15 decembrie 2015

Conferinta de inchidere a Campaniei 16 zile de activism impotriva violentei



Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” , Fundatia Culturala de pe Langa Biblioteca “Gheorghe Sincai in parteneriat cu Directia Pentru Protectia Copilului, Inspectoratul Judetean de Politie BihorInspectoratul Scolar Bihor, Institutii specializate locale, ONGuri locale au organizat in data de 10 decembrie,  ora 14,  in Sala amfiteatru a Bibliotecii Judetene conferinta de inchidere a Campaniei 16 zile de activism impotriva violentei de gen campanie internationala care se desfasoara in perioada 25 noiembrie -10 decembrie.
In cadul evenimentului, a avut loc decernarea diplomelor pentru participantii la campanie și  s-a facut raportul campaniei .





Evenimentul s-a incheiat cu o masa rotunda / dezbatere cu tema profilul copilului abuzat si al abuzatorului moderator a fost Delia Pantea.
In dialog au intrat Adriana Crisan psiholog , pedagog invatamant special , Otilia Vura, Fundatia “Lampas”,  dr. Livia Ghiurcuța profesor la Liceul Teoretic Aurel Lazar , dr. Alin Cretu psiholog, Radu Bonta psiholog .

Problematica ridicată în cadrul dezbaterii a scos in evidență probleme de violenta intrafamiliala care afecteaza copilul de la cele mai mici varste, primul subiect de trauma pentru copilul mic este folosirea olitei si a wc ului, parintii fiind primii care nu au elemente de baza in cresterea si educarea copilului.
O alta greseala in educatia copilului mic, sursa de trauma mai tarziu, este lipsa unui program coerent si al unui mesaj clar din partea parintilor- ca adultul este cel care stabileste regulile  de viață in familie , nu copilul.
Abuzul continua apoi, altă temă fiind proiectarea viselor si a frustrarilor părintilor asupra copiilor care devin niste instrumente pentru realizarea parintilor.

De la catedra este vizibilă toată acestă suferință prin care trece copilul, suspus  unor multiple surse de presiune. Cei prezenți care lucrează in sistemul educational actual subliniază necesitatea existenței unei educari a parintelui tânăr ,inainte de apariția primului copil.

Observarea de semne de traumă a unui copil de la catedră trebuie să ducă la sesizări ale autoritatilor responsabile,  pe calea stabilită de lege.




Campania a fost lansata in 1991, cu scopul de a creste gradul de constientizare publica asupra acestui fenomen si a consecintelor sale. In fiecare an, incepand cu 25 noiembrie - Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor – pe plan international se organizeaza, timp de 16 zile, actiuni de constientizare si protest impotriva violentei domestice.


Cele 16 zile au fost alese in aceasta perioada deoarece includ evenimente importante precum:
25 Noiembrie: Ziua Internationala de Eliminare a Violentei Impotriva Femeilor 
29 Noiembrie: Ziua Luptatorilor pentru Drepturile Femeilor 
1 Decembrie: Ziua Mondiala impotriva SIDA 
3 Decembrie: Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati 
10 Decembrie: Ziua Internationala a Drepturilor Omului 

Imagini de la eveniment .


Colindatori de la  Cetariu.

Dezbatere in cadru restrâns.

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

  În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesion...

Wikipedia

Rezultatele căutării