27 martie 2023

Cititor și cartea lui -campanie wikimedia





 Fiecare carte cu cititorul ei

Cărțile dau formă unor povești umane convingătoare, atât reale, cât și imaginare, dezvăluind diversitatea experienței umane. Cărțile aduc inspiră admirație, provoacă dialog și invită la conversații între și între culturi și oameni. Articolele Wikipedia despre cărți sunt citite de milioane de ori în fiecare an; de exemplu, în ultimele 90 de zile în Wikipedia în engleză Their Eyes Were Watching God (Ochii ei îl priveau pe Dumnezeu)a fost vizualizat de 69.000 de ori; în Wikipedia în spaniolă Como agua para chocolate a fost vizualizată de 25.000 de ori (ca apă pentru ciocolată în Ro: de 28.000 de ori); iar în portugheză Wikipedia O Alquimista a fost vizualizat de 10.000 de ori ( Alchimistul în ro: de 198.000 de ori)


Importanța informațiilor de calitate despre cărți in articolele de pe Wikipedia este evidentă. Dacă sunteți un cititor de cărți și doriți să ne ajutați să avem grijă de cărți, alăturați-vă noii campanii Wikimedia: #EveryBookItsReader. Această campanie, organizată de nouă voluntari aflați în Botswana, Brazilia, Canada, Mexic, Catalonia-Spania și S.U.A., se va întinde pe toată luna aprilie, în timp ce lucrăm pentru a îmbunătăți și a crea conținut despre cărți, opere literare și povești orale în Wikipedia, Wikidata, Wikicommons, Wikiquote, Wikibooks și Wikisource. Campania se va desfășura pe  parcursul  lunii aprilie și coincide cu Ziua Mondială a Cărții, 23 aprilie, care este sărbătorită în multe locații, dar își are originea în Catalonia, Spania, unde acum este sărbătorită ca Ziua Cărților și a Trandafirilor.


Milioane de oameni beneficiază de informații despre cărți în cadrul proiectelor Wikimedia. Articolele de calitate despre cărți din Wikipedia fac un sumar al acțiunii ; prezintă recenzii profesionale, critică literară și modul cum a fost primită  cartea de public; și enumeră premiile primite. Printre cei care beneficiază de aceste articole se numără profesiile asociate cărților, inclusiv autori, bibliotecari, editori, editori, traducători și vânzători de cărți. Un articol de calitate minimizează eforturile de investigare necesare cititorilor și profesioniștilor pentru a afla despre o carte. Bibliotecarii beneficiază atunci când recenziile nu trebuie plătite , vânzătorii de cărți independenți beneficiază atunci când pot găsi cu ușurință rezumatele cărților, iar editorii beneficiază atunci când pot afla cum sunt primite publicațiile lor în întreaga lume.

Numele campaniei este familiar pentru mulți bibliotecari, deoarece este a treia lege a celor cinci legi ale biblioteconomiei lui Shiyali Ramamrita (S.R.) Ranganathan, „Fiecare carte are cititorul ei”. Ranganathan a fost un bibliotecar și matematician din India care a propus cele cinci legi în 1931 – astăzi mulți bibliotecari din întreaga lume acceptă cele cinci legi ca fundamente ale filozofiei lor.

Campania se va desfășura în perioada 1 - 30 aprilie 2023. Vizitați site-ul Meta campania #EveryReaderItsBook /#carteașicititorulei Wikimedia pentru informații despre implicare. Pagina Meta este disponibilă în prezent în engleză, catalană, franceză, portugheză și spaniolă și română.

Echipa din Romania este formata din bibliotecari activi în grupul Facebook bibliotecarii wikipedia  

https://m.facebook.com/groups/951882312256187/?tsid=0.9839673996267788&source=result

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării