31 august 2016

Invitatie

Miercuri 7 septembrie 2016, intre orele 11 și 13 
membrii clubului de poezie al Filialei Dacia sunt invitați la întâlnirea lunară.
Întâlnirea va fi moderată de dl. Lucian Munteanu.
Bibliotecarele Lilia Blaga și Felicia Jurcă vă așteapta cu drag!




ZIUA LIMBII ROMÂNE



         „Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile ce-l primesc.” afirma poetul Vasile Alecsandri, membru fondator al Academiei Române.
31 august este data la care în România se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Limba este o trăsătură definitorie a unui popor, a unui neam, a unei întregi conștiințe naționale. Căci, atunci când o aprofundăm, limba devine viața noastră, sufletul nostru cu oglinzi fermecate în lumina cărora se vede – așa cum s-a născut și a crescut de-a lungul veacurilor – chipul cel mândru al țării, al poporului. