6 noiembrie 2013

Future Libraries. conferința de încheiere a programului Biblionet- Lumea în biblioteca mea!

 Între 30 octombrie și 1 noiembrie a avut loc conferința profesională, Future Libraries, conferință care a marcat încheierea oficială a programului Biblionet, Lumea în biblioteca mea! 

Prezentarea oficială a evenimentului, agenda  le puteți vedea aici .
Elena Târziman, director al BNR

O să fac doar o trecere în revistă subiectivă și emoțională a sesiunilor la care am participat. Fiind unul dintre coordonatorii județeni, acest moment de bilanț nu a putut să treacă fără să multe momente emoționante, de regăsire și de rămas bun , cel puțin în acest format dat de proiect.

Deschiderea evenimentului a avut invitați ai finanțatorilor Jessica Dorr director adjunct al programului Global Libraries, Fundația Bill și Melinda Gates; ai gazdelor- pe doamna director a Bibliotecii Naționale Elena Târziman,  directori de program din Polonia, Bulgaria și România.


Paul Baran - directorul de program al programului Biblionet din România  a dat amănunte logistice:
”Biblionet a pornit ca un program de 5 ani, cu o finanțare totală pentru România de 26,9 milioane USD. În prezent ne aflăm în cea de a doua jumătate a celui de-al cincilea an. Mai avem niște rezerve așa că am solicitat și ni s-a aprobat să extindem programul cu încă 1 an dar cu o echipă mai restrânsă. În acest al șaselea an ne vom concentra exclusiv pe lucruri legate de sustenabilitate.


Inițial proiectul și-a propus echiparea cu tehnologie a 1.600 de biblioteci publice din România și să instruim în jur de 2.500 de bibliotecari care să poată servi publicul cu noile tehnologii. Din start am considerat că este insuficient să echipăm bibliotecile doar cu calculatoare, așa că înafară de 4 calculatoare pentru o bibliotecă, am mai livrat și 1 proiector, 1 multifuncțional și o rețea Wi-Fi. În România, în acest moment, am ajuns la aproape 2.300 de biblioteci dotate, peste 3.000 de bibliotecari instruiți și am intrat într-o fază în care nu mai dotăm noi direct bibliotecile, ci participăm în programe de co-finanțare, alături de consiliile județene și asigurăm în continuare instruirea .



Programul nu este prezent doar în România ci și în multe alte țări de pe glob. În Europa programul mai este prezent în Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina și Bulgaria și programul urmează a fi lansat și în Republica Moldova și Turcia. Înafara Europei mai există programe pilot în Indonezia, India, Vietnam, SUA, Mexic, Columbia și Chile etc.”


directorii de program
Abordări ale durabilitaţii proiectului în ţările Global Libraries din Europa, a fost a doua temă abordată în deschiderea evenimentului.Discuția tip panel a fost  moderată de Sandra Fried, Ofițer de Programla Fundația Bill&Melinda Gates și a vut ca invitați pe: Rafal Kramza, Director, Programul pentru Dezvoltarea Bibliotecilor, Polonia, Trendafil Meretev, Director, Global Libraries Bulgaria și pe Scott Andersen, Director adjunct, Biblionet, IREX România

Directorii de program și-au încheiat discursurile cu câte un îndemn-
 dl TRendafil Meretev, ”Folosiți sinergia proiectului pentru dezvoltarea în continuare a bibliotecilor”  ,
 Rafal Kramza   afirma că ” Cel mai bun lucru pentru viitor este să-l creați voi înșivă”
Scott Andersen- ”Se întâmplă atâtea lucruri frumoase, învățați unii de la alții.”

Al doilea set de invitați au fost reprezentanții noilor parteneri  cu care bibliotecile publice  au lucrat in proiectul biblionet. Parteneriatele au fost semnate la nivel național la inițiativa IREX și ANBPR.  
  • Dorel Gheorghe Benu, Director APIA (TBC), ”prin colaborarea din ultimii 3 ani cu APIA, fermierii pot accesa subvențiile prin intermediul bibliotecilor publice. Anul acesta au fost  ajutați în jur de 43.000 de fermieri.”
Adăugaţi o legendă
  • Mădălin Nițiș, VISA Europe-   ”prin intermediul acestui parteneriat , în mai multe biblioteci, oferim un curs de îndrumare în servicii financiare, pentru adulți, prin care să înțeleagă modul de utilizare a cardurilor bancare, administrarea unui buget personal, e-banking etc.”
  • Alexandra Toader,Wolters Kluwer România,  ”prin intermediul  parteneriatului se   oferă acces gratuit la legislație și la interpretarea legilor ”
Alți interlocutori au fost, Todi Pruteanu, Microsoft România, Andrei Popescu, ANPCDEFP,  Emilia Tomoaică, Intuitext (TBC) , Dragoș Adrian Neagu, ANBPR .
de la festivitatea de premiere, domna Ligia Mirișan si dl Paul Baran


Prima seară s-a încheiat cu decernarea premiilor pentru proiectul-”Idei pentru mâine@biblioteca ta”. Aproape 30 de premii s-au acordat celor mai frumoase și relevante proiecte  propuse de biblioteci publice mai mici sau mai mari.Bihorul a primit un premiu pentru proiectul  ”Incluziunea digitală şi socială a persoanelor de vârsta a treia: de la “Iniţiere în IT” până  la “Povestire digitală” scris și implementat de  Paul Zoț și Cristina Acs, traineri in cadrul proiectului la  Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Bihor.

Un comentariu:

  1. rintele profesionale din toamna 2013 din alt punct de vedere. http://www.kosson.ro/evenimente/46-evenimente-in-focus/885-doua-conferinte-si-coalitia-pentru-resurse-educationale-deschise

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării