29 aprilie 2011

„Cartea - comoară de învăţături”- Saptamana nationala a bibliotecilor

În Săptămâna Naţională a Bibliotecilor, pe lângă activităţi de promovare a lecturii şi a cărţii pentru copii, o activitate importantă a fost aceea de premiere a cititorilor fideli ai bibliotecii în anul 2010 în cadrul activităţii „Cartea - comoară de învăţături”, desfăşurată joi, 28 aprilie 2011, în colaborare cu S08 Mădăras.





Le-am vorbit elevilor despre dubla semnificaţie a zilei de 23 aprilie, pentru noi bibliotecarii:
 data la care se sărbătoreşte Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor şi Ziua bibliotecarului din România. Cele două evenimente omagiază cartea, ca instrument principal de transmitere şi prezervare a cunoştinţelor şi bibliotecarul, ca specialist care organizează, păstrează şi valorifică patrimoniul informaţional prin intermediul bibliotecii, cel care le dă viaţă cărţilor – le face cunoscut conţinutul cititorilor, le oferă spre lectură în bibliotecă sau le împrumută acasă.

În cuvântul lor, doamna profesoară de limba română Nicoleta Hanga şi doamna învăţătoare Nicoleta Balaj, au pus accent pe importanţa cititului. Citind cât mai multe cărţi elevii îşi îmbogăţesc vocabularul şi îşi dezvoltă capacitatea de a citi cursiv, expresiv şi conştient.

9 cititori au primit diplome de fidelitate şi cărţi, dar am avut şi un premiu special
„Cel mai tânăr cititor al anului 2010”.

Deoarece premianţi nu au fost numai elevi de şcoala din Mădăras ci şi alţi elevi care locuiesc în comuna noastră dar învaţă la şcoli din Salonta, premierea am făcut-o la ora 12,00 pentru elevii din Mădăras şi la 15,30 pentru ceilalţi elevi. Chiar dacă premiile au fost mai mult simbolice sper să fie un imbold pentru ceilalţi cititori. Sper ca ei să conştientizeze mai mult faptul că trebuie să citească nu numai dacă le cere doamna profesoară sau doamna învăţătoare ci, pentru că numai citind îşi vor forma o cultură generală vastă, utilă în orice moment din activitatea umană.

Vineri, 29 aprilie 2011, în cadrul activităţii „Drumul către bibliotecă”, un număr de 15 copii din grupa mare pregătitoare de la grădiniţa din Mădăras însoţiţi de doamna educatoare Cristina au vizitat biblioteca.

Ei au discutat la grădiniţă despre bibliotecă şi despre cărţi, dar au venit să vadă cum arată biblioteca, cum sunt organizate cărţile şi să afle unele lucruri noi.

Le-am prezentat biblioteca, colecţia bibliotecii şi le-am explicat cum pot să-şi găsească pe raft cartea pe care doresc să o împrumute dacă cunosc autorul cărţii, ce înseamnă fişa de lectură, de ce e important să citim ş.a. Au consultat şi cărţile din literatura pentru copii expuse în bibliotecă şi au admirat desenele şi lucrările expoziţiei „Învierea domnului Iisus”.

Au fost plăcut surprinşi de ceea ce au văzut şi la plecare au promis că, atunci când vor fi şcolari şi vor şti să citească, vor deveni cititori ai bibliotecii.



Bibliotecar,
Marinela Aristan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării