28 septembrie 2011

Creativ- atelier de vacanta la Alesd


” Creativ ” , Atelier de vară realizat săptămânal la Biblioteca Octavian Goga din Alesd, pe durata vacanței și-a încheiat activitatea. Acest serviciu nou de bibliotecă, și-a propus stimularea creativității copiilor cu vârste cuprinse între 10 - 14 ani.

Tema acestei editii a atelierului a fost Fluturele , pe care copiii l-au realizat prin pictură pe piatră, l-au modelat din hârtie, l-au bricolat, e.t.c., au învățat să creeze ambalaje pentru cadouri, să decoreze tortul ... și alte decoruri ambientale și de grădină.

La sfârșitul sesiunii s-a realizat o mică expoziție , spre încântarea copiilor care așteaptă un atelier ” Creativ ” de toamnă care va începe foarte curând !

bibliotecar,
Tamara Urs -Hadadea


Club de lectura Waldorf


Asociaţia Waldorf Oradea este o organizaţie non-profit, care s-a născut în primăvara anului 2010 sub impulsul de a sprijini comunitatea copiilor, părinţilor şi educatorilor care doresc modelarea fiinţei umane, capabile să acţioneze armonios pe trei niveluri principale gândire-simţire-voinţă. Membrii asociaţiei cuprind educatori, părinţi, bunici... 


Toţi cei interesaţi de pedagogia alternativă Waldorf, sunt bineveniţi pentru a studia împreună cărţi referitoare la această pedagogie. Scopul clubului de lectură este de a dobândi o înţelegere mai profundă asupra pedagogiei Waldorf, care, credem noi, este mai lesne de realizat împreună. Prin acest eveniment dorim să contribuim, totodată, la formarea şi consolidarea comunităţii. 

Ne intalnim ,joi -29 septembrie 2011 la ora 18, in Sala de Consiliu a B.J. Bihor

26 septembrie 2011

Naveta spaţială - 30 de ani de activitate operaţională (II)

În expunerea de azi, reiau povestirea despre naveta spaţială americană.

a) Nava orbitală era în acelaşi timp "creierul şi inima" Sistemului de Transport Spaţial american (în continuare în text voi scrie prescurtat S.T.S.). Cam de aceeaşi mărime şi masă (nu greutate, cum majoritatea oamenilor denumeşte în mod greşit sistemul de măsură ce ne arată câte kilograme avem), ca un avion DC-9, nava orbitală era formată din: cabina presurizată ce găzduia echipajul navetei (Crew cabin în desenul de mai jos), un imens hangar ce putea găzdui o încărcătură maximă de 25 de tone şi cele trei motoare principale ale navetei situate în partea din spate a fuselajului navei (Main engines în desen). Imensul hangar situat în partea mediană a fuselajului avea o lungime de 18 metri şi o lăţime de 4,6 metri. De asemenea, fuselajul posterior conţinea (deasupra celor trei motoare principale), şi sistemul de manevrare orbitală, cu ajutorul căruia nava îşi schimba direcţia în zborul în spaţiu şi de asemenea la reîntoarcerea "planată" pe Pământ.

În cabina echipajului, pe puntea de zbor (ce avea 4 scaune), pilotul şi copilotul erau amplasaţi cu scaunul unul lângă celălalt (nu unul în spatele celuilalt ca la avioanele de instructaj ale aviaţiei militare), putând, astfel, ca-n caz de nevoie să fie pilotată naveta ori de pilot, ori de copilot, permiţând aterizarea de urgenţă efectuată de un singur astronaut (în loc de pilot şi copilot ce pilotau de obicei împreună naveta la aterizare). Cabina echipajului avea 6 geamuri presurizate laterale, 2 în tavanul cabinei şi 2 în spate ce asigurau vederea spre partea mediană a fuselajului unde era situat hangarul ce conţinea încărcătura fiecărei misiuni spaţiale. Nava orbitală avea o masă de aproximativ 78 de tone fără încărcătură, 110 tone cu încărcătură, echipaj şi rezerva de oxigen, şi o lungime de aproximativ 37,20 metri.


b) Rezervorul exterior, era "depozitul" de combustibil al navetei, ce conţinea amestecul de hidrogen şi oxigen lichid folosit de cele trei motoare principale ale navetei spaţiale la lansarea în spaţiu. Rezervorul constituia, de asemenea, "coloana vertebrală" a navetei spaţiale în timpul lansării, asigurând suportul structural pentru ataşarea navei orbitale şi a celor 2 boostere (rachete cu combustibil solid). Acest rezervor exterior era singurul component al navetei spaţiale care era distrus în timpul lansării, după ce-şi golea conţinutul, şi se separa de S.T.S. la aproximativ 113 kilometri distanţă de Terra (în poză se poate observa rezervorul în zbor liber spre Pământ).


Rezervorul era împărţit în 3 compartimente: primul situat în partea din faţă conţinea oxigen lichid, al doilea situat în spate conţinea hidrogenul lichid şi la mijloc un compartiment ce făcea legătura între celelalte două şi de asemenea pe el erau situate clemele ce "legau" rezervorul de nava orbitală şi boostere. Compartimentul cu hidrogen era de 2,5 ori mai mare decât cel cu oxigen, dar, avea o masă de doar 1/3 din cea a celui cu oxigen. Acest lucru se datorează faptului că oxigenul lichid e de 16 ori mai greu ca hidrogenul lichid.


La exterior, acest rezervor era acoperit cu un strat de spumă poliisocianuratică (similară cu cea poliuretanică), de 2,5 centimetri grosime, ce asigura protecţia termică a pereţilor rezervorului în timpul lansării navetei spaţiale. Gol, rezervorul cântărea aproximativ 35,42 tone, iar plin "doar" 756,44 tone.


c) Boosterele sau rachetele cu combustibil solid (în poză după ce s-au separat de S.T.S.), asigurau un plus de propulsie în primele două minute de la lansare, plus necesar navetei spaţiale pentru a "scăpa" de atracţia gravitaţională a Pământului. La o înălţime de aproximativ 45 de kilometri deasupra Terrei, boosterele se separau de S.T.S., planau spre pământ cu ajutorul unor paraşute circulare, şi aterizau apoi în Oceanul Atlantic. Din ocean, erau recuperate de vase ale Marinei militare americane, returnate pe uscat şi reparate pentru a fi refolosite în altă misiune spaţială.


Motoarele acestor boostere au fost cele mai mari motoare cu combustibil solid inventate de om pentru zborul spaţial şi primele folosite pentru o navă spaţială cu echipaj uman la bord. Fiecare din aceste boostere conţinea 450 de tone de combustibil solid ce era produs la o uzină din Utah.


Acest combustibil solid era format din următoarele componente: pudră de aluminiu (16%), perclorat de amoniu (69,8%), pudră de oxid de fier (2%), acid acrilic polibutadin acrilonit (12%) şi o răşină al cărei nume nu l-am putut descoperi (2%). Data următoare vă voi prezenta, pe scurt, putin din istoria fiecărei navete spaţiale din programul spaţial american (Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery şi Endeavour).



Bibliotecar, prof. Florin Miheş.

Voluntariat pentru o Romanie mai curata

24 septembrie- proiectul Lets do it Romania ne-a invitat sa ne implicam in  munca de curatare a Romaniei.
O activtate care pare ca nu are sfarsit.

Ca si anul trecut un grup de bibliotecari de la Biblioteca Judeteana ne-am asumat si noi curatirea unui colt de de natura, frecventat in timpul verii de turisti. Am aliniat cei peste 50 de saci la marginea drumului, ca sa vada cine avea de vazut cat de inconstient ne purtam noi oamenii cu orice colt nevinovat de spatiu verde.


Cateva Biblioteci publice din Bihor, cu sau fara sprijinul scolii, cu sprijinul primariei  s-au implicat in acest proiect.


  • La Holod , copii intre  7 si 10 ani , coordonati de doamna bibliotecara Solomie Rodica  au curatat cateva strazi si marginea satului.Copiii au comentat: "...nici 100 de metri nu am parcurs si avem deja 3 saci de gunoaie?!" "Nu-mi convine sa fac curatenie dupa altii" . Aceste remarci au deschis discutia despre cum si de ce avem atata mizerie in jurul nostru.(Solomie Rodica)











.
  •  Echipa de voluntari, elevi ai scolii S08 Budureasa, condusi de d-na profesoara Goina Virginia si de bibliotecara Laza Anca  ,au  ales sa faca curatenie  in centrul civic al comunei Budureasa si pe Valea Nimaiesti.Au realizat un banner iar actiunea a fost popularizata prin afise. Au avut sprijinul Primariei care a asigurat saci si manusi
  • Madaras
    Activităţile de curăţenie s-au desfăşurat la Mădăras vineri, 23 septembrie 2011. În acest an am participat ca şi volutar la această activitate.
    La ora 11,00 elevii de la şcolile din Mădăras şi Ianoşda, echipaţi cu mănuşi de unică folosinţă şi saci pentru gunoi, însoţiţi de cadrele didactice, au ieşit la adunat de gunoaie pe străzile principale din cele două localităţi.
    Sacii au fost depozitaţi pe marginea drumului, urmând ca sâmbăta să fie ridicaţi de societatea care se ocupă cu salubrizarea în comuna noastră. (Aristan Marinela) 
  • Diosig-În Diosig Lets do it Romania a fost organizată în două zile,
    vinerea au ieşit pe stradă elevii din clasele V- VIII, împreună cu diriginţii lor
    şi sâmbătă elevii claselor I-IV ,cu îndrumarea învăţătoarelor. Au reuşit să adune
    69 de saci de 120 de litrii. Au curăţat artera principală a comunei, 
  • zona pieţei şi zona gării. Elevii din clasele I-IV au realizat nişte afişe frumoase despre protejarea naturii care au fost expuse în faţa primăriei.(Irina Durko) 
  • Alesd -Campania Lets do it Romania la Aleşd , a fost un succes , 115 elevi şi profesori de la Şcoala " Constantin Şerban " organizaţi de doamna profesoară Anca Cazan şi colectivul Bibliotecii "Octavian Goga " au curăţat de multele gunoaie zona Târgului de vară , malurile Crişului Repede şi zona Bazinului de apă. Elevii s-au mobilizat plini de entuziasm şi au reuşit să strângă aproape 200 de saci de gunoaie.  Ridicarea sacilor cu deşeuri a fost făcută de S.C. Salubri Aleşd care a oferit şi sacii pentru colectarea lor.   Tinerii voluntari s-au declarat mulţumiţi   de acţiune şi au promis să participe şi la anul.
  •                                        Responsabil Bibliotecă, Georgeta Lucia Ardelean



Noaptea bibliotecilor



Lumea intre razboi si pace


Vineri 23 septembrie 2011 a avut loc la Biblitoeca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor masa rotunda: “LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE” in cadrul proiectului inititat de UFB : Saptamana prieteniei pentru pace.
Activitatea s-a realizat cu sprijinul doamnei director Ligia Mirisan.

Invitati speciali au fost doamna Mioriţa Săteanu manager proiect si presedinta UFBihor,  doamna prof dr. Livia Ghiurcuta si dl col. r. dr.Constantin Moşincat. Publicul a fost special ales din randul elevilor de liceu, de la Liceul "Aurel Lazar" si de la Colegiul National "Iosif Vulcan".


Prezentarile sustinute au dorit sa creioneze o imagine de ansamblu a tuturor tipurilor de manifestare a razboaielor in epoca contemporana, “LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE” (Doina Rusneac- bibliotecar C.I.C); miscarile pentru pace din timpul razboiului rece (dl. Florin Mihes “PACEA SI RAZBOIUL RECE”) si privirea generala asupra temei , din prisma sociologului Dimitrie Gusti ( Delia Pantea “SOCIOLOGIA RAZBOIULUI SI A PACII”)

Doamna dr.Livia Ghiurcuta profesor la  Liceul Teoretic “ Aurel Lazar a revenit la istoria locala ,
 prezentand  o personalitate marcanta pe prof. GEORGE SOFRONIE: “DESPRE NATIUNE, STAT FRONTIERA SI PROBLEMELE EUROPEI”.


Dl col r.dr Constantin Mosincat a adus in atentia elevilor dramatismul razboiului si sentimentul national care apare in sufletele tinerilor ostasi in momente cheie ale istoriei nationale.Ne-a reamintit ca Biblioteca Judeteana se gaseste in una din cladirile vechii garnizoane Oradea, chiar sala in care s-a desfasurat activitatea poarta amintirea altor intalniri , cu generatii de tineri soldati care isi serveau patria pe zona de frontiera.



Doamna Miorita Sateanu a evocat amintirea razboiului pe care, copil
fiind in acei ani, o mai regaseste nedorit de vie in memorie. Pacea, intelegerea , toleranta, dragostea sunt concepte pe care le dorim sadite in sufletele tinerelor generatii .

Proiectul Saptamana prieteniei pentru pace continua astazi cu o intalnire la Universitatea Oradea.





24 septembrie 2011

Pacea şi războiul rece


În perioada războiului rece (1946 – 1991), au existat o serie de mişcări pentru pace ce au activat mai ales în ţările din vestul Europei şi S.U.A., mişcări ce luptau pentru pace, al căror scop final era atingerea unei păci universale. Ca metode de atingere a acestui ţel amintim diferite mijloace ce au fost folosite de aceste mişcări: pacifismul, rezistenţa paşnică, diplomaţia, boicotul unor evenimente sportive găzduite de ţări ce promovau războiul, demonstraţii, activităţi de lobby.

Mişcările pentru pace au apărut, însă, mult mai devreme, mai ales după afirmarea în Europa a Reformei religioase, când începând cu secolul al XVI-lea existau deja unele secte creştine ce se defineau pacifiste cum ar fi: Societatea religioasă a prietenilor, numiţi ulterior Quakeri, sectele Amish, Menoniţii şi Biserica lui Brethren (de orientare anabaptistă).

22 septembrie 2011

“Tolle, lege – Ia şi citeşte” - rubrica cititorului de carte şi presă veche –3





3.

Iustin Popfiu „Poezia şi proza”, Oradea-mare, Cu tipariul lui Otoné Hűgell, 1870, 272 pp.

Cartea ce o prezentăm astăzi este scrisă de Iustin Popfiu, unul dintre cei mai prolifici scriitori români din părţile de vest ale României, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În paginile ei, prima parte este dedicată poeziei, în ale cărei versuri, simţămintele naţionale şi cele ale înălţării spirituale prin Biserică, se îmbină armonios, transmiţând un mesaj clar către români. A doua parte este dedicată prozei cu un studiu critic, bine documentat, despre literatura română de la începuturi până în secolul XIX-lea.
Pentru o înţelege mai bine volumul prezentat e necesar să cunoaştem şi viaţa autorului, care, prin scrierile sale, ne-a trasmis vibraţiile unui inimi ce a bătut pentru credinţa în Dumnezeu şi naţiune.

Iustin Popfiu (27 noiembrie 1841 – mort la Leta Mare în 1882). Preot greco-catolic, profesor şi scriitor. A început teologia la Oradea şi a absolvit-o la Viena. Este hirotonit preot celibatar în 1 noiembrie 1863. De-a lungul timpului a ocupat diverse funcţii ecleziastice şi laice: „protocolist” diecezan; „ceremoniarius” episcopal; vice-notar consistorial; ajutor diacon la Catedrala „Sf. Nicolae”; profesor de doctrine religioase şi limba şi literatura română la Arhi-gimnaziul orădean; vice-rector la Seminarul „domestic” şi catehet; consilier al Tribunalului matrimonial; inspector şcolar local; în anul 1881 era protopop de Leta Mare (astăzi în Ungaria). Activitatea sa literară a fost insuflată de două sentimente care au constituit pârghia personalităţii sale: sentimentul religios şi cel naţional. În 1864 reînfiinţează Societatea de Lectură din Oradea; a publicat diverse articole religioase şi literare în „Sionul românesc” (1866). În anul 1868 a tipărit revista bisericească „Amvonul”. În 1870 a participat la Congresul General Catolic din Ungaria unde a ţinut un discurs tipărit în româneşte (Budapesta) şi ungureşte (Oradea). În 1870 a apărut la Oradea volumul „Poezie şi proză”, care cuprinde poeziile sale scrise între anii 1859-1866 şi dizertaţia „Despre literatura română” rostită la adunarea generală a ASTREI din 26-28 august 1867. Pentru acest adaos, volumul a fost introdus ca manual de limba şi literatura română la Liceul Premostratens de către Nicolae Marchiş, numit la 16 februarie 1880 în locul său. În 1871 a candidat ca deputat deakist la Marghita dar nu a fost ales. Comentând afirmaţia lui Dimitrie Ţighindeal din 1814 - „Să fim noi toţi românii una; nu e aici grec sau latin, unit sau neunit, una trebuie să fie naţia românească” - a afirmat: „Urăsc din adâncul sufletului indiferentismul religios; sunt mândru de a ţine cu tot sufletul la religiunea mea; şi dacă din vitregia timpului a făcut ca să fim despărţiţi şi să lucrăm până astăzi pe terenul bisericesc în două tabere, ce ne opreşte de a fi solidari în toate acele care nu ating religiunea ?”

Bibliografie:
„Schematismus cleri gr.cath. Varadinensis pro anno 1881”, Magno-Varadini, 1882, p. 19.
Teodor Neş „Oameni din Bihor 1848-1918”, Oradea, 1937, p. 65 - 74.


Text şi fotografie: Silviu Sana

21 septembrie 2011

20.09.2011 - GRUP DE SUPORT PENTRU CUPLURILE ŞI FAMILIILE INFERTILE


Marţi, 20.09., de la ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai” Bihor, a avut loc prima intalnire „Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile”. A participat- domnul psiholog drd. Alin Creţu , la invitaţia doamnei Doina Rusneac - organizator al evenimentului, bibliotecară la Centru de Informare Comunitar din cadrul bibliotecii şi voluntar SOS Infertilitatea . Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul doamnei Ligia Mirişan, directoarea bibliotecii.
Participanţii  s-au bucurat de o atmosferă destinsă şi de intimidate.
Familiile si cuplurile infertile trec, datorită faptului că nu au copii printr-o multitudine de traume. Se consideră neîmpliniţi şi judecaţi de către cei din jur, caută „normalitatea” în care să se integreze, uneori se autoînvinuiesc, alteori trăiesc într-o lume numai a lor sperând că vor deveni părinţi.
       Mulţi nu au informaţii despre problema care le destabilizează viaţa, sperând într-un miracol; din fericire, uneori acesta se întâmplă. Alţii, după foarte multe încercări conştientizează că nu se poate face nimic.
            Pentru a-i sprijini informaţional, ştiinţific şi logistic a fost constituit acest grup de suport pentru cuplurile şi familiile din judeţul Bihor.
Rolul psihologului în acest grup a fost să le ofere o altă perspectivă, să îi ajute să treacă peste emoţiile puternice, să îi sprijine în reconsiderarea relaţiei de familie (persoane căsătorite) / cuplu (persoane necăsătorite) şi să determine catalizarea enegiilor în vederea închegării loialităţilor. Modul de lucru a fost specific curentului umanist, prin intermediul Psihodramei şi a Psihoterapiei de cuplu, famile şi copii, două dintre multele terapii în care este specializat dl. psiholog. În cadrul său, oamenii au devenit comunicativi, volubili, nu şi-au mai baricadat personalitatea, permiţându-şi să fie din nou cei de odinioară. După „spargerea gheţii”, lucrul cu tehnicile de sociometrie, explicarea diferenţelor dintre psiholog (care nu este medic) şi psihiatru (care este medic), stabilirea aşteptărilor participanţilor, abordarea creativităţii ca resursă, discuţiile în grupul mic şi prezentarea celuilalt, s-au detaliat problemele pe care membrii le-au ridicat. În încheiere s-au stabilit temele care urmează a fi abordate, frecvenţa reunirii grupului, timpul alocat activităţii, invitarea şi a altor doritori inclusiv a partenerului / soţului, respectiv persoana care să întocmească procesul- verbal. 

Psiholog  drd. Alin Cretu 
Bibliotecar Doina Rusneac

20 septembrie 2011

SAPTAMANA PRIETENIEI PENTRU PACE

PROGRAM: SANSE EGALE
PROIECT : saptamana ‘PRIETENIEI PENTRU PACE”
Data : 21 SEPTEMBRIE –“ZIUA INTERNATIONALA A PACII”
PERIOADA: 21 SEPTEMBRIE – 30 SEPTEMBRIE 2011         


MOTIVATIE:

În 2001 Adunarea Generală a ONU a adoptat o nouă rezoluţie, 55/282 declarând ziua de 21 Septembrie a fiecărui an ca şi Ziua Internaţională a Păcii.
„Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile…”

Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului.”
Pacea nu este absenţa războiului. Este o virtute, o dispoziţie spre bunăvoinţă, încredere, dreptate.  

OBIECTIVE:
1.      Seara de rugaciune interconfesionala Tema rugaciunii : “RUGACIUNEA DE AZI , SPERANTA DE MAINE, CA SA TRAIM IN PACE , BUNA INTELEGERE, BUNA CONVIETUIRE CU TOATE COMUNITATILE -  21 septembrie orele 19,00 la Manastirea Franciscana Biserica ”Maica Domnului” str Corneliu Coposu nr. 2. Se va vernisa expozitia de picturi icoane pe sticla. Deschiderea oficiala a expozitiei – 21 septembrie orele 16,00
ACTIUNEA STRADALA de difuzarea de catre scolari si prescolari, a fluturasilor si a mesajelor pentru pace. Punctele for fi stabilite individuala cu fiecare unitate de invatamant intre orele 10,00-13,00
2.      Conferinta : “MESAJE PENTRU PACE” - 22 septembrie- orele 14,00 Sala de sedinta a Consiliului Judetean Bihor. Participa si Corul veteranilor de razboi
3.      Expozitie de fotografii :razboiul, prietenia si pacea 22-28 septembrie prin Asociatia Artistilor Fotografi – organizator : Toth Stefan – presedinte
 A. FIAP deschiderea oficiala a expozitiei – 22 septembrie orele 17,00 la sediul Asociatia Artistilor Fotografi- Pasajul Vulturul Negru


4.      “ LUMEA INTRE RAZBOI  SI PACE  - 23 septembrie orele 13,00, - amfiteatrul - Biblioteca Judeteana “Gh. Sincai” organizator: Pantea Delia – Bibliotecar, metodist,  coodonator Biblionet Bihor-  moderator si prezentator lucrare Doina Rusneac.   
5.      Apel de prietenie respect si pace pe stadioane , terenuri, sali de sport-in perioada 18 - 19 septembrie si  24 - 25 septembrie 2011
 F.C Bihorul organizator : Morcan Serban- director  
      C.S “Crisul “ Oradea organizator: director
6.      “MESAJ PENTRU PACE” transmis la deschiderea stagiunii teatrale de catre Vulcu Daniel - director la Teatrul de Stat “Regina Maria”
7.       “MESAJ PENTRU PACE” transmis la deschiderea stagiunii teatrale de catre Czvikker Katalin - director la Teatrul Maghiar de Stat “Szigligeti”
8.      Panouri  stradale;“ “NON-  VIOLENTA,TOLERANTA, INTELEGEREA – IN SLUJBA PACII” - Exprimati parerea despe respect, prietenie, pace! in perioada  21 – 28 septembrie- organizator :  Primaria Municipiului Oradea . Panourile vor fi montate si la Universitatea Oradea , Colegiul National “M. Eminescu “  Liceul Teologic Greco- Catolic, Colegiul National  “Iosif Vulcan”
9.      “CULTIVAREA NON- VIOLENTEI –TEMEI PENTRU PACE” – masa rotunda – invitati si participanti din Universitatea Oradea- 26 septembrie orele:11,00 sala de la Biblioteca Universitatii Oradea
10. Masa rotunda- PACEA, PRIETENIA SI BUNAINTELEGERE – 28 septembrie orele 17,00, sediul Forumului Democrat German organizator Voda Elena- presedinte
11. Masa rotunda - PACEA, PRIETENIA SI BUNAINTELEGERE – 29 septembrie orele 17,00, sediul Partidului Romania Mare organizator – Chirluta Mariana – presedinte Organizatia de Femei P.R.M.
12. Masa rotunda - PACEA, PRIETENIA SI BUNAINTELEGERE - 19 septembrie orele 15,45 sediul Partidului Democrat Liberal  – dr.Flavia Grosan presedinte Organizatia de Femei P.D.L. Oradea
13.  “Saptamana prieteniei pentru pace “deschiderea oficiala si vernisarea expozitiei 21 septembrie - orele 14,00- expozitie de desene – scolari si prescolari din unitatile de invatamnat judet Bihor- Primaria Municipiului Oradea – cu ocazia “Portilor deschise” Expozitia va fi dechisa pana in data de 1 octombrie 2011, orele 14,00

PARTENERI:
                        Institutia Prefecului Judet Bihor
                        Primaria Municipiului Oradea
                        Consiliul Judetean Bihor
                        Inspectoratul Scolar Judetean Bihor
                        Universitatea Oradea
                        Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”
                        Asociatia Artistilor Fotografi din Romania
                        Asociatia Veteranilor de Razboi
                        Sindicatul Forum al Consiliului Judetean Bihor
                        Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant
                        Asociatia Pensionarilor Maghiar din Partium
                        A.I.S.E.C- Asociatia Studentilor
                        Colegiul National “M. Eminescu “
                        Liceul Teologic Greco- Catolic
                        Liceul Teoretic “Aurel Lazar
                        Colegiul National “Iosif Vulcan”
                        Mass media locala  si nationala
                         

Lumea intre razboi si pace


BIBLIOTECA JUDETEANA                           UNIUNEA FEMEILOR
  “GHEORGHE SINCAI “                                         BIHOR ORADEA
                          

In cadrul proiectului:
“SAPTAMANA  PRIETENIEI  PENTRU PACE”
are loc in data de 23 septembrie 2011 orele 13,00 in Sala Amfiteatru din  Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai”
Masa rotunda:
“LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE”
Organizator :  Delia Pantea  – bibliotecar, metodist, coodonator Biblionet Bihor- 
Moderator  prof. Doina Rusneac- bibliotecar C.I.C

Invitati: Col.r.dr.Constantin Mosincat
             Ing. Miorita Sateanu- pres. Uniunii Femeilor Bihor, manager de proiect

Comunicari sustinute de :
1.      Prof ,Doina Rusneac- bibliotecar C.I.C
      “LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE”
2.      Prof. Florin Mihes
       “PACEA SI RAZBOIUL RECE”
3.      Delia Pantea - bibliotecar, metodist, coodonator Biblionet Bihor- 
        “SOCIOLOGIA RAZBOIULUI SI A PACII”
4.      Prof. dr.Livia Ghiurcuta- Liceul Teoretic “ Aurel Lazar”
        Prof: GEORGE SOFRONIE: “DESPRE NATIUNE, STAT FRONTIERA  SI
                                              PROBLEMELE EUROPEI”


16 septembrie 2011

24 septembrie- Biblioteca Alesd


Colectivul bibliotecii  Octavian Goga din Alesd se implică şi în acest an în desfăşurarea acţiunii Lets do it Romania . La sediul bibliotecii se fac inscrieri pentru voluntariat şi se obţin informaţii despre acest proiect, aici va fi cartierul general de unde se va pleca în locaţiile stabilite şi tot aici se vor depozita toate materialele necesare activităţii de curăţenie. Ca si anul trecut multă lume va dori să se implice în realizarea acestui proiect naţional. 


                                  Bibliotecar, Ardelean Georgeta

Flavia Cosma - Prezentare de carte

Miercuri ,14 septembrie 2011 , scriitoarea romana-canadiana FLAVIA COSMA a prezentat in cadrul Filialei  Băile Felix a Bibliotecii Judeţene , trei titluri noi apărute in limba romana :
Cartierul latin(poezie)
Pe cai de nimeni stiute(poezie)
Focul ce ne arde(roman)

Flavia Cosma este scriitoare, poetă si traducătoare româna-canadiană născută in Romania,câstigatoare a numeroase premii internaţionale.Este licenţiată in Inginerie Electrica la Institutul Politehnic Bucuresti si  a absolventă a IATC . Este deasemenea producătoare, regizoare si scenarista pentru filme documentare de televiziune. Vorbeste fluent engleza, romana, franceza si spaniola; produce opere originale si traduceri in aceste patru limbi.
                                              








O scurta prezentare a operelor publicate până in prezent a fost realizată de bibliotecara Vaida Iuliana.


Membru al Uniunii Scriitorilor din România, avocatul Paşcu Balaci, un binecunoscut om de litere oradean, poet, eseist, romancier, dramaturg - autor a numeroase piese de teatru care se joacă (şi în prezent) pe scene ale teatrelor de prestigiu din Romania a spus despre poezia Flaviei Cosma ca ” este ca un evantai multicolor, din care iti alegi culoarea care iti place si ca alaturi de dumneaei „facem inconjurul lumii intr-un balon de poezie”.
Citind poeziile iti dai seama de nobletea temelor alese- locuri,oameni, sentimente.

Flavia Cosma  a fost cazată staţiune în perioada 5-15 septembrie 2011 şi a profitat de existenţa  bibliotecii publice pentru a se întâlni cu publicul amator de poezie  din ţară sau din străinătate aflat la tratament.


Bibliotecar Târb Csilla

 



14 septembrie 2011

Grup de suport cupluri infertile




Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai" Bihor împreună cu voluntari ai Asociaţiei SOS Infertilitatea, organizează marţi 20.09, de la ora 17,00, la sediul instituţiei din str. Armatei Române nr. 1/A, acţiunea "Grup de suport pentru cuplurile infertile". Va acorda consultanţă, dl. psiholog drd. Alin Creţu.

9 septembrie 2011

Intalnire de lucru- Grupul Impact



In perioada 4-5 septembrie a avut loc o întâlnire de lucru a Grupului Impact .
în care au fost planificate mai multe activități  utile bibliotecilor.
Vă prezentăm pe scurt tematica abordată în cele două zile de întâlnire:

1. Au fost discutate câteva idei referitoare la funcționarea Grupului Impact: cum se vor disemina materialele de lucru și produsele finale, cum se poate lucra mai eficient online pentru a economisi timpul și resursele necesare călătoriei.

2. Extinderea studiului referitor la impactul pe termen lung al computerelor asupra activității bibliotecilor publice la următoarele județe
 din Runda 1 a programului Biblionet: Bihor, Iași, Neamț, Vâlcea.

3. Crearea unor studii de caz referitoare la cooperarea cu APIA pentru a fi diseminate bibliotecilor și administrației publice. În acest fel sperăm ca imaginea bibliotecii publice să se îmbunătățească în fața administrației publice și a comunității. Următoarele județe vor facilita accesul pentru a obține informațiile necesare: Bihor, Brașov, Dolj, Gorj,
Neamț. În viitorul apropiat, IREX va planifica activități comune cu APIA - Coordonatorii
Județeni vor fi informați în timp util.

4. A fost definitivat formatul de analiză al datelor din chestionarele online, la nivelul județelor, și modalitatea de comunicare a rezultatelor.
5. A fost definitivată lista scurtă de lucrări care va fi finalizată pentru a fi prezentată la Conferința ANBPR in Octombrie.
a. Servicii ale bibliotecilor publice pentru copii.
b. Securitatea pe internet.
c. Sunt utile jocurile pe computer în biblioteca publică?
d. Cum organizăm o jucăriotecă?

6. A fost definitivat modul în care câteva competențe cheie din cursul de Management de Proiect, utile membrilor Grupului Impact, vor fi încorporate în munca acestora. În cursul întâlnirilor viitoare vor fi sesiuni speciale dedicate acestui subiect.
7. A fost discutată oportunitatea unui nou proiect referitor la norme și standarde pentru
bibliotecile publice. A fost schițat un plan inițial, care va fi detaliat în lunile următoare.

Au fost prezenţi la întalnire : Corina Ciuraru- Braila, Vladuţ Andreescu -Dâmboviţa, Ruxandra Nazare- Braşov, Delia Pantea-Bihor, Plesoianu Stefan- Constanta, Costi Mitucă -Gorj, Mihai Grinea- Iaşi, Nicoleta Vasi- Timişoara, Nicoleta Traşca- Dolj, Valentin Smedescu-Valcea,Virgil Cojocaru- Neamt. Moderator din partea IREX Romania , Marcel Chiranov Impact Assessment Manager

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării