20 ianuarie 2012

Serviciile in comunitate (de outreach )ale bibliotecilor americane


Serviciile de outreach– servicii externe  , in comunitate-  ale unei biblioteci americane pot avea foarte multe fatete si conotatii in functie de obiectivele urmarite. 

Din prezentarile la care am asistat in timpul vizitelor se poate trage concluzia ca serviciile pe care bibliotecile le fac  in comunitate  sunt de  doua tipuri, evenimente  organizate de biblioteca in alte spatii decat biblioteca sau produse de promovare  in locuri publice care incurajeaza grupuri  de populatie  sa foloseasca serviciile bibliotecii.

De ce se face acest efort?
Pentru a creste numarul de utilizatorii ai bibliotecilor.
Pentru a prezenta gama de servicii pe care  biblioteca le poate oferi unui segment de populatie care nu utilizeaza biblioteca publica.
Obiectivul final al acestui proces de marketing  este acela de a obtine fonduri de la finantatori , suport, si pentru a fi mentinuta deschisa de catre comunitate. Daca utilizatorii nu constientizeaza valoarea bibliotecii, biblioteca va muri , pentru ca in America finantarea este asigurata din taxa speciala ( pe proprietate) pe care fiecare membru al comunitatii o plateste pentru acest serviciu public. 

Pentru a participa la acest tip de programe externe- nu trebuie neaparat sa fii bibliotecar, personalul care face acest demers este prietenos, dispus sa relationeze, inteligent si bine instruit.







  • Partea de promovare a serviciilor bibliotecii urmareste:
Evenimente existente- targuri , conferinte, simpozioane- unde se poate trimite reprezentant sau doar materiale promotionale. 
Posibilitatea de a lasa materiale promotionale in locuri relevante in localitate- sali de asteptare, holurile birourilor, primariei, universitatii, scolilor...
Prezenta la  evenimente unde se poate face propria prezentare despre biblioteca.
Servicii de outreach bazate pe sistemul electronic si web- de exemplu cauta situri care sa gasazduiasca invitatia la evenimentele bibliotecii.
  • Partea de servicii efective facute in afara bibliotecii poate fi abordata in mai multe moduri:
-Bibliotecile pot oferi  sesiuni de training acolo unde este nevoie de ele- la facultati, scoli, sau organizatii care au nevoie de asa ceva.  Se cere  flexibilitate si o oferta pe teme de training necesare publicului.
- Expozitii de carte pe panouri expozitionale in alte institutii .
- Sunt biblioteci care ofera
        -servicii in centrele de detentie- cu voluntari si membrii din personal.
                                                  - biblioteca creata din donatii
                                                  - copii dupa carti si materiale cerute de detinuti
                                                  - raspuns la scrisori- cu voluntari

        - servicii  in adaposturi pentru adulti sau copii ( pentru persoane asistate social)
                                      - organizare de biblioteca   - din donatii
                                      -  Program de citit cu voce tare- cu voluntari
                                      -  Citeste-mi- program pentru copii abandonati
                                      -Orientare in biblioteca- vizite ale personalului  are prezinta serviciile bibliotecii si    
                                           vorbesc despre biblioteca.
                                      -Conversatii despre carti- pentru adultii din adaposturi.
                                      -Carti prin posta

          - servicii la domiciliu  pentru abonati ai bibliotecii care solicita acest serviciu (se completeaza un formular, si la biblioteca Oak Park livrarile acasa se fac odata pe saptamana, vinerea.)
 Se pot livra exact cartile solicitate  sau bibliotecarul face selectia doar dupa tema solicitata-  de exemplu trei romane de aventura.Perioada de imprumut este aceiasi ca si pentru cartile imprumutate din biblioteca.
Servicul este gratuit pentru detinatorii de permis de biblioteca.  

            -Biblioteca din Urbana, incurajeaza persoanele care sunt in incapacitate de a se deplasa la biblioteca sa se  adreseze bibliotecii, sa completeze aplicatia pentru livrare acasa a publciatiilor dorite pentru a primi carti la domiciliu. Aici o echipa de voluntari va face selectia cartilor si se va ocupa de livrare.
Acelasi serviciu e oferit si in caminele de batrani sau in centre medicale

 Bibliotecarii  din Urbana sunt prezenti la 2 evenimente anuale majore care au loc in campusul universitar , si acolo dau informatii de spre biblitoeca publica si fac permise de inscriere, ofera materiale promotionale.Cei care deja sunt cititori ai bibliotecii sunt invitati sa caute standul bibliotecii , pentru a li se spune: Multumim ca ati utilizat serviciile bibliotecii din Urbana.

           -Si bilioteca publica din Champaig are servicii mobile de biblioteca  si de livrare la domiciliu Bookmobile Talking Books Home 

 Politica ALA pentru serviciile in  afara bibliotecii- outreach services – este de a oferi materiale educationale si recreationale persoanelor de orice varsta care nu pot veni la biblioteca din motive fizice sau institutionale. Materialele  care pot fi solicitate sunt tiparituri obisnuite, tiparituri cu font mare, carti audio, filme si DVD uri, muzica pe CD, serviciul are o perioada mai mare de imprumut.
Institutille pentru batrani sau sanatoriile  pot beneficia de vizite ale personalului, unde pot alege carti sau face cereri speciale,
Mai exista si serviciul de distributie  a cartilor folosind sistemul  Meals On Wheels, odata cu masa, pentru persoane asistate social,  si  sistemul de carte prin posta.

Toate sistemele functioneaza cu proceduri bine puse la punct.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării