6 februarie 2015

Concurs literar Mihai Eminescu

 
Școala de arta  din localitatea maramureșeană Apșa de Jos, din dreapta Tisei, Ucraina, a găzduit, sâmbătă, 31 ianuarie 2015 cea de-a IX -a ediție a concursului literar “Mihai Eminescu”, organizat de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “DACIA”, condusă de domnul Ion Botoș.
In deschidere au vorbit  reprezentantii  delegatiilor  prezente , reprezentantul consulatului a recunoscut valoarea activitatii asociatiei Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia “DACIA”, pentru pastrarea identitatii nationale,  condusă de domnul Ion Botoș ; reprezentantul  Bibliotecii Judetene Maramures; dl. Tiberiu Moraru  presedinte Asociatiei Morarita si pastorul comunitatii din Poroșcovo.

La evenimentul dedicat împlinirii a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu au participat peste 100  elevi și profesori din   regiune . Au fost prezenti elevi din Podishor ,  coconi de la Gradinita din Biserica Albă,( una dintre micute a recitat un sfert din Luceafarul ), coconi de la Gradinita din Apșa de mijloc , eleve din Boutu mic ,Carbunesti ,  Plaiut, Scoala Tortina , echipe de  elevi din Apșa de Mijloc , Stramtura,  Topchyno , elevi ai Scolii medii din Slatina Regiunea Transcarpatia Ucraina,  eleve din Sighet  si  elevi ai Scolii de arte din Apșa de Jos,  gazdele noastre.
În cele 4 ore dedicate lui Mihai Eminescu, elevii  imbracati in strai traditional, au recitat poezii scrise de marele poet național și au încântat publicul din dreapta și din stânga Tisei cu cântece pe versurile Luceafărului românilor de pretutindeni.  O parte din elevii  care au cantat au ales sa intepreteze  melodia dedicata poetului de Doina si Ion Aldea Teodorovici pe versuri de Grigore Vieru . 
In vocile copiilor se simtea emotia , pe chipurile lor se amesteca teama , cu indrazneala, cu timiditatea, versurile se mai pierdeau in valurile de emotii. Participând la multe activitati cu elevi romani , am observat ca in scolile romanesti de diferite nivele, elevii nu mai recita, doar citesc textele sau versurile , si chiar si cititul este destul de poticnit, ca sa nu mai amintim de vorbirea libera  atunci când este vorba de vreo prezentare.   A fi roman se simte altfel acolo decat se simte aici, incepand de la respectul pe care copii il arata fata de opera poetului nostru national.
Si anul acesta au fost prezenti    reprezentanti  din   Poroșcovo, cea mai izolată localitate din Ucraina, unde trăiesc peste 1.600 români, cunoscuți și ca ”volohi”( in Carpații Păduroși , raioanele ucrainene Perecin și Svaliava, din regiunea Transcarpatia). Elevii au recitat poezii și au cântat în limba română  , faptul ca acolo nu exista o scoala in limba romana  se simtea in accent si pronuntie. Pastorul care ii insotea a facut apel la ajutor pentru infiintarea unei scoli in limba romana pentru cei 800 de elevi.
In final,  juriul a avut o treaba dificila in a evalua prestatia micilor artisti. Pentru a fi obiectivi au fost instituite  premii pentru  patru categorii : recitari, interpretare muzicala, interpretare dramatica si montaj literar.  Elevii premiati  au primit  cărți românești,  iar scolile  au primit cate un pachet din cele peste 1000 de carti oferite de organizatori.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării