EDITURA MUZICALĂ A UNIUNII COMPOZITORILOR DIN R.P.R. 1962;

Constantin Dimitrescu -Severeanu, Din amintirile mele, Editura Fundaţiei Culturale Gheorghe Marin Saeteanu volumul II, pg.414-417.


Text: Daniela Dumitrecu, muzeograf #ColecțiaCIșiCCNottara

24 martie 2023

Sezatoare si incondeiat la biblioteca

 Suntem in postul pastelui.

Penyru cei interesati am inceput incondeierea oualor de pasti.

Cu atentie si migala desenele , simbolutile sunt imprimate cu ceara pe coaja de ou. 

Viorica Stiube , mester popular calauzeste condeiele. 


















21 martie 2023

Lecturi de weekend 175

 Mintea de dincolo. Dumitru Constantin Dulcan, Cluj Napoca, 2015,  Editura Școală Ardeleana





Experienta mortii clinice a fost un mare dar pe care Dumnezeu ni l-a dat pentru a ne aviza ca trebuie sa schimbam drumul pe care am mers pana acum. Nu intamplator, Iisus a spus: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata." Este prima oara in istoria Universului cand, in planul celest, s-a decis ca lumea noastra sa fie izbavita nu prin moarte, ci prin spiritualizare. Ni s-a aratat Adevarul, ni s-a aratat Calea. Este randul nostru sa raspundem chemarii divine. Suntem cu totii prinsi acum in marele val al purificarii, al trecerii de la materialitate la spiritualitate. Am certitudinea ca "ora astrala a omenirii" este aproape. De dincolo ni s-au dat toate semnele si toate avertismentele. Sper sa avem intelepciunea necesara de a nu pierde si aceasta ultima sansa. - Dumitru Constantin-Dulcan

10 ani de grup cultural CERVANTES!

Grupul editorial Cervantes ne anunță:

1. din 20 martie Concurs de Editură cu publicare în volum. 
3 autori îşi vor vedea cărţile publicate GRATUIT!



https://edituracervantes.webnode.page/concurs-de-editura/

2.Tabăra de creaţie va fi în luna august la Buşteni.REŢINEŢI LOCURI DIN TIMP !

3.Aşteptăm materiale pentru revista Cervantes 44. Până pe data de 10 aprilie 2023! Apoi pentru numărul 45 !

Atentie! Fiecare număr de Cervantes este lansat public la Bucureşti!!!

cartefrumoasa@gmail.com
margo65.ansutz@gmail.com


3.Antologii care urmează:


1.Antologie de poezie Zbor poetic, prelungit pana pe data de 31 martie! La cererea unor autori
2.Antologie lit sf şi fantasy
3.Ant. Eseuri şi meditaţii
4.Antologie creştină lansată 14 aprilie, termen material 2 aprilie


10 ani de grup cultural CERVANTES
Ţineţi aproape!

Despre noi

Informaţii şi contact
https://edituracervantes.webnode.page/

https://talent94.webnode.ro/

NOU Libraria editurii!!!
http://librarie.inspirescu.ro/

Wikipedia și proiectele surori

 

Întâlnirea Wikipedia și proiectele  surori a avut loc in perioada  17-19 martie 2023 la Bra;ov.

Organizatori au fost  Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) si Institutul de Cercetare Făgăraș

Editorii Wikipedia contribuie la promovarea culturii deschise și a accesului liber la informații.

 La finalul celor 3 cursuri oferite de WMROMD participanții pot edita cu încredere un articol nou pe Wikipedia în limba română și au o bună înțelegere a structurii și instrumentelor de editare oferite de această platformă.

 De asemenea ei au o bună înțelegere a proiectelor surori Wikipedia, în special Wikidata precum și a comunității de editori Wikipedia.

 Întâlnirea face parte din Cursul Wikipedia și proiectele surori (Modul 3) dezvoltat de Wikimedians of Romania and Moldova ca parte a grantului Editing Wikipedia Together - online free course for volunteers invested in community development and open access, finanțat de Fundația Wikimedia.


Orice eveniment despre, cu și pentru Wikipedia și comunitatea ei trebuie să respecte Politica spațiilor prietenoase asumată de comunitate și de Fundația Wikipedia.

 Comunitatea Wikimedia este dornică să ofere o experiență pozitivă tuturor participanților, indiferent de gen, orientarea sexuală, identitatea de gen, dizabilitate, înfățișare, rasă, religie sau modul preferat de licențiere liberă. 

Această întâlnire este un spațiu sigur de învățare împreună!

 Organizatori:Claudia Șerbănuță Andrei Cipu 












20 martie 2023

17-19 martie wikipedia si proiecte surori


Wikimedia Commons

Wikimedia Commons (pe scurt Commons) este o bibliotecă de conținut multimedia (foto, audio, video, modele 3D, etc.) liber, ce poate fi folosit în orice proiect Wikimedia ca și cum fișierele respective ar fi în proiectul respectiv. Pe Commons nu sunt acceptate fișiere cu utilizare cinstită - acestea pot fi încărcate doar pe proiectele Wikipedia, respectând regulile locale ale proiectului. Asta înseamnă că la Commons pot fi încărcate doar imagini proprii sau ale unor opere aflate în domeniul public.


Wikidata este o bază de date cu informații de orice fel, aflate în domeniul public (în majoritatea țărilor datele în sine nu sunt protejate de drepturi de autor, ci doar reprezentarea lor). Interfața Wikidata este disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română.

Baza de date nu este tabelară cum v-ați putea aștepta, ci este formată din pagini (items) legate între ele într-un graf și care conțin afirmații (statements). Fiecare afirmație conține cel puțin o pereche cheie-valoare, dar poate conține și alte perechi de clarificare (qualifiers) sau surse.

Unelte de editare in wikidata:

Petscan-este o unealtă de interogare a proiectelor Wikimedia ce poate genera liste de pagini din Wikipedia și proiectele surori (sau de elemente Wikidata) care se potrivesc cu anumite criterii, precum apartenența la o categorie, toate elementele cu o anumită proprietate etc. PetScan poate combina anumite liste temporare (numite surse) în diferite moduri pentru a crea noi liste de elemente. De asemenea, dacă se lucrează cu elemente Wikidata, din PetScan se pot face operațiuni în masă asupra acestora (de ex. să se adauge o proprietate sau o descriere.


QuickStatements (QS) este o unealtă dezvoltată de Magnus Manske care poate modifica elemente Wikidata pe baza unor comenzi textuale simple. Această unealtă poate adăuga și elimina declarații, etichete, descrieri și aliasuri, precum și adăuga declarații cu surse și calificatori opționali. Secvența de comenzi poate fi scrisă direct în fereastra de import sau creată separat într-un editor de text și copiată în fereastra de import. De asemenea, poate fi creată de cod extern, precum Lua, apelat dintr-un format și transmis ca URL. Datele modificate în OpenRefine pot fi exportate în format QuickStatements.


Pagina de documentație conține detalii despre configurarea și formatul comenzilor, așa că nu vom intra în detalii. QuickStatements este o unealtă foarte utilă pentru a importa rapid cantități mari de date fără a scrie cod.


WDFIST este o unealtă ce vă permite adăugarea unor imagini din articole pe Wikidata. Are o interfață de căutarea asemănătoare cu PetScan, din care se extrage o listă de articole cu imaginile aferente și o listă de elemente Wikidata fără imagine. Utilizatorul alege apoi manual imaginile potrivite și ele sunt adăugate în elementul Wikidata aferent




6 martie 2023

4/4PentruPrieteni-2023





 Ambasada Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education vă invită și anul acesta să vă alăturați celei de-a cincea ediții a proiectului 4/4PentruPrieteni. 

Suntem bucuroși să vă împărtășim că de la an la an numărul voluntarilor și al activităților crește si ne dorim ca și în acest an să vă avem alături și să promovăm voluntariatul si prietenia împreună. Inspirați de gândurile remarcabilului activist american Dr. Martin Luther King, Jr.:” Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?”, dorim să dedicăm perioda 1-10 Aprilie comunității și faptelor bune. Urmând modelul Statelor Unite ale Americii, care sărbătoresc în aprilie Luna Voluntarului, 4/4PentruPrieteni se dorește a fi o recunoaștere a muncii voluntarilor în folosul semenilor lor. 

Cu speranța că ați avut parte de o experiență plăcută în edițiile anterioare dorim ca povestea dumneavoastră să continue, să faceți voluntariat și să donați timp unor cauze nobile în comunitatea voastră și în ediția din 2023. 

Pentru a vă înregistra activitățile vă invităm să completați formularul următor până la data de 

8 martie 2023:  https://ais.americancouncils.org/event/4_4pentruprieteni

Informații complete despre program sunt disponibile în comunicatul de presă anexat și pe pagina noastră: 

https://www.romania.americancouncils.org/ 

  

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării