21 septembrie 2011

20.09.2011 - GRUP DE SUPORT PENTRU CUPLURILE ŞI FAMILIILE INFERTILE


Marţi, 20.09., de la ora 17,00, la Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai” Bihor, a avut loc prima intalnire „Grup de suport pentru cuplurile şi familiile infertile”. A participat- domnul psiholog drd. Alin Creţu , la invitaţia doamnei Doina Rusneac - organizator al evenimentului, bibliotecară la Centru de Informare Comunitar din cadrul bibliotecii şi voluntar SOS Infertilitatea . Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul doamnei Ligia Mirişan, directoarea bibliotecii.
Participanţii  s-au bucurat de o atmosferă destinsă şi de intimidate.
Familiile si cuplurile infertile trec, datorită faptului că nu au copii printr-o multitudine de traume. Se consideră neîmpliniţi şi judecaţi de către cei din jur, caută „normalitatea” în care să se integreze, uneori se autoînvinuiesc, alteori trăiesc într-o lume numai a lor sperând că vor deveni părinţi.
       Mulţi nu au informaţii despre problema care le destabilizează viaţa, sperând într-un miracol; din fericire, uneori acesta se întâmplă. Alţii, după foarte multe încercări conştientizează că nu se poate face nimic.
            Pentru a-i sprijini informaţional, ştiinţific şi logistic a fost constituit acest grup de suport pentru cuplurile şi familiile din judeţul Bihor.
Rolul psihologului în acest grup a fost să le ofere o altă perspectivă, să îi ajute să treacă peste emoţiile puternice, să îi sprijine în reconsiderarea relaţiei de familie (persoane căsătorite) / cuplu (persoane necăsătorite) şi să determine catalizarea enegiilor în vederea închegării loialităţilor. Modul de lucru a fost specific curentului umanist, prin intermediul Psihodramei şi a Psihoterapiei de cuplu, famile şi copii, două dintre multele terapii în care este specializat dl. psiholog. În cadrul său, oamenii au devenit comunicativi, volubili, nu şi-au mai baricadat personalitatea, permiţându-şi să fie din nou cei de odinioară. După „spargerea gheţii”, lucrul cu tehnicile de sociometrie, explicarea diferenţelor dintre psiholog (care nu este medic) şi psihiatru (care este medic), stabilirea aşteptărilor participanţilor, abordarea creativităţii ca resursă, discuţiile în grupul mic şi prezentarea celuilalt, s-au detaliat problemele pe care membrii le-au ridicat. În încheiere s-au stabilit temele care urmează a fi abordate, frecvenţa reunirii grupului, timpul alocat activităţii, invitarea şi a altor doritori inclusiv a partenerului / soţului, respectiv persoana care să întocmească procesul- verbal. 

Psiholog  drd. Alin Cretu 
Bibliotecar Doina Rusneac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării