24 septembrie 2012

Activitatea orădeană a prof. univ. dr. Iacob Lazăr




-Rezumat-

Iacob Lazăr s-a născut în data de 28 martie 1884, în localitatea Peştiş, judeţul Bihor. Acesta a fost doctor in teologie, profesor de Drept bisericesc la Academia Teologică ortodoxă din Arad (1908-1922), profesor de Drept bisericesc la Facultatea de Drept din Cluj (1934-1938), profesor titular la Facultatea de drept Oradea (1921-1922), membru în Consiliul Eparhial şi Adunarea Eparhială din Oradea şi în Congresul Mitropoliei Sibiu, preşedintele Comisiei Căminurilor (1934-1935). A fost membru în Senatul Universităţii bucureştene în perioada orădeană şi în Senatul Universităţii clujene,  în timpul rectoratului prof. univ. Ştefănescu Goangă de la Cluj.
Fost deputat, senator şi preşedinte al Casei Naţionale din Bihor, în ultima dintre aceste instituţii aducându-şi un aport important din punct de vedere cultural şi social pentru municipiul Oradea.
De asemenea, Lazăr Iacob a fost director al Căminului Studenţilor în Drept din Oradea în perioada 1927-1934, decan al Faculăţii de Drept din Oradea în intervalul 1925-1927 avându-l ca prodecan pe prof. univ. Iuliu Hovanyi. După anul 1927, în timpul decanatului prof. univ. Bogdan Ionescu, va îndeplini funcţia de prodecan la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.
De pe poziţia de manager s-a implicat în activităţi cu caracter cultural-naţional, social, administrativ şi profesional. Şi-a  susţinâut permanent colegii şi studenţii, pentru cei din urmă obţinând construcţia unui cămin necesar studenţilor veniţi din alte părţi ale judeţului sau ţării.
În decursul vieţii sale a fost decorat de două ori pentru întreaga sa activitate. Astfel,  anul 1921 a primit Coroana României având gradul de ofiţer, pentru ca în anul 1930 să primească Steaua României în grad de ofiţer.
În intervalul 1932-1934, când Facultatea de Drept din Oradea a fost subordonată Universităţii din Bucureşti, alături de profesorul şi decanul Constantin Petrescu-Ercea a fost delegat în Senatul Universităţii bucureştene.
Printre volumele publicate de prof.univ.dr Lazăr Iacob se  numără:
· Cultul catolic în România (1933);
· Biserica dominantă şi egala îndreptăţire a cultelor (1936);
· Politica scaunului papal. Capitol introductiv la istoria concordatelor postbelice (1936);
·      Natura juridică a patronatului suprem şi drepturile suverane ale statului român, Cluj, 1938.
Specializarea sa a fost Dreptul bisericesc, însă, în decursul timpului a predat şi alte materii. Astfel, în anul 1927-1928, semestrul I cât şi II, în  Absolutorul nr. 1712/1931-1932, Lazăr Iacob apare, alături de prof. Dumitru Mototolescu ca predând, pe lângă cursul de Drept bisericesc şi  3 ore/s de Istoria dreptului român.
Activitatea şi importanţa pe care a jucat-o prof. univ. Lazăr Iacob la Casa Naţională a judeţului Bihor, în calitatea sa de preşedinte, a fost prezentată şi de unele dintre cele mai importante personalităţi ale culturii orădene, în anul 1934 când a fost nevoit să părăsească Oradea ca urmare a contopirii facultăţii orădene cu Facultatea de Drept din Cluj..
Astfel, în articolul intitulat „Manifestaţia de duminică”, P.S.S. Andrei Crişanul  spunea despre Lazăr Iacob următoarele: „Întors acum 13 ani din Arad după un vrednic apostolat la Institutul teologic, dl. Lazăr Iacob a devenit un factor determinant în viaţa românească a Bihorului (...). Român adevărat, caracter neprihănit care ne face cinste tuturor, dl. Lazăr Iacob poate fi pus oriunde la locul de cinste căci pretutindeni este vrednic” („Gazeta de Vest”, Oradea, an VI, nr.1330/17 octombrie 1934, p. 3).
Prin materia pe care a predat-o şi prin specializarea urmată, prof. Lazăr Iacob a adus mult mai aproape şcoala de Biserică şi pe tineri de modelul pedagogului perfect Iisus.

                                                                                        Sebastian Ghiurcuța

Articol integral pe situl de istorie locala

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării