29 septembrie 2009

Dezvoltarea organizationala a ANBPR

Cel de-al doilea seminar dedicat dezvoltarii capacitatii organizationale a ANBPR a avut loc la Sinaia in perioada 23-26 septembrie 2009. Pe parcursul a 4 zile participantii s-au concentrat asupra dezvoltarii planului

strategic al ANBPR pentru urmatorii 4 ani. S-a schitat planul de advocacy al asociatiei si s-au  identificat cele mai potrivite instrumente si cai de comunicare pentru a indeplini obiectivele strategice ale ANBPR. Alaturi de membrii biroului executiv si de personalul angajat, 9 alti membri ANBPR au fost implicati in procesul de planificare strategica, in acest fel asigurandu-se o baza largita pentru consultari. Astfel, acoperirea nationala a fost  crescuta, participantii la seminar reprezentand filiale ANBPR din urmatoarele judete: Dolj, Teleorman, Ialomita, Giurgiu, Constanta, Arad, Bihor, Satu Mare, Zalau, Mures, Sibiu , Iasi, Vaslui, Neamt, Galati, Braila si Buzau.













ANBPR a primit un grant pentru Dezvoltare oraganizationala de la IREX pentru perioada 1 iulie 2009 – 28 februarie 2010.
Prima intalnire de lucru a avut loc la Piatra Neamt, in iunie.
A doua intalnire a avut loc la Sinaia in perioada 22-27 septembrie 2009


Intlanirea de lucru de lucru la Sinaia a avut ca subiect

  • Revizuirea/finalizarea si reajustarea strategiei de comunicare – elemente de marketing organizational
  • Revizuirea/finalizarea si completarea planului strategic de dezvoltare organizationala
  • Advocacy & networking – identificarea principalelor puncte ale strategiei de advocacy, politici publice si educare publica a ANBPR


Descrierea activitătilor finantate si a cadrului general al intalnirii:

Activitătile finantate de grant sunt structurate în 3 mari categorii, în conformitate cu rezultatele evaluării capacitătii organizationale a ANBPR din 2008, anume
  1. Administrare si resurse umane
  2. Servicii oferite membrilor, atât pentru dezvoltare profesională, cât si în temeni de communicare si socializare
  3. Educarea publicului & politici publice


  1. Administrare & Resurse Umane:

Ultima modificare a Statutului ANBPR (octombrie 2008) a permis crearea unui departament operaţional în cadrul organizaţiei, permiţând angajarea de personal care să asigure administrarea activităţilor cotidiene într-o organizaţie aflată în etapa de dezvoltare.

De asemenea, pentru a creşte capacitatea organizaţiei, principalul său organ de conducere, Biroul Executiv, trebuie să capete cunoştinte de management organizaţional şi management financiar, trebuie să ştie să comunice mai bine atât cu membrii, cât şi în afara organizaţiei, trebuie să-şi dezvolte o strategie de relaţii publice şi să reuşească să administreze mai eficient activităţile de conducere şi luare a deciziilor, realizate în regim de voluntariat de către membrii Asociaşiei şi să creeze echilibrul optim între realizarea acestor activităţi şi cele ale personalului angajat în cadrul Departamentului Operaţional.


La inceputul lunii februarie 2010 va fi organizata o intalnire pentru evaluarea activitatilor departamentului operational. Cu aceasta ocazie, membrii Biroului Executiv vor evalua si rezultatele obtinute in cadrul prezentei propuneri si vor stabili obiectivele si activitatile principale ale contractului de finantare pentru anul al 2-lea.
Cu aceasta ocazie, planul strategic va fi reajustat pentru a cuprinde concluziile sedintei anuale evaluare


Servicii oferite membrilor sunt un capitol pe care asociatia doreste sa il aduca in centrul preocuparilor.

In timpul evaluarii capacitatii organizationale realizate in 2008, membrii ANBPR au identificat mai multe probleme in ceea ce priveste serviciile oferite de Asociatiei si au facut recomandari pentru imbunatatirea situatiei. In cadrul prezentei propuneri, ANBPR doreste sa inceapa rezolvarea unora dintre cele mai presante probeleme legate de instruirea si dezvoltarea profesionala a membrilor sai, precum si de imbunatatirea comunicarii cu membrii, educare publica si advocacy.




B.. Instruirea si dezvoltarea profesionala a bibliotecarilor:
În calitate de asociaţie profesională, ANBPR îşi propune să devină o organizaţie care să ofere programe de formare şi dezvoltare profesională de calitate. În acest sens, ANBPR va începe procedurile de acreditare a asociaţiei ca centru de formare profesională conform legislaţiei din România.
Pe lângă oferirea de oportunităţi de dezvoltare profesională pentru membrii săi, această strategie are toate premisele să devină o modalitate de asigurare a unei durabilităţi financiare pentru Asociaţie. Tipurile de programe de formare şi dezvoltare profesională pe care ANBPR doreşte să le ofere și care pot fi acreditate de Consiliul Național de Formare a Adulților sunt:
  • Formare initiala de baza/calificare in biblioteconomie (formarea competentelor de bibliotecar –conform legislatiei romane (pentru persoane cu studii medii, respectiv cu studii universitare);
  • Cursuri de specializare/perfectionare pentru bibliotecari pentru a-si imbunatati performantele profesionale si pentru a diversifica tipurile de servicii oferite de biblioteca utilizatorilor.
De asemenea, ANBPR îşi va asuma dezvoltarea cursului de instruire şi manualul de dezvoltare de noi servicii de bibliotecă şi va identifica paşii necesari pentru acreditarea acestui tip de curs. Începând cu anul 2010, ANBPR va începe să organizeze şi să livreze şi acest tip de training.
Unul dintre obiectivele de advocacy & politici pentru următorii 2 ani ai Asociației va fi acela de a câștiga sprijinul opiniei publice pentru schimbarea standardului ocupațional al bibliotecarilor, astfel încât să includă și competențe IT și de management al tehnologiilor informaționale, precum și abilități de dezvoltare de servicii de bibliotecă. IREX va sprijini ANBPR în activitățile de informare și educare a publicului.
Totuși, în primul an al subgrantului, ANBPR va iniția și finaliza acreditarea a 2 programe de formare inițială/calificare (pentru studii medii și studii superioare).
  • Îmbunătățirea curiculei de formare inițială pentru bibliotecari pentru personalul cu studii medii, respectiv cu studii superioare (prin introducerea unor aspecte actualizate de comunicare și servicii pentru utilizatori) și finalizarea acreditării celor 2 cursuri de formare inițială, până în ianuarie 2010;
. Până pe 19 februarie 2010, ANBPR va organiza și desfășura primul curs plătit de formare profesională. Pentru realizarea acestui lucru sunt necesari următorii pași:
După evaluarea cursului și a formatorului/formatorilor, dacă va fi nevoie, IREX va sprijini ANBPR în îmbunătățirea tehnicilor de formare și a inter-activității cursului, astfel încât programul de formare să fie mai atractiv pentru participanți.

B.1.4. În perioadă octombrie 2009 - februarie 2010, ANBPR va planifica și realiza evaluarea sa organizațională. O astfel de evaluare organizațională va fi realizată anual.

. Networking si comunicare

Comunicarea cu membrii si cu decidentii politici, pe de o parte,și cu alți factori interesați pe de alta parte, este una dintre valorile centrale ale unei asociatii profesionale. Pana acum, ANBPR nu a avut o strategie de comunicare clara si o abordare consecventa in comunicarea cu membrii sai si cu decidentii politici. In prezenta propunere, cu sprijinul IREX, ANBPR va incepe sa-si dezvolte o strategie de comunicare organizațională.
1. Până în octombrie 2009, ANBPR va realiza și va actualiza o bază de date completă a membrilor săi și a situației plății cotizațiilor. Baza de date va fi în format Access și va fi realizată de personalul departamentului operațional.

.2. Website-ul asociatiei va fi îmbunătățit prin reajustarea modului de structurare, conform nevoilor identificate în cadrul strategiei de comunicare: meniurile vor fi îmbunătățite în termeni de categorii/tipuri de informații și vor fi actualizate regulat de personalul departamentului operational. De asemenea, postarea website-ului se va muta la un serviciu de hosting cu plată, ceea ce va asigura menținerea continuă a website-ului online. Website-ul va fi îmbunățit și actualizat până pe 15 decembrie 2009.




C. Educare publică & Politici

Pentru a reprezenta eficient interesele profesionale ale bibliotecarilor și bibliotecilor publice, ANBPR trebuie să inițieze campanii de advocacy pentru a educa decidenții politici și publicul larg cu scopul a le câștiga sprijinul în promovarea și susținerea rezolvării nevoilor de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice din România cu scopul de a deveni un sistem modern, care să răspundă nevoilor utilizatorilor săi.

În cadrul prezentei propuneri, ANBPR va desfășura cel putin 2 tipuri de activități legate de advocacy:

1. Biroul executiv al ANBPR va realiza o schiță a strategiei de advocacy a asociației pe temen scurt și mediu (2010-2013). Schița va constitui baza pe care se va construi strategia de advocacy și planurile de operaționalizare a ei (inclusiv coordonarea implementării planurilor), de către un grup de lucru format din membrii ai biroului executiv și membrii simpli. Un astfel de grup de lucru va permite reflectarea mai multor puncte de vedere, va oferi o oportunitatea de a se implica active mai multor bibliotecari și va ajuta la identificarea unor ”campioni” în advocacy la nivel local, regional și național. Grupul de lucru va comunica prin email, Skype și pe forumul de discuție al website-ului ANBPR.

Mai degrabă, planul va cuprinde activități de educare a publicului și de conștientizare și de distribuire a politicilor necesare pentru a construi sprijin la nivelul autorităților locale și naționale pentru a asigura co-finanțarea și finanțarea viitoare a bibliotecilor și pentru îmbunătățirea statutului bibliotecarilor. Strategia va include, activități precum:
  • Dezvoltarea de standarde pentru bibliotecari, asigurându-se astfel o uniformizare a unei pregătiri profesionale de calitate pentru creșterea statutului profesiei,
  • Crearea de campanii de conștientizare/educare a publicului despre beneficiile existenței și modernizării bibliotecilor și a serviciilor oferite de bibliotecari
  • Crearea de materiale educaționale/de informare despre beneficiile existenței și modernizării bibliotecilor și a serviciilor oferite de bibliotecari, sau informatii despre cum și-au îmbunătățit alte țări sistemul de biblioteci sau standardele ocupaționale pentru bibliotecari (precum factsheets, studii, etc) pentru a putea fi distribuite atît publicului cît și decidenților politici.

2. ANBPR va realiza o evaluare a priorităților de politici publice ale membrilor săi în același timp cu evaluarea capacității organizaționale și a nevoilor de training. Rezultatele acestei analize vor ajuta ANBPR sa revizuiască și să completeze strategia de advocacy a organizației și să-i formuleze cât se poate de clar obiectivele și rezultatele de atins în următorii ani.

Strategia va cuprinde următoarele:
  • 3-4 obiective majore non-legislative de atins până la sfârșitul lui 2013 la nivel de politici naționale și locale
  • Instrumente de folosit (inclusiv realizarea unui portofoliu de bune practici, ce poate include exemple din alte țări)
  • Identificarea de posibili parteneri pentru realizarea fiecărui obiectiv
  • Responsabilități clare de implementare
  • Sistem de monitorizare și evaluare
Strategia de advocacy trebuie conectată cu strategia de comunicare.


Servicii pentru membrii:
Instruirea și dezvoltarea profesională a bibliotecarilor
  • ANBPR va întreprinde toți pașii necesari pentru acreditarea ca instituție de formare, precum și pentru acreditarea a 2 cursuri de formare profesională inițială pentru bibliotecari (studii medii și studii superioare);
  • ANBPR va realize curicula și manualul de training pentru cursul de dezvoltare a noilor sericii de biblioteca în conformitate cu obiectivele și standardele de training stabilite de IREX;
  • ANBPR va realiza o evaluare a nevoilor de training ale membrilor săi;
  • ANBPR va organiza, desfășura și evalua un prim curs de formare profesională inițială pentru bibliotecari.


Networking si comunicare:
  • ANBPR va ajusta designul (meniurile în termeni de categorii/tipuri de informații) și va actualize website-ul;
  • ANBPR va incuraja formarea de grupuri de lucru specializate in cadrul Asociatiei (metodisti, specialist in IT, etc.) prin crearea unor forumuri online sau folosind alte instrumente de comunicare si lucru la distanta;
  • ANBPR va folosi oportunitatea administrării prezentului grant pentru crearea unor grupuri de lucru pe diferite teme, formate din membrii ai biroului executive și din membrii simpli, pentru a dezvolta diferitele strategii de dezvoltare și operaționalizarea lor, asigurându-se astfel că diversitatea opiniilor din cadrul asociației este luată în considerare;
  • ANBPR va realiza o strategie de comunicare proprie si un plan de actiune pentru implementarea strategiei pe termen scurt si mediu, cautand sa asigure consecventa tuturor eforturilor de comunicare ale organizatiei.
Educare publică & politici:
  • ANBPR va realiza o evaluare a prioritatilor de politici publice ale membrilor sai, ca parte a evaluarii anuale asupra capacitatii organizatiei;
  • ANBPR va realiza o schita/elementele principale ale strategiei de advocacy care va fi pusa in practica in urmatorii 4 ani. Strategia va cuprinde prioritatile de politici publice identificate in timpul evaluarii anuale, cu condiția ca restricțiile descries la punctual C.1 să fie respectate.


Servicii pentru membrii:
Instruirea si dezvoltarea profesionala a bibliotecarilor
  • IREX va sprijini ANBPR sa desfasoare evaluarea capacitatii organizationale impreuna cu evaluarea nevoilor de training a membrilor. De asemenea, aceasta ocazie va fi folosita pentru realizarea unei evaluari a prioritatilor de politici la nivelul asociatiei. Contributia IREX la acest process va consta in sprijin in realizarea metodologiei de cercetare, procesarea datelor si diseminarea rezultatelor la nivelul bibliotecarilor.
  • IREX va sprijini ANBPR in realizarea curiculei si a manualului de dezvoltare de noi servicii de biblioteca si va căuta să ofere exemple de bune practici la nivel global și resurse de informare
  • IREX va pune in legatura Asociatia cu specialisti pe diverse domenii pentru a ajuta ANBPR sa realizeze curicula si manualul pentru cursul de noi servicii de biblioteca.

Networking si comunicare:
  • IREX va incuraja dezvoltarea de grupuri de lucru specializate in cadrul ANBPR (metodisti, specialisti IT, etc.).
  • Va oferi exemple de instrumente de comunicare folosite cu success de alte asociatii de bibliotecari, accentuând importanța consecvenței tuturor eforturilor de comunicare.
  • IREX va monitoriza fluxul programat al comunicarii si folosirea intrumentelor de comunicare adecvate si va lucra alaturi de ANBPR pentru remedierea situatiei atunci cand comunicarea devine neregulata.

Educare publică & politici:
  • IREX va oferi conducerii ANBPR training despre cum sa dezvolte campanii de advocacy/educare publică si va pune in legatura Asociatia cu specialisti, daca este nevoie. IREX va participa si va ajuta Asociatia sa-si dezvolte planul de advocacy precum si campanii specifice de advocacy.
  • IREX va sprijini ANBPR in identificarea prioritatilor de politici publice ale membrilor sai care sa fie sustinute de Asociatie pe termen scurt si mediu.



Rezultatele practice ale intalnirii :

Dupa parcurgerea in sesiuni de lucru a temelor detaliate mai sus, cele 4 obiective strategice de dezvoltare au devenit 3, intrucat toate obiectivele operationale si activitatile care aveau drept scop implicarea membrilor in actvitatile asociatiei se regasesc si in celelalte obiective. Prin urmare, cele 3 mari obiective strategice de dezvoltare ale ANBPR pentru perioada 2009-2012 sunt:
1.      Imbunatatirea comunicarii cu membri si cresterea implicarii lor in elaborarea si realizarea activitatilor ANBPR – adreseaza problemele de comunicare si networking
2.      Consolidarea formării și dezvoltării profesionale și adaptarea la cerințele contemporane – adreseaza problemele de dezvoltare profesionala
3.      Creșterea capacității ANBPR de a deveni partener strategic al autorităților publice –  adreseaza problemele de advocacy si politici publice

Grupurile e lucru stabilite au urmatoarea structura:
au cate 2 coordonatori si cate o persoana din echipa IREX si au urmatoarea componenta:

1.      Grupul care va lucra pe Comunicare & networking:
-          Liviu Dediu – coordonare comunicare
-          Sorin Burlacu – coordonare networking/organizare
-          Lucian Dindirica
-          Monica Avram
-          Bogdan Ghiurco
-          Angela Campean
-          Horia Nicoara
-          Cristina Iliescu
-          Monica Grecu, IREX

2.      Grupul care va lucra pe Formare & dezvoltare profesionala:
-          Silvia Nestorescu – coordonare
-          Dragos Neagu – coordonare
-          Adriana Gheorghiu
-          Delia Pantea
-          Carmen Vadan
-          Onuc Nemes
-          Nicoleta Alexe
-          Anca Rapeanu, IREX
3.      Grupul care va lucra pe Advocacy & policy:
-          Doina Popa – coordonare
-          Constantin Bostan – coordonare
-          Gelu Bichinet
-          Mihaela Racoviteanu
-          Camelia Filip
-          Florica Pop
-          Florin Carstea
-          Ioana Crihana
-          Daniela Draghici, IREX




Evaluarea organizationala anuala a ANBPR este obligatori. Se va face evaluarea nevoilor de training si a prioritatilor de politici ale membrilor la Conferinta Nationala de la sfarsitul lui octombrie pe baza unui chestionar pe care participantii sa-l primeasca la inceput si sa-l completeze in timpul conferintei, si, pentru a avea si o component calitativa, la sfarsitul celei de-a 2-a zile de conferinta va fi o sesiune participativa, pentru a avea feed-back-ul membrilor

S-au mai discutat si stabilit detalii referitoare la dezvoltarea manualului si a programei de Dezvoltare de servicii noi de biblioteca, anume:
-          pe 5 noiembrie se incheie faza de documentare pentru strangerea resurselor déjà existente in domeniu – responsabila Silvia Nestorescu
-          intalnire de lucru a grupului pentru designul schitei de curricula/manual – 1 zi de lucru in saptamana 8-14 noiembrie
-          exista posibilitatea contactarii unui consultant extern pentru aceasta ativitate; in cadrul discutiilor online ale grupului de lucru pe Formare se va determina ce anume se doreste de la consultant.


lista participantilor











Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării