31 ianuarie 2012

Invitatie


Simpozion Naţional
,,Rolul activităţilor extracurriculare desfăşurate în cadrul parteneriatelor cu instituţii de cultură şi educaţie''
          Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai'' Bihor-Oradea vă invită să participaţi la Simpozion Naţional ,,Rolul activităţilor extracurriculare desfăşurate în cadrul parteneriatelor cu instituţii de cultură şi educaţie'', care va avea loc în 6 aprilie 2012.
          Evenimentul oferă posibilitatea împărtăşirii experienţelor pozitive, realizarea unui schimb de informaţii privind modalităţi inedite de realizare a activităţilor extracurriculare şi de promovare a colaborărilor între instituţii de cultură şi educaţie. Se desfăşoară în săptămâna fără cursuri, dedicată activităţilor extraşcolare, prin proiectul ,,Şcoala altfel'' iniţiat de Ministerul Educaţiei şi ,,Săptămâna familiei, săptămâna fără TV'', proiectul Asociaţiei Umanitare ,,Zibo'' din Satu Mare, partenera bibliotecii.
          
Cu multă stimă,
Comitetul de organizare

Detalii privind desfăşurarea simpozionului, si fisa de inscriere le puteti solicita la adresa- bibliobihor.simpozion@gmail.com

30 ianuarie 2012

Invitatie- Conferinta de deschidere a Campaniei „SAPTAMANA CASATORIEI”


PROIECT INTERNATIONAL “MARRIAGE WEEK”
                                                “SAPTAMANA CASATORIEI”
OBIECTIV: CONFERINTA DE DESCHIDERE A 
          CAMPANIEI   „SAPTAMANA CASATORIEI”               
DATA : 7 FEBRUARIE 2012
ORELE: 15,00                           
LOCATIA : Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” –Sala Festiva      


Casatoria merita !


1.       Cuvant de deschidere
v     Ligia Antonia Mirisan – director Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai ”
     Cuvant de salut,
v     Miorita Sateanu-presedinte Uniunea Femeilor Bihor Oradea
manager de proiect a Campaniei”Saptamana casatoriei”  :prezentarea agendei campaniei 

2.   “Situatia privind casatoriile incheiate si casatoriile desfacute in cursul
         anului 2011”
v      Maduta Mariana – fost grefier sef al Tribunalui Judetean Bihor
 “Casatoria- in textele vechi:spicuiri din intelepciunea populara si texte teologige   - XIX si XX”
v     Silviu Sana - bibliotecar colectii speciale-
4. “Divortul : adevar sau provocare”
v     Iuliu-Vasile  Muntean , preot
5. Recitari- Sabina Maduta poeta, Florin Tripa actor
Cuvant de incheiere
Pantea Delia  bibliotecar,  coordonator activitate
 -membru al Grupului de lucru”Saptamana casatoriei”




UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE- biblioteca Salonta




          Împlinirea celor 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române a fost marcată şi la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta.
          Au fost prezenţi elevii claselor a IX-a C şi X-a D de la Colegiul Naţional „Arany János”, însoţiţi de doamnele profesoare Costea Floare şi Oana Rapotan. Manifestarea a fost onorată de prezenţa domnului primar Török László.
          Cei prezenţi au ascultat expunerea d-nei prof. Rapotan, care a menţionat momentele importante ale evenimentului. Imaginile sugestive din cărţile expuse de bibliotecă au întregit lecţia de istorie.


Bibliotecar Irina Rugina



27 ianuarie 2012

Bucuria revederii

Am reînnoit parteneriatul cu Centrul de Educaţie Incluzivă Orizont anul acesta. Drept urmare, în 25 ianuarie 2012 am început prima activitate din cadrul proiectului educaţional "Lumea poveştilor". Această instituţie se ocupă educarea copiilor cu deficienţe, deci ne-am reîntâlnit cu vechi prieteni, dar şi cu câţiva noi, din clasele II, III, IV. Munca cu aceşti copii, trebuie abordată din cu totul alte perspective, este o muncă de "Sisif", cu mult stres intelectual, dar şi fizic. Bucuria revederii a fost imensă pentru cei care ne-au cunoscut de anul trecut. Pot spune că, în ora în care au stat cu noi, ne-au întors practic cărţile pe dos, au lăsat o "dezordine" în sens bun înţeleasă, bombardându-ne cu întrebări, iar când nu au ştiut să pună întrebările ne-au prins de mână sau de haină şi ne-au dus acolo unde curiozitatea lor nu mai încăpea în piele. Vasilică nu-şi mai ridica privirea din cărţile cu animale, George era fascinat de calculator începând o discuţie cu colegul meu, Cristian e un "Morcoveaţă", pentru vârsta şi condiţia lui intelectuală având un vocabular corect şi explicit. Nu punea mâna pe nimic, doar ochii-i fugeau în toate părţile de curiozitate, era mereu în spatele nostru scoţând din când în când câte o perlă, de rămâneam cu toţii uimiţi. Sergiu, un băiat înalt, introvertit, nescoţând niciun cuvânt (abia după o jumătate de oră am aflat că nu poate vorbi), având un aparat auditiv, înţelegea absolut tot, liniştit, calm, cu nişte ochi mari, căprui şi expresivi, a zâmbit larg la plecare şi ne-a făcut cu mâna. Acel zâmbet a făcut totul! Cele două fetiţe erau curioase să vadă ce fac cu cărţile  băieţii, parcă erau paznicii acestora, dacă unul din ei uita o carte undeva, mergeau şi le atrăgeau atenţia. Ochii lor parcă erau nişte licurici în noapte.
Aceşti copii au o spontaneitate şi o debordantă poftă de viaţă, care-ţi stoarce toată energia. Între timp, au intrat cititori care au returnat şi au luat cărţi, iar o doamnă era la fotocopiator. Să vezi atunci întrebări! De ce aduc cărţile, unde le pun înapoi, ce fac cu atâtea, pe unde iese hârtia, de ce face zgomot aparatul? Le-am explicat pe îndelete totul şi apoi am început să inventăm mici povestioare. Pentru aceşti copii poveştile furnizează cunoştinte privitoare la cele mai variate aspecte de viaţă şi mai ales dacă felul în care povestitorul le prezintă şi reuşeşte să-i emoţioneze şi să-i convingă, au un rol deosebit, mai ales în dezvoltarea vorbirii. La aceşti copii trebuie pus accent pe posibilitatea de a învăţa să înţeleagă gândurile şi sentimentele oamenilor, prin folosirea cuvântului şi a imaginii artistice. Limbajul trupului şi expresivitatea ochilor sunt un atu pentru a se face înţeleşi. Mai ales pentru ei trebuie păstrată relaţia şcoală-bibliotecă-teatru, legătura directă bibliotecar-carte-copil, pentru că vor reuşi să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, vor deveni mai atenţi unii cu alţii, poate-şi vor face din cărţi mici prieteni. E adevărat că lumea virtuală a calculatorului fascinează copilul, îndepărtându-l tot mai mult de ceilalţi, de cuvântul scris, de ceea ce ne-a fascinat nouă copilăria şi anume poveştile. Astăzi, mai mult ca oricând nu dorim să se întâmple aşa ceva, aşa că haideţi să strângem rândurile, să ne prindem de mână şi pentru aceşti prichindei să facem acelaşi lucru pe care l-au făcut unii din părinţii noştri, să deschidem uşa fermecată a poveştilor nemuritoare, alături de Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene. Să ştiţi că merită efortul.

MICA UNIRE- biblioteca comunala Budureasa


  
          In ziua de 24 Ianuarie, elevii claselor  I-III de la S08 Budureasa sub coordonarea d-nei invatatoare Moza Maria  au desfasurat  impreuna cu d-na bibliorecara Laza Anca,de la Biblioteca Comunala Budureasa, o activitate  intitulata: MICA UNIRE.
          Aceasta activitate face parte din  parteneriatul incheiat intre scoala  si biblioteca comunala. Obiectivul principal al parteneriatului  este improspatarea  interesului pentru istoria  si  cultura nationala a elevilor de clasele   mici.
           A avut loc o prezentare a contextului istoric si a evenimentului- prezentare asistata tehnic cu echipamentele din biblioteca- videoproiector, PC, conexiune internet.
Partea de prezentare a fost urmata de o parte de atelier de lucru .



          Bibliotecar Laza Anca

Biblionet III- echiparea bibliotecilor

S-a terminat in Bihor echiparea bibliotecilor publice inscrise in seria a treia a programului Biblionet - Lumea in biblioteca mea.
In acesta serie au fost inscrise bibliotecile din comunele- Bratca, Ceica, Finis, Rosia , Tinca si Tulca, Au mai intrat in proiect- sediul Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" , si doua filiale - cea de Medicina, si Filiala Decebal. In primii 3 ani ai proiectului Biblioteca Judeteana a primit in total 33 de calculatoare si  de PC uri si 6 pachete cu imprimata scaner, videoproiector si ecran, iar in Bihor au fost echipate 35 de biblioteci publice.




Transformarile care au avut loc in aceste 6 biblioteci publice comunale sunt majore. Din semnalele primite de la bibliotecari putem spune ca populatia este bucuroasa de redeschiderea si modernizarea acestor biblioteci .

La Bratca  biblioteca s-a  transformat intr-un adevarat centru cultural .
Va invit sa le vizitati blogul: http://bibliotecabratca.blogspot.com/


Puteti urmari transformarile in prezentarea urmatoare;





25 ianuarie 2012

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA - ZIUA CULTURII MAGHIARE


A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünneplik január 22-én. Azért ekkor, mert a kézirat szerint ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc (1790 - 1838) a Himnusz, A magyar nép zivataros századaiból című versét. Ezt a verset Erkel Ferenc zenésítette meg 1844-ben. Ez lett a magyarok nemzeti himnusza.
Január 20-án, az Arany János Iskolacsoport IX. B. osztályának diákjai és osztályfőnökük Andor Irénke tanárnő rendhagyó osztályfőnöki órán vettek részt a városi könyvtárban. Velük tartott még Lozsádi Ibolya tanárnő és néhány tanulója a szinjátszó csoportból.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából elhangzott, hogy mi a kultúra, szó volt e nap fontosságáról, megemlítettük az irodalom, képzőművészet, zene, fizika, matematika néhány személyiségét és persze Nagyszalonta jeles szülötteit is, akik nélkül szegényebb lenne a magyar és az egyetemes kultúra is.  Szó volt a magyar Nóbel-dijasokról is.
Beszéltem a Márai-program keretében kapott jelentős könyvadományról is.
Végezetül egy anyagot vetítettünk le a magyar feltalálókról és tudósokról, akik jelentős és vitathatatlan szerepet vállaltak a mai tecnikai vívmányok létrejöttéhez vezető úton.
Az ebből az alkalomból kiállított könyvek hozzájárultak az ünnepi hangulat biztosításához.

                                                  Rugină Irina
                                                könyvtárvezető
_________________________________________________________

                  
                                   ________________________________________ 

Ziua Culturii Maghiare se sărbătoreşte din 1989, la data de 22 ianuarie. A fost aleasă această zi, deoarece, conform manuscrisului, la această dată a finalizat Kölcsey Ferenc (1790 - 1838) poezia Himnusz, A magyar nép zivataros századaiból. Această poezie a fost pusă pe note de compozitorul Erkel Ferenc în 1844, şi mai târziu a devenit imnul naţional al maghiarilor.
Pe data de 20 ianuarie, elevii clasei a IX-a B. de la Grupul Şcolar „Arany János” , împreună cu diriginta lor, prof. Andor Irénke au participat la o oră de dirigenţie mai neobişnuită la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta. Au fost însoţiţi şi de d-na prof. Lozsádi Ibolya şi câţiva elevi din cercul de artişti amatori.
Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare am discutat despre termenul cultură, despre importanţa acestei zile, despre personalităţile maghiare din domeniul literaturii, artei, fizicii, matematicii şi bineînţeles despre personalităţile marcante ale Salontei, fără de care ar fi mult mai săracă cultura maghiară şi cea universală. Am amintit şi laureaţii Premiului Nobel.
Am vorbit publicului despre donaţia primită prin Proiectul Márai, prin care fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogăţit cu lucrări valoroase.
În finalul programului am proiectat un material despre inventatori şi oameni de ştiinţă maghiari, care au avut o contribuiţie substanţială pe calea realizării technologiei de astăzi.
Cărţile expuse cu această ocazie au contribuit la atmosfera de sărbătoare.


                                                          Rugină Irina,
                                                     bibliotecar responsabil

20 ianuarie 2012

Eminescu mai aproape de noi



 Aniversarea Poetului nostru national prilejuieste in fiecare an intalniri emotionante cu copiii, poezia si spiritul poetului in muzica, desen si recitare. Copiii din Grupa pregatitoare a Gradinitei nr.42 ccondusi de doamna profesoara Tanase Maria, au recitat, au intrat in micul concurs cu intrebari despre viata si opera poetului, si apoi au descris lucrarile inspirate de poeziile poetului, pe care ei le-au dsenat cu mare drag.
Puteti recunoaste in desene,lebede, trestii, inserari, codrii are se leagana, toate facute cu indemanarea unor copii de 6 ani.
Biblioteca le-a placut foarte mult, si majoritatea au zis ca se vor reintoarce cu parintii.

 Bibliotecar, Delia Pantea

Serviciile in comunitate (de outreach )ale bibliotecilor americane


Serviciile de outreach– servicii externe  , in comunitate-  ale unei biblioteci americane pot avea foarte multe fatete si conotatii in functie de obiectivele urmarite. 

Din prezentarile la care am asistat in timpul vizitelor se poate trage concluzia ca serviciile pe care bibliotecile le fac  in comunitate  sunt de  doua tipuri, evenimente  organizate de biblioteca in alte spatii decat biblioteca sau produse de promovare  in locuri publice care incurajeaza grupuri  de populatie  sa foloseasca serviciile bibliotecii.

De ce se face acest efort?
Pentru a creste numarul de utilizatorii ai bibliotecilor.
Pentru a prezenta gama de servicii pe care  biblioteca le poate oferi unui segment de populatie care nu utilizeaza biblioteca publica.
Obiectivul final al acestui proces de marketing  este acela de a obtine fonduri de la finantatori , suport, si pentru a fi mentinuta deschisa de catre comunitate. Daca utilizatorii nu constientizeaza valoarea bibliotecii, biblioteca va muri , pentru ca in America finantarea este asigurata din taxa speciala ( pe proprietate) pe care fiecare membru al comunitatii o plateste pentru acest serviciu public. 

Pentru a participa la acest tip de programe externe- nu trebuie neaparat sa fii bibliotecar, personalul care face acest demers este prietenos, dispus sa relationeze, inteligent si bine instruit.







  • Partea de promovare a serviciilor bibliotecii urmareste:
Evenimente existente- targuri , conferinte, simpozioane- unde se poate trimite reprezentant sau doar materiale promotionale. 
Posibilitatea de a lasa materiale promotionale in locuri relevante in localitate- sali de asteptare, holurile birourilor, primariei, universitatii, scolilor...
Prezenta la  evenimente unde se poate face propria prezentare despre biblioteca.
Servicii de outreach bazate pe sistemul electronic si web- de exemplu cauta situri care sa gasazduiasca invitatia la evenimentele bibliotecii.
  • Partea de servicii efective facute in afara bibliotecii poate fi abordata in mai multe moduri:
-Bibliotecile pot oferi  sesiuni de training acolo unde este nevoie de ele- la facultati, scoli, sau organizatii care au nevoie de asa ceva.  Se cere  flexibilitate si o oferta pe teme de training necesare publicului.
- Expozitii de carte pe panouri expozitionale in alte institutii .
- Sunt biblioteci care ofera
        -servicii in centrele de detentie- cu voluntari si membrii din personal.
                                                  - biblioteca creata din donatii
                                                  - copii dupa carti si materiale cerute de detinuti
                                                  - raspuns la scrisori- cu voluntari

        - servicii  in adaposturi pentru adulti sau copii ( pentru persoane asistate social)
                                      - organizare de biblioteca   - din donatii
                                      -  Program de citit cu voce tare- cu voluntari
                                      -  Citeste-mi- program pentru copii abandonati
                                      -Orientare in biblioteca- vizite ale personalului  are prezinta serviciile bibliotecii si    
                                           vorbesc despre biblioteca.
                                      -Conversatii despre carti- pentru adultii din adaposturi.
                                      -Carti prin posta

          - servicii la domiciliu  pentru abonati ai bibliotecii care solicita acest serviciu (se completeaza un formular, si la biblioteca Oak Park livrarile acasa se fac odata pe saptamana, vinerea.)
 Se pot livra exact cartile solicitate  sau bibliotecarul face selectia doar dupa tema solicitata-  de exemplu trei romane de aventura.Perioada de imprumut este aceiasi ca si pentru cartile imprumutate din biblioteca.
Servicul este gratuit pentru detinatorii de permis de biblioteca.  

            -Biblioteca din Urbana, incurajeaza persoanele care sunt in incapacitate de a se deplasa la biblioteca sa se  adreseze bibliotecii, sa completeze aplicatia pentru livrare acasa a publciatiilor dorite pentru a primi carti la domiciliu. Aici o echipa de voluntari va face selectia cartilor si se va ocupa de livrare.
Acelasi serviciu e oferit si in caminele de batrani sau in centre medicale

 Bibliotecarii  din Urbana sunt prezenti la 2 evenimente anuale majore care au loc in campusul universitar , si acolo dau informatii de spre biblitoeca publica si fac permise de inscriere, ofera materiale promotionale.Cei care deja sunt cititori ai bibliotecii sunt invitati sa caute standul bibliotecii , pentru a li se spune: Multumim ca ati utilizat serviciile bibliotecii din Urbana.

           -Si bilioteca publica din Champaig are servicii mobile de biblioteca  si de livrare la domiciliu Bookmobile Talking Books Home 

 Politica ALA pentru serviciile in  afara bibliotecii- outreach services – este de a oferi materiale educationale si recreationale persoanelor de orice varsta care nu pot veni la biblioteca din motive fizice sau institutionale. Materialele  care pot fi solicitate sunt tiparituri obisnuite, tiparituri cu font mare, carti audio, filme si DVD uri, muzica pe CD, serviciul are o perioada mai mare de imprumut.
Institutille pentru batrani sau sanatoriile  pot beneficia de vizite ale personalului, unde pot alege carti sau face cereri speciale,
Mai exista si serviciul de distributie  a cartilor folosind sistemul  Meals On Wheels, odata cu masa, pentru persoane asistate social,  si  sistemul de carte prin posta.

Toate sistemele functioneaza cu proceduri bine puse la punct.

18 ianuarie 2012

Anul 2012 - anul alegerilor locale şi generale în ANBPR




Informaţii cu privire la desfăşurarea alegerilor locale

- Alegerile în filialele ANBPR se vor desfăşura în perioada: 13.02.2012 - 13.07.2012;
- Membrii Birourilor Executive locale pregătesc şi organizează alegerile în cadrul filialelor 
  pe care le conduc;
- Membrii Biroului Executiv al ANBPR vor colabora la pregătirea alegerilor şi vor participa 
  la desfăşurarea acestora în toate filialele ANBPR, conform precizărilor din prezentul 
  document;
- Alegerile locale se organizează în fiecare filială a ANBPR,  indiferent de data la
  care au avut loc ultimele alegeri;
- Data, locul alegerilor locale şi perioada calendaristică de depunere/propunere a 
  candidaturilor sunt fixate de Biroul Executiv al fiecărei filiale şi se aduc la cunoştinţa tuturor
  membrilor ANBPR din filiala respectivă, împreună cu informaţiile privind  
  depunerea/propunerea candidaturilor şi procedura de desfăşurare a alegerilor, cu cel puţin 15
  zile înaintea alegerilor locale;
- Etapa de depunere/propunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte şi pentru funcţia   
  de membru în Biroul Executiv al filialei judeţene se fixează în intervalul care precede cu cel 
  puţin15 zile data alegerilor locale;

- Candidatura pentru funcţia de preşedinte al filialei ANBPR se poate exprima prin:

·         Autopropunere, însoţită de CV (model european) şi de Proiectul de strategie privind activitatea şi dezvoltarea filialei în perioada  2012-2016, transmise Biroului Executiv al filialei pentru a fi postate pe site-ul/blogul filialei sau al bibliotecii judeţene, în intervalul celor minimum15 zile premergătoare alegerilor locale;
·         Propuneri de candidaţi făcute de membrii filialei, însoţite de o Scrisoare de motivaţie, transmise Biroului Executiv al filialei pentru a fi  postate pe site-ul/blogul filialei sau al bibliotecii judeţene, în intervalul celor minimum 15 zile premergătoare alegerilor locale ;
·         Autopropunere sau propuneri de candidaţi în cadrul Adunării Generale a filialei şi :    
        a)  Motivarea verbală a autopropunerii/propunerii;
b)      Referiri verbale concrete la direcţiile de acţiune şi dezvoltare ale filialei în perioada 2012-2016, făcute de persoanele care doresc/acceptă să candideze pentru funcţia de preşedinte al filialei ANBPR.

- Candidatura pentru funcţia de membru în Biroul Executiv al filialei ANBPR se poate 
  exprima prin:

·         Autopropunere, însoţită de CV (model european) si o Scrisoare de intenţie privind activitatea Biroului Executiv al filialei în perioada  2012-2016, transmise Biroului Executiv al filialei pentru a fi postate pe site-ul/blogul filialei sau al bibliotecii judeţene, în intervalul celor minimum 15 zile premergătoare alegerilor locale;
·         Propuneri de candidaţi făcute de membrii filialei, însoţite de o Scrisoare de motivaţie, transmise Biroului Executiv al filialei pentru a fi postate pe site-ul/blogul filialei sau al bibliotecii judeţene, în intervalul celor minimum 15 zile premergătoare alegerilor locale;
·         Autopropunere sau propuneri de candidaţi în cadrul Adunării Generale a filialei şi:
          a) Motivarea verbală a autopropunerii/propunerii;
    b) Referiri verbale concrete la activitatea Biroului Executiv al filialei în perioada 2012-2016 făcute de persoanele care doresc/acceptă să candideze pentru funcţia de membru în Biroul Executiv al filialei.

- Convocarea Adunării Generale de alegeri a filialei şi ordinea de zi se fac publice cu cel puţin 
  15 zile înaintea datei fixate pentru desfăşurarea alegerilor;

- Desfăşurarea Adunării Generale de alegeri locale:

·         Constituirea unui prezidiu format din 3-5 membri, care include preşedintele filialei, reprezentantul Biroului Executiv al Asociaţiei şi directorul-manager, restul membrilor putând fi aleşi de Adunarea Generală sau stabiliţi de Biroul Executiv al filialei;
·         Lucrările vor fi conduse de preşedintele filialei ANBPR;
·         Deschiderea adunării, constatarea legalităţii adunării (în condiţiile prezenţei a minimum 2/3 din numărul membrilor, anunţarea şi aprobarea ordinii de zi;
·         Propunerea echipei de redactare a procesului-verbal;
·         Prezentarea materialelor de raportare pregătite de membrii Biroului Executiv filialei:
§  Raportul de activitate al filialei în perioada 2008-2012 sau de la data ultimelor alegeri, cu referire la principalele etape parcurse şi la stadiul în care se află acum filiala faţă de momentul 2008 sau momentul ultimelor alegeri;
§  Informare privind dinamica nr. de membri în perioada 2008 – 2012 sau de la momentul ultimelor alegeri;
§  Informare privind nr. de membri raportat la situaţia cotizatiilor în anii 2011, 2012 ;
§  Raportul financiar;
§  Definitivarea listei complete a membrilor filialei ANBPR cu datele de contact (adresa de e-mail si nr. de telefon sunt necesare pentru comunicarea directa în interiorul filialei şi între ANBPR şi membrii filialei);
·         Discuţii pe marginea materialelor prezentate şi completarea acestora;
·         Propunerea Comisiei de numărare a voturilor;
·         Prezentarea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al filialei ANBPR exprimate în perioada premergătoare alegerilor locale;
·         Anunţarea candidaturilor noi, prin autopropuneri sau propuneri din partea participanţilor la Adunarea Generală a filialei ANBPR;
·         Prezentarea programelor de către toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al filialei ANBPR;
·         Începerea procesului de votare;
·         Beneficiază de dreptul de a vota doar membrii ANBPR cu cotizaţia pentru anii
    2011 şi 2012 achitată integral. S-a optat pentru această formulă deoarece există  
     mari diferenţe între numărul declarat de membri ANBPR şi numărul celor care
     şi-au achitat cotizaţia;
·         Alegerea preşedintelui filialei ANBPR, prin vot secret şi direct (Statutul ANBBPR, art.35);
·         Votarea, centralizarea voturilor înscrise în buletinele de vot şi anunţarea rezultatului privind alegerea preşedintelui filialei ANBPR;
·         Prezentarea candidaturilor pentru funcţia de membru în Biroul Executiv al filialei ANBPR exprimate în perioada premergătoare alegerilor locale;
·         Anunţarea candidaturilor noi, prin autopropuneri sau propuneri din partea participanţilor la Adunarea Generală;
·         Prezentarea programelor de către toţi candidaţii la funcţia de membru în Biroul Executiv al filialei ANBPR;
·         Alegerea membrilor Biroul Executiv al filialei ANBPR, prin vot pe listă (Statutul ANBBPR, art.35);
·         Votarea, centralizarea voturilor de pe buletinele de vot şi anunţarea rezultatelor privind alegerea membrilor Biroului Executiv al filialei ANBPR;
·         Prezentarea echipei de conducere a filialei şi a principalelor direcţii de acţiune ce vor fi incluse în strategia şi programul filialei;
·         Propunerea delegaţilor care vor participa la Adunarea Generală a ANBPR,
                        conform normei de reprezentare de 1 delegat la 30 de membri ai filialei 
                        judeţene. Filialele legal constituite, care au un număr sub 30 de membri
                        vor fi reprezentate de 1 delegat cu drept de vot.
                        Numărul total al membrilor filialei se raportează la nr. persoanelor care şi-au 
                        achitat integral cotizaţia pentru  anul 2011 şi anul 2012. În cazul în care
                        numărul de membri diferă de la un an la altul se va lua în calcul numărul cel
                        mai mic de membri.

