26 septembrie 2011

Lumea intre razboi si pace


Vineri 23 septembrie 2011 a avut loc la Biblitoeca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor masa rotunda: “LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE” in cadrul proiectului inititat de UFB : Saptamana prieteniei pentru pace.
Activitatea s-a realizat cu sprijinul doamnei director Ligia Mirisan.

Invitati speciali au fost doamna Mioriţa Săteanu manager proiect si presedinta UFBihor,  doamna prof dr. Livia Ghiurcuta si dl col. r. dr.Constantin Moşincat. Publicul a fost special ales din randul elevilor de liceu, de la Liceul "Aurel Lazar" si de la Colegiul National "Iosif Vulcan".


Prezentarile sustinute au dorit sa creioneze o imagine de ansamblu a tuturor tipurilor de manifestare a razboaielor in epoca contemporana, “LUMEA INTRE RAZBOI SI PACE” (Doina Rusneac- bibliotecar C.I.C); miscarile pentru pace din timpul razboiului rece (dl. Florin Mihes “PACEA SI RAZBOIUL RECE”) si privirea generala asupra temei , din prisma sociologului Dimitrie Gusti ( Delia Pantea “SOCIOLOGIA RAZBOIULUI SI A PACII”)

Doamna dr.Livia Ghiurcuta profesor la  Liceul Teoretic “ Aurel Lazar a revenit la istoria locala ,
 prezentand  o personalitate marcanta pe prof. GEORGE SOFRONIE: “DESPRE NATIUNE, STAT FRONTIERA SI PROBLEMELE EUROPEI”.


Dl col r.dr Constantin Mosincat a adus in atentia elevilor dramatismul razboiului si sentimentul national care apare in sufletele tinerilor ostasi in momente cheie ale istoriei nationale.Ne-a reamintit ca Biblioteca Judeteana se gaseste in una din cladirile vechii garnizoane Oradea, chiar sala in care s-a desfasurat activitatea poarta amintirea altor intalniri , cu generatii de tineri soldati care isi serveau patria pe zona de frontiera.



Doamna Miorita Sateanu a evocat amintirea razboiului pe care, copil
fiind in acei ani, o mai regaseste nedorit de vie in memorie. Pacea, intelegerea , toleranta, dragostea sunt concepte pe care le dorim sadite in sufletele tinerelor generatii .

Proiectul Saptamana prieteniei pentru pace continua astazi cu o intalnire la Universitatea Oradea.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării