Astăzi, la Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai”,a fost vernisată expoziţia “Numitorul comun: moartea”, după care a avut loc conferinţa susţinută de istoricul Marius Oprea, “De ce dezgropăm morţii comunismului”. Acţiunea a fost organizată de Centrul de investigare a Crimelor Comunismului din România şi de Academia Civică Bihor.
Cuvântul de deschidere l-a avut dna. dir. a bibliotecii, Ligia Mirişan, urmată de dna. Eugenia Mitraşca de la Academia Civică.
Au fost prezenţi în sala arhiplină directorul Teatrului de Stat Oradea, dl. Lucian Silaghi, dna. Florica Bradu, dl. Orlando Balaş, dna. Vetuţa Pop, un grup de elevi de la Şcoala Generală din Ceica, veterani de război, tineri, ziarişti.
„Începând cu anul 2006..., ICCR a lansat o campanie de cercetare arheologică, urmărind exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale opozanţilor regimului comunist, fie morţi în îchisori, fie executaţi în mod ilegal de Securitate, dar care au un numitor comun: cu toţii au fost aruncaţi, uneori mai mulţi într-o groapă, în morminte fără cruce...”
Expoziţia prezintă câteva cazuri: Meşter Andrei (m. 20.10.1948), Selagea Nicolae (m. 09.09.1950), Vitan Petru (m. 21.11.1952), Anculia Petru (m. 22.02.1949), Tira Geza (m. 17.08.1949) etc.
Expoziţia este ilustrată cu obiecte găsite asupra celor împuşcaţi (nasturi, monede, bricege, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc.), cu fotografii (de familie, din arhive, dar şi din timpul exhumării), imagini video şi interviuri cu cei care i-au cunoscut pe aceşti oameni.
Mesajul lui Marius Oprea, „vânătorul de comunişti”, este foarte simplu: este foarte complicat să faci rău, dar foarte simplu să faci bine. Noi toţi, facem parte din „Poporul pierdut” (titlul filmului care a rulat în sală, dezvăluind munca şi săpăturile prin care echipa condusă de dl. Oprea descoperă cadavrele celor care s-au opus comunismului).
Din păcate, ultimele generaţii au fost înfrânte de regimul comunist. Totuşi, avem datoria de onoare să aflăm ce s-a întâmplat cu părinţii şi cu bunicii noştri. Avem datoria de onoare să-i reînhumăm creştineşte şi să le punem o cruce la cap.
Bibliotecar, Doina Rusneac
Bibliotecar, Doina Rusneac
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Care este parerea ta?