16 decembrie 2015

Lansare de carte - ”ÎN DRUM SPRE ARMONIE- MUZICA, RESURSĂ ÎN REABILITARE ȘI VINDECARE”

LUNI, 14 decembrie 2015, la orele 17 în amfiteatrul Bibliotecii Judetene „GHEORGHE ȘINCAI” ORADEA a avut loc lansarea volumului ”ÎN DRUM SPRE ARMONIE- MUZICA, RESURSĂ ÎN REABILITARE ȘI VINDECARE” -coordonator: M. Monika Szabó .

In sală s-au aflat autorii Vor fi prezenți autorii: M. Monika Szabó, Mariana Indrie, Erika Csiki Dovin.
Ambientul muzical a fost creat de Darius Gorgan, elev la Școala Dacia, Krisztina Dóczi, elevă la Liceul de Arte.
Au vorbit despre această carte psiholog Lavinia Gorgan si psiholog Alin Crețu.


Această carte scrisă de specialiști arată cum ajută muzica, sunetele, terapia prin muzică copiii cu autism, cu dificultăți emoționale, cu dificultăți de învățare sau de adaptare...
Autorii au prezentat contextul în care cartea a fost scrisă , iar publicul a cerut amanunte despre utilizarea informațiilor in alt cadru decât cel formal, al scolilor speciale.








       



”Muzica pătrunde până acolo unde cuvintele pot fi oprite și neauzite, devenind o cheie subtilă care se potrivește în ușa către emoțiile blocate, eliberându-le și susținând concomitent persoana în trecerea prin ele.”

”Sesiunile de meloterapie (...) favorizează regăsirea contactului cu sinele, cu propriile emoții, dar și gestionarea mai bună a acestora.”

O parte a lucrării ”În drum spre armonie-muzica, resursă în reabilitare și vindecare”, descrie rolul meloterapiei active și receptive în munca cu copiii cu dificultăți emoționale. Puteți citi exemple de utilizare ale sunetelor, ale muzicii în relația cu copiii prea anxioși în situațiile cotidiene de despărțire, sau atunci când anxietatea lor perturbă comunicarea verbală, dar și despre rolul terapeutic al muzicii în situațiile de pierdere...


Ceea ce îmi place în terapia prin muzică, este faptul că permite o apropiere treptată, neintruzivă către copil. Se poate utiliza orice aduce copilul cu sine – un gest, o mișcare, un pattern de mișcări, inclusiv modul în care își exprimă teama sau refuzul. Muzica, prin funcția ei de susținere, așteaptă, este prezentă acolo și reduce anxietatea lui în fața acestei situații de comunicare. Aceasta permite folosirea terapiei prin muzică cu orice om chiar și cu copiii cu dificultăți severe de comunicare.
Este minunat cum ajungem să clădim împreună cu micul client cu ajutorul unor sunete la început mai disparate, un canal de comunicare – legând treptat aceste sunete într-o melodie, cu întrebare și cu răspuns, o melodie a prieteniei noastre... Și la aceasta participă și el activ, cu resursele de care dispune.
În lucrarea ”În drum spre armonie-muzica, reursă în reabilitare și vindecare”, am descris mai multe clipe de acest gen din munca mea sperând ca și cititorii ei sau aparținătorii acestora să aibă parte de asemenea momente.
Monika Sz.


Evenimentul a fost organizat de Fundația de pe lângă Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Oradea

Șezătoare- noiembrie

 

Wikipedia

Rezultatele căutării