v   

Toate filialele judeţene vor beneficia de sprijinul şi participarea membrilor Biroului Executiv al ANBPR pentru organizarea şi desfăşurarea alegerile locale, după cum urmează:

     Doina Popa - Filialele: Bihor, Satu-Mare, Sălaj, Arad, Harghita, Covasna, Mureș
                            MehedințiOlt, Dolj;
     Dragoş Adrian Neagu - Filialele: Neamț, Bacău; Bucureşti, Prahova,Teleorman;
     Liviu – Iulian Dediu – Filialele: Tulcea, Buzău, Constanța, Vâlcea, Gorj;
     Sorin Burlacu – Filialele: , Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Călărași, Giurgiu;
     Constantin Bostan – Filialele: Iași, Botoșani, Suceava, Vaslui;
     Adriana Gheorghiu – Filialele: Vrancea, Galați, Brăila;
     Florica Pop – Filialele: Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș;
     Monica Avram – Filialele: Alba, Sibiu, Brașov;
     Gabriel Cărăbuş – Filialele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj.

În perioada premergătoare alegerilor locale, membrii Biroului Executiv al ANBPR se vor preocupa de:
  • Situaţia cotizaţiilor în filialele în care participă la desfăşurarea alegerilor;
  • Realizarea site-urilor/blogurilor filialelor, în cazul în care nu există;
  • Colaborarea pentru stabilirea de comun acord a calendarului alegerilor;
  • Asigurarea consultanţei/documentelor referitoare la alegeri şi probleme de Asociaţie;
  • Asigurarea transparenţei privind candidaturile prin publicarea acestora pe site-urile/blogurile filialelor sau ale bibliotecilor judeţene;.

După finalizarea alegerilor vor preda Departamentului Operaţional:
  • Procesul-verbal al Adunării Generale de alegeri;
  • Structura Biroului Executiv al filialei cu datele de contact ale membrilor săi: e-mail; tel. mobil; tel. fix; fax;
  • Lista completă a membrilor filialei cu datele de contact: e-mail; tel. mobil/tel. fix;


Informaţii cu privire la desfăşurarea alegerilor generale

- Adunarea Generală de alegeri la nivel naţional va avea loc în data de 19.10.2012 la
  Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila;
- Delegaţii la Adunarea Generală de alegeri sunt propuşi de filialele judeţene ale ANBPR; 
- Etapa de depunere/propunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al ANBPR şi  
  pentru funcţia de membru în Consiliul de Conducere şi Biroul Executiv al ANBPR se 
  desfăşoară în perioada 03.09.2012 – 10.10.2012;

- Candidatura pentru funcţia de preşedinte al ANBPR se poate exprima prin:
·         Autopropunere, însoţită de CV (model european) şi de Proiectul de strategie privind dezvoltarea ANBPR în perioada  2012-2016, transmise Departamentului Operaţional pentru a fi postate pe site-ul ANBPR în intervalul 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Propuneri de candidaţi făcute de membrii filialelor judeţene ale ANBPR, însoţite de o Scrisoare de motivaţie, transmise Departamentului Operaţional pentru a fi  postate pe site-ul ANBPR în intervalul 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Autopropunere sau propuneri de candidaţi în cadrul Adunării Generale a
     ANBPR şi: a)  Motivarea verbală a autopropunerii/propunerii;
                               b)  Referiri verbale concrete la direcţiile de dezvoltare ale ANBPR în
                                    perioada 2012-2016 făcute de persoanele care doresc/acceptă să  
                                   candideze pentru funcţia de preşedinte al ANBPR.

- Candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul de Conducere şi Biroul Executiv al   
  ANBPR se poate exprima prin:

·         Autopropunere, însoţită de CV (model european) şi o Scrisoare de intenţie privind activitatea Consiliului de Conducere şi a Biroului Executiv al ANBPR în perioada  2012-2016, transmise Departamentului Operaţional pentru a fi postate pe site-ul ANBPR în intervalul 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Propuneri de candidaţi făcute de membrii filialelor judeţene ale ANBPR, însoţite de o Scrisoare de motivaţie, transmise Departamentului Operaţional pentru a fi postate pe site-ul ANBPR în intervalul 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Autopropunere sau propuneri de candidaţi în cadrul Adunării Generale a ANBPR şi: a)  Motivarea verbală a autopropunerii/propunerii;
b)        Referiri verbale concrete la activitatea Consiliului de Conducere şi a Biroului Executiv al ANBPR în perioada 2012-2016 făcute de persoanele care doresc/acceptă să candideze pentru funcţia de membru în Consiliul de Conducere şi Biroul Executiv al ANBPR.

- Convocarea Adunării Generale de alegeri a ANBPR şi ordinea de zi se fac publice cu cel
  puţin 7 zile înaintea datei fixate pentru desfăşurarea alegerilor;

- Desfăşurarea Adunării Generale de alegeri:

·         Constituirea unui prezidiu format din 5-7 membri;
·         Lucrările Adunării Generale vor fi conduse de preşedintele ANBPR;
·         Deschiderea adunării, constatarea legalităţii adunării (în condiţiile prezenţei a minimum 2/3 din numărul delegaţilor desemnaţi), anunţarea şi aprobarea ordinii de zi;
·         Propunerea echipei de redactare a procesului-verbal;
·         Prezentarea materialelor de raportare pregătite de membrii Biroului Executiv al ANBPR:
§  Raportul de activitate al ANBPR în perioada 2008-2012, cu referire la principalele etape parcurse şi la stadiul în care se află acum Asociaţia faţă de momentul 2008;
§  Informare privind dinamica nr. de membri în perioada 2008 - 2012;
§  Raportul financiar - contabil;
§  Raportul Comisiei de cenzori;
·         Discuţii pe marginea materialelor prezentate şi completarea acestora;
·         Propunerea Comisiei de numărare a voturilor;
·         Prezentarea candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al ANBPR exprimate în perioada 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Anunţarea candidaturilor noi, prin autopropuneri sau propuneri din partea delegaţilor la Adunarea Generală;
·         Prezentarea programelor de către toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al ANBPR;
·         Începerea procesului de votare;
·         Alegerea preşedintelui ANBPR, prin vot secret (Statutul ANBBPR, art.21);
·         Votarea, centralizarea voturilor înscrise în buletinele de vot şi anunţarea rezultatului privind alegerea preşedintelui ANBPR;
·         Prezentarea candidaturilor pentru funcţia de membru în Consiliul de Conducere şi Biroul Executiv al ANBPR exprimate în perioada 03.09.2012 – 10.10.2012;
·         Anunţarea candidaturilor noi, prin autopropuneri sau propuneri din partea delegaţilor la Adunarea Generală;
·         Prezentarea programelor de către toţi candidaţii la funcţia de membru în Consiliul de Conducere şi Biroul Executiv al ANBPR;
·         Alegerea membrilor Consiliului de Conducere şi ai Biroului Executiv al ANBPR, prin vot secret (Statutul ANBBPR, art.21);
·         Votarea, centralizarea voturilor înscrise în buletinele de vot şi anunţarea rezultatelor privind alegerea membrilor Consiliului de Conducere şi ai Biroului Executiv al ANBPR;
·         Prezentarea echipei de conducere a ANBPR şi a principalelor direcţii de acţiune ce vor fi incluse în strategia şi programul ANBPR;

DOINA POPA,
Preşedinte ANBPR
18.01.2012

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării