2 octombrie 2013

Violenta in familie dezbatere în „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”

Este în derulare  a opta ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, eveniment naţional, organizat la Oradea de poliţiştii de prevenire, cu scopul sensibilizării populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.
Ieri, marti 1 octombrie 2013 , a avut loc la Biblioteca Judeteana  o dezbatere pe tema violenței în familie.

 Dna Mihaela Tatu a fost moderatorul dezbaterii pe tema; gazdă,  prof. Ligia Mirișan, director al Bibliotecii și invitați  dr. Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, dna Miorița Săteanu, președintele Uniunii Femeilor Bihor, conf. univ. dr. Monica Secui, de la Universitatea Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea din Oradea, avocat Daniela Matea,  reprezentant al Bisericii Ortodoxe    părintele Nicolae Pop vicar eparhial, și parintele Liviu Muntean vicar judecatoresc la Episcopia Greco-Catolica de Oradea , organizații non-guvernamentale cu rol activ  în protejarea victimelor abuzurilor domestice Asociatia SMILES,  reprezentanti ai unor institutii publice implicate în programe de protectie a copiilor și reprezentanți ai IJP Bihor, departamentele de prevenție si de combatere a traficului de ființe umane.In sală a fost și o victimă a abuzului domenstic- Maria.

Moderator de clasă , doamna Mihaela Tatu a condus discuția dinspre definirea cauzelor care generează violența spre soluțiile practice de diminuare a fenomenului, și de protejare  a victimelor aflate în astfel de situații.Fiecare invitat din prezidiu, sau participant din sală a avut ocazia să exprime o părere, o atitudine să ofere o soluție:

Cauzele violenței sunt in opinia tuturor participanților- lipsa de educație, sărăcia, gelozia, provocarea, alcoolul, lipsa respectului de sine, indiferența și inerția observatorilor, lipsa de comunicare, nevoia de control, faptul că anumite gesturi violente sunt social acceptate .

Din punct de vedere psihologic după cum comenta doamna Monica Secui:
Spre deosebire de animale , omul nu are inscris in codul genetic o ritualizare a comportamentului agresiv. 
 Recunoașterea dominanței agresorului  duce la oprirea luptei la animale, la om nu.
Massmedia aduce foarte mari deservicii  prin prezentarea continua a tuturor evenimentelor violente, privitorul ajunge la  desensibilizare, la o răcire afectivă , si in stituatii reale nu mai apar reacțiile necesare.

Părintele Iuliu Muntean, a vorbit despre religia de duminică, despre cazurile de violență care trebuie tratate inclusiv cu ajutorul medicilor și psihologilor, și despre pacea pe care o avem de foarte multe ori doar datorită fricii .Reconfigurarea  traseului destinului individual nu se poate face decât la cererea și cu acceptul celui implicat, in virtutea liberului arbitru pe care fiecare il avem.

Reprezentanții Fundației SMILES , povestesc eforturile lor de a oferi adăpost, protectie si de a asigura reintegrarea victimelor. Spațiile lor de cazare sunt permanent pline. Din sală, Maria iși spune trista poveste.
Uneori , munca celor de la SMILES este in zadar, victimele se intorc la agresor. Se mentioneaza condiția socială a victimelor de la femei cu cateva clase, aproape analfabete care nu stiu decat sa fiarba cartofi , nu au de multe ori curent in casele in care traiesc pana la femei de afaceri , sau de familie bună care nu mai suportă abuzurile.

Doamna avocat ne asigura ca pentru victimele de conditie modesta totdeauna se gasesc resurse pentru a fi reprezentate. Multi avocati lucreaza in aceste cazuri probono.Victimele trebuie sa stie ca legea le apără- 217/2003, și că există oameni care le vor ajuta să depășească birocrația.

Dl Liviu Popa remarcă precaritatea educației din zilele noastre.Libertatea a alunecat in liberalizare, apoi in libertinaj și s-a ajuns  la a  nu mai recunoaște regulile de conviețuire.

Foarte multe exemple au insoțit alocuțiunile făcând ca cele 2 ore afectate dezbaterii să treacă neobservate.

Concluziile sunt ușor de tras-
Suntem un popor conflictual și suntem un popor căruia nu-i pasă.
Suntem într-o criză culturală și de comunicare.
Cea mai afectată este pătura de populație foarte săracă și fără educație .
Intâlnirea noastră a fost ca o picătură într-un ocean,

Dar-
 Victimele trebuie să stie că pot să ceară ajutor- există numărul 112.
Există legislație care le apără, și oameni care le vor ajuta să treacă peste traume.
Observatorii trebuie să iasă din amorțelă- violența nu trebuie acceptată chiar dacă tradițional vorbind avem o grămadă  de proverbe care ne contrazic. E necesară solidarizarea celor din jur pentru scoaterea din mediu a victimei.


A consemnat Delia Pantea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării