29 aprilie 2011

Conferinte ale bibliotecarilor

Peste 2 saptamani va avea loc conferinta ANBPR de primavara , la Baia Mare.Ne vom intalni cateva sute de bibliotecari din bibliotecile publice din Romania si tema va fi cea a Voluntariatului.

In perioada 13- 15 aprilie am avut sansa sa particip la Conferinta bibliotecarilor texani in Austin.

Cand ne pregateam pentru imbarcarea spre Texas ni s-a atras atentia- Tot ce vom vedea in Texas va fi urias, pentru ei functioneaza zicala ”bigger is better”- si conferinta s-a inscris cumva in uriesenia locala.

Sala de inscriere era cat un teren de fotbal (cat ma pricep eu la fotbal) , programul conferintei prevedea sesiuni generale intr-o sala uriasa  , destinata sa adaposteasca cei in jur de 7000 de bibliotecari inscrisi la conferinta . Pe parcursul zilei, de la 8 la 16, erau programate  10-12 prezentari paralele in sali destinate sa primeasca sute de bibliotecari, fiecare participând la sesiunile care prezentau cel mai mare interes pentru el.


Am participat la urmatoarele prezentari :
In13 aprilie- Sesiune generala cu Jamie Lee Curtis- 9,15-10
TSLAC granturi in biblitoecile texane: modele de proiecte10,15-11,20
Referinte virtuale : in consortiu sau nu .
Demonstratia in fata Capitoliului din Austin impotriva reducerilor bugetare  care afecteaza bibliotecile 16-17
Sesiune de Storytelling- 19,30-21,30
14 aprilie-Cresterea standardelor serviciilor pentru public-8,30-9,50
Servirea copiilor si adolescentilor Homeless in biblioteci-2-3,50
Unde tragem linia confidentialitatii  in biblioteci
Sesiune generala cu Greg Mortenson4-5,20
15 aprilie-Trecand granite transAtlantice: lideri si inovatori in bibliotecile romanesti-8-9,50


As putea povesti fiecare sesiune la care am participat intr-o postare separata dar ma limitez doar la cateva impresii generale , amanunte o sa intercalez si o sa combin cu postarile dedicate bibliotecilor si serviciilor de biblioteca in general.

  • Sesiunile generale cu  Jamie Lee Curtis si apoi cu  Greg Mortenson au demonstrat cum persoane carismatice pot transmite mesaje foarte puternice in folosul bibliotecii sau in folosul unei cauze. Vorbind cu pasiune despre lupta pentru a infiinta biblioteci si scoli pentru fete in tarile islamice facea referire la un proverb african: ”cand educi un baiat formezi o individualitate , cand educi o fata formezi o comunitate”
  • Ceva ce noi nu avem sunt acei povestitori profesionisti, de multe ori pensionari care sunt invitati in scoli si gradinite si fac spectacole din povestile pe care le spun. Au contracte si sunt platiti pentru asta. La noi toata lumea stie spune povesti. Un site care arata cat de puternica este aceasta  traditie
  • O sesiune interesanta a fost cea despre copii -Homeless- fugiti de acasa. Cel care prezenta sesiunea fusese un astfel de copil care din cauza abuzurilor din familie a fugit 2 ani de acasa traind nu foarte departe de casa cu resurse limitate. A reusit sa depaseasca momentul, acum era bibliotecar si impartasea cu noi experienta prin care trecuse. Recomandarile pe care le facea in abordarea persoanelor cu astfel de probleme erau : sa le tratam fara exagerata compatimire , iar programele create pentru sa fie astfel concepute incat sa le dea un sens existentei,  sa le arate ca cineva are nevoie de ajutorul lor.
  • Mi-a placut modul de organizare a sesiunii  despre Referitnele virtuale. Erau  prezenti  reprezentanti a 6 biblioteci mari care au rezolvat in moduri diferite problema referintelor virtuale. Exista un mediator care avea tot setul de intrebari legate de tema, le punea pe rand si fiecare din cei prezenti lua cuvantul, explica si prezenta propria lui abordare. Mai sus este linkul spre aceasta prezentare si cei interesati pot vedea platformele cu care se lucreaza si despre care s-a vorbit.
  • In prezentarea despre bibliotecile mici m-a frapat o fraza: "utilizatorii (patronii) cum spun ei , nu ne reproseaza niciodata faptul ca nu sunt puse bine cartile la raft sau ca nu sunt descrise corect in cataloage, singurul lucru care le reproseaza  bibliotecarilor este atitudinea." Se pare ca aceasta este o problema care nu tine de granite, sau asezare geografica pe glob..
  • Ultima impresie, cea lasata de expozitia uriasa de la parterul cladirii: standuri cu carti la preturi reduse, firme cu oferte de diferite feluri pentru biblioteci , autori care ofereau cartile cu autograf gratis sau pentru preturi modice, risipa de culoare si forme in promovarea lecturii si a cartii. Bibliotecarii cumparau carti cu geamantanele; firme faceau promovarea resurselor educationale electronice,   ofereau si prezentau diferite tehnologii de la imbracarea in folie a unei carti pana la scannere sau baze de date de diferite tipuri, am vazut -ereadere (cititoare de carti electronice).
In ultima zi am reusit si noi sa impresionam pe cei veniti sa vada prezentarea Romaniei si a sistemului de biblioteci din Romania si a serviciilor din bibliotecile noastre. Daca in Illinois totul era perfect in bibliotecile vizitate , in Texas am intalnit la conferinta bibliotecari a caror probleme ne faceau sa ne simtim ca acasa!


Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării