13 octombrie 2013

Conferinta Smart Libraries- cum putem schimba lumea

În perioada 10-12 octombrie 2013 a avut loc la Sibiu la Biblioteca Astra conferința anuală a ANBPR SMART Libraries -Biblioteci istețe care doresc să cucerească comunitățile.O sa prezint doar câteva fragmente și câteva idei care pot folosi și altora . 

  •   Roberto Corsini – lector finlandez  .
  •   Re-branding cultural în bibliotecile publice sibiene – Florinela Anca Vasilescu, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu
  •   Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj – FANCY LIBRARY!
  •   Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene ”George Bariţiu” Braşov - Grupul IMPACT – produse noi pentru biblioteci isteţe

        Ce au reușit să transmită aceste prezentări.

  •        Anca Vasilescu a vorbit despre brandig, crearea unei marci de bibliotecă, în aspecte  teoretice, și în încercarea de a exersa reformularea gândirii despre biblioteci și serviciile lor.În cadrul atelierului s-a incercat aplicarea noțiunilor teoretice.
Anca ne sfătuia, și aici îi dau dreptate, să abandonăm modestia caracteristică nouă ca bibliotecari , să ne redefinim într-un univers colorat al viselor și pasiunilor noastre, și să transmutăm în activitățile noastre profesionale  toate acestea. A experimentat această teorie și puteți vedea unul dintre rezultatele de marcă înregistrată  aici: Biblioteca Marpod , pentru  că desigur are mai multe reușite...

Din punctul meu de vedere cel mai greu este să  ne definim pe noi înșine.
Dacă acest demers a reușit, munca susținută aduce succesul .



  • Florica Pop, directoarea BJ Sălaj a ajuns la momentul în care activitatea culturală intensă desfășurată în cursul ultimilor ani are rezultate -  atrage atenția publicului și  se transformă  în bani și susținere pentru bibliotecă.
Reușita a venit după multă muncă , prezența continuă în mijlocul comunității, scrierea de proiecte aproape continuă, implicarea permanentă a autorităților locale .

Teatrul educă spiritul.Proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local Zalău. Scopul declarat al acestui proiect fiind promovarea Festivalului Zilele Romane și prezentarea unor spectacole de teatru cu această ocazie.


MICII MEȘTEȘUGARI.De la tradițional la contemporan. Proiect finanțat de Primăria și Consiliul Local Zalău. Scopul acestul proiect este educarea copiilor în spiritul respectului și dragostei pentru tradiții și   participarea la ateliere de creație, sub îndrumarea artiștilor populari locali. Lucrările realizate au fost  expuse în cadrul Zilelor Zalăului 2013.  Proiectul este derulat de Asociația " PRIETENII BIBLIOTECII" în parteneriat cu Biblioteca Județeană.Mai multe puteți vedea pe http://www.bjs.ro



  • Roberto Corsini mi-a atras atenția în timpul celei de a doua intervenții, în care a abordat tema schimbării și a acceptării ideilor noi . Bibliotecar în Finlanda , spunea că schimbările în sistem nu vin foarte repede. Birocrația și sistemul administrativ își pun amprenta și pe activitatea din biblioteci.Mii de idei bune nu ajung să vadă lumina zilei . Chiar o idee inovatoare acceptată își pierde viața în timpul implementării ajungând să nu mai intereseze nici măcar pe cei care au fost promotori.
Probabil , gândesc eu , schimbările vizibile se vor vedea după una sau două generații.



  • Daniel Nazare a făcut o prezentare a Grupului Impact și a materialelor de specialitate pe care le-am creat împeună.
  • Grupul Impact , din care fac și eu parte ,este constituit din bibliotecari voluntari care colaborează pentru crearea de materiale profesionale (broșuri, ghiduri, proceduri, etc.) destinate uzului bibliotecarilor publici, promovează servicii moderne pe baza nevoilor comunitatilor, ajuta bibliotecile in relationarea cu administratia publica sau alti parteneri . 
  • http://impactgrup.blogspot.ro/ 
Concluzii -
 Noi, oamenii din biblioteci , putem schimba lumea visând frumos , muncind foarte mult, colaborând în ciuda tuturor piedicilor, având așteptări foarte mici dar păstrând speranța vie!

A consemnat, Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării