21 octombrie 2013

Cu umor despre literatură și lectură- Întâlnire cu Alex. Ștefănescu

Luni, 21 Octombrie 2013, Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit conferința „Ce trebuie să ştie un tânăr despre literatură” a criticului și istoricului literar Alex. Ștefănescu. Conferința de la ora 12:00 a fost premergătoare lansării de carte care a avut  loc tot azi  la Humanitas : volumul „Convorbiri cu Alex. Ștefănescu” al Ioanei Revnic.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Academia Civică Bihor, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea. La discuții a fost  prezent criticul literar – profesor universitar Ion Simuț, Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai”. Sala primăriei a fost plină de elevi din clasele mari , profesori de liceu și  personalități ale lumii literare orădene.

Despre Alex Ștefănescu dl Simuț spunea că este un campion al lecturii, un intelectual public , nu de laborator, care scrie pentru omul de pe stradă. Recunoaște că este un personaj controversat,  care trezește critici și adversități. Doamna Ligia Mirișan constata că Alex Ștefănescu se descoperă pe sine în fiecare carte și saluta prezența lui la Oradea.

Cu mult umor criticul a mulțumit pentru laude, foarte plăcute în condițiile în care majoritatea timpului este atacat. A vorbit despre joc ca mod de viață, despre adulții serioși care și-au pierdut simțul umorului.
Discursul criticului a fost în continuare adresat în special tineretului din sală.
Ce ar trebui să știe un tânăr despre literatură?
”Literatura a fost creată ca o sursă de plăcere. Nu are altă rațiune (semănând din acest punct de vedere cu muzica, pictura, dansul, teatrul, filmul artistic, jocul de șah, bătaia cu bulgări de zăpadă etc.). Este absurd ca utilizarea ei să fie considerată obligatorie. Este grotesc ca un tânăr să învețe literatura de frică (de frica unui profesor sever sau a unor examene de care depinde viitorul lui). Este ca și cum ar bea șampania cu lingurița, la ore fixe, în stilul în care se bea un sirop de tuse crede Alex. Ștefănescu. ”
Lectura face apel la registrul afectiv, totul trebuie văzut și înțeles cu ochii sufletului.Pe de altă parte sistemul de învățămât induce o frigiditate  a cititorului , datorită manualelor școlare care se îndepărtează de spiritul literaturii în numele unui limbaj literar tehnic imposibil. Nimeni nu mai este atent la frumusețea textului , toți se concentrează pe cuvintele tehnice obligatorii.

Desigur teoria a fost însoțită de exemple din textele școlare, și de o bogată  anecdotică  a  vieții de critic literar.


Tot un sfat pentru tineri, sau pentru oricine dorește să și-l asume,” trebuie să trăim  ca și cum am crede”, să creăm atmosfera idealurilor noastre.

a consemnat, Delia Pantea

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării