17 ianuarie 2011

Sa-l iubim mereu pe Eminescu!

__________________________________________________________________

Intre romanticii europeni, Mihai Eminescu ocupa, prin vremea, spatiul si viziunea despre lume ,pe care le reprezinta, un loc aparte. Mihai Emineascu are varsta limbii romane. El s-a nascut odata cu limba romana si va pieri odata cu ea. Prin filiatia sa, aceasta fiinta geniala- zamislita din iubirea cu care marele Creator a inrourat un loc ,o rostire,un timp- transforma,prin insasi miracolul nasterii sale, vremea in eternitate, rostirea in logos, locul in paradis (M.Miculi) . Nu avem voie sa-i uitam sau sa-i ignoram existenta ,caci astfel ne am uita obarsia si istoria. Copiii sunt cei care preiau stafeta, si in fiecare an ,cand noul an
se iveste, ei aduc un prinos de recunostinta romanticului nemuritor. Versurile care ne incanta de fiecare data au fost rostite de 15 ianuarie 2011 in mica biblioteca din Iosia de copilasiii din grupa pregatitoare de la gradinita Maria, "Ce te legeni", " Somnoroase pasarele" si altele. A mai fost evocata si prietenia dintre Creanga si Eminescu , citindu-le pasaje din diferiti autori care se refereau la aceasta prietenie.


bibliotecar Monica Ilie

____________________________________________________________________
Vineri, 14 ianuarie 2010, am sărbătorit, împreună cu elevii claselor V-VIII şi cu cadrele didactice de la S08 Mădăras, pe marele nostru poet Mihai Eminescu.

În deschiderea activităţii a luat cuvântul d-na profesoară de limba română Hanga Nicoleta, care a prezentat pe scurt scopul întâlnirii noastre şi modul de desfăşurare a activităţii.
Am prezentat un material în Power Point cu date biografice, câteva titluri de poezii şi de basme, poze ale poetului .
Apoi a urmat un mic concurs. D-na profesoară a realizat un chestionar cu mai multe întrebări referitoare la viaţa şi activitatea literară a poetului.
Fiecare întrebare avea trei variante de răspuns
 şi elevii trebuiau să-l aleagă pe cel corect.
A urmat apoi un concurs de recitări, la care au participat 14 elevi. Au recitat poezii de M. Eminescu, Gr. Alexandrescu, G. Bacovia. Toţi participanţii au primit câte o diplomă de participare şi o carte cu poezii sau proză de Mihai Eminescu.
Câştigătoare au fost: locul I Ghilea Bianca – clasa a VIII-a, locul II Crişan Emilia - clasa a V-a şi locul III Blahuta Malvina – clasa a VI-a.

În timp ce juriul delibera participanţii au ascultat muzică pe versurile poetului iar eu le-am împăţit semne de carte cu poze ale marelui poet.
Bibliotecar,Marinela Aristan

___________________________________________________________________

Vineri, 14 ianuarie 2011, profitând de apropiata zi aniversară Mihai Eminescu copii din Grădinița NR.1 Săcueni, împreună cu doamnele educatoare Szodorai Maria și Beke Florina au vizitat Biblioteca Orășenească. Au venit pentru a cunoaște tainele bibliotecii, rolul ei și lumea minunată a cărților: cum sunt așezate pe raft, câte feluri de cărți avem. Cele mai interesante li s-au părut cărțile pentru copii. Le-am arătat câteva poze pe internet despre Eminescu
și erau foarte atenți. Îvăţaseră deja o poezie a lui Eminescu : Somnoroase păsărele pe care  au   recitat-o cu ajutorul doamnelor educatoare.

Cu această ocazie am făcut și o mică expoziție din operele poetului pe care oricine poate să o viziteze zilnic.



Bibliotecar Orosz Anamaria.
____________________________________________________________________


 La Alesd , evenimentul aniversar  , a avut loc la bibliotecă, cu clasele doamnelor învăţătoare Monica Scorţe şi Maria Puşcaş . A avut loc o prezentare Power Point "Teiul lui Emunescu" , s-au recitat poezii din creaţia eminesciană , s-a prezentat expoziţia realizată de colectivul bibliotecii. Copiii s-au simţit foarte bine şi au răspuns neaşteptat de bine la întrebările puse de doamnele bibliotecare despre viaţa şi opera poetului.

Bibliotecar Ardelean Georgeta


_____________________________________________________________

4/4 Friends-Să onorăm senectutea

Activitate de voluntariat desfășurată in data de 5.04.2024 la Căminul de bătrâni din Poiana Tășad unde trăiesc 27 femei și bărbați, peste ...

Wikipedia

Rezultatele căutării