Wikimedia Commons
Wikimedia Commons (pe scurt Commons) este o bibliotecă de conținut multimedia (foto, audio, video, modele 3D, etc.) liber, ce poate fi folosit în orice proiect Wikimedia ca și cum fișierele respective ar fi în proiectul respectiv. Pe Commons nu sunt acceptate fișiere cu utilizare cinstită - acestea pot fi încărcate doar pe proiectele Wikipedia, respectând regulile locale ale proiectului. Asta înseamnă că la Commons pot fi încărcate doar imagini proprii sau ale unor opere aflate în domeniul public.
Wikidata este o bază de date cu informații de orice fel, aflate în domeniul public (în majoritatea țărilor datele în sine nu sunt protejate de drepturi de autor, ci doar reprezentarea lor). Interfața Wikidata este disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română.
Baza de date nu este tabelară cum v-ați putea aștepta, ci este formată din pagini (items) legate între ele într-un graf și care conțin afirmații (statements). Fiecare afirmație conține cel puțin o pereche cheie-valoare, dar poate conține și alte perechi de clarificare (qualifiers) sau surse.
Unelte de editare in wikidata:
Petscan-este o unealtă de interogare a proiectelor Wikimedia ce poate genera liste de pagini din Wikipedia și proiectele surori (sau de elemente Wikidata) care se potrivesc cu anumite criterii, precum apartenența la o categorie, toate elementele cu o anumită proprietate etc. PetScan poate combina anumite liste temporare (numite surse) în diferite moduri pentru a crea noi liste de elemente. De asemenea, dacă se lucrează cu elemente Wikidata, din PetScan se pot face operațiuni în masă asupra acestora (de ex. să se adauge o proprietate sau o descriere.
QuickStatements (QS) este o unealtă dezvoltată de Magnus Manske care poate modifica elemente Wikidata pe baza unor comenzi textuale simple. Această unealtă poate adăuga și elimina declarații, etichete, descrieri și aliasuri, precum și adăuga declarații cu surse și calificatori opționali. Secvența de comenzi poate fi scrisă direct în fereastra de import sau creată separat într-un editor de text și copiată în fereastra de import. De asemenea, poate fi creată de cod extern, precum Lua, apelat dintr-un format și transmis ca URL. Datele modificate în OpenRefine pot fi exportate în format QuickStatements.
Pagina de documentație conține detalii despre configurarea și formatul comenzilor, așa că nu vom intra în detalii. QuickStatements este o unealtă foarte utilă pentru a importa rapid cantități mari de date fără a scrie cod.
WDFIST este o unealtă ce vă permite adăugarea unor imagini din articole pe Wikidata. Are o interfață de căutarea asemănătoare cu PetScan, din care se extrage o listă de articole cu imaginile aferente și o listă de elemente Wikidata fără imagine. Utilizatorul alege apoi manual imaginile potrivite și ele sunt adăugate în elementul Wikidata aferent