26 noiembrie 2013

Comemorare Andrei Șaguna


”Pe romanii transilvaneni, din adancul lor somn vreau sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez”
La Apateu-Ungaria, la 23 noiembrie 2013, un gest simbolic, dezvelirea bustului de bronz al lui Andrei Saguna din curtea Bisericii Ortodoxe, a marcat un moment unic de gandire si simtire a tuturor celor care isi asuma istoria ca pe cel mai trainic sentiment care te leaga de radacini.
Initiativa Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a inimosului preot paroh, Origen Sabau, a devenit realitate cu sprijinul  artistului plastic, TRAIAN TSAMURIS, dar si cu cel al Ministerului Afacerilor Externe , al altor institutii din judet si din tara, printre care si LIONS CLUB 22 Oradea.
Prezenta unor personalitati marcante ale vietii religioase-Mitropolitul Ardealului, LAURENTIU STREZA, al episcopilor din Severin, Lugoj, Oradea sau Ungaria, ale vietii laice, au conferit evenimentului o incarcatura emotionala deosebita, cu valente nationale si istorice aparte.
O data in plus, am simtit ca istoria ne copleseste prin grandoare, dar si prin sentimentul acut al prezentului caruia ii suntem datori macar prin asemenea dovezi de intelegere si de asumare neconditionata.
                                                                                            A consemnat Ligia Mirișan

_____________________________________________________

Manifestări închinate Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Românilor
Ortodocsi din Transilvania (1808-1873)-la Apateu in Ungaria.
Din partea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai ” a participat directoarea instituției, doamna Ligia Mirișan.





Șezătoare în martie

 O nouă șezătoare .... Din proiectele de la muzeu  Si alte proiecte 

Wikipedia

Rezultatele căutării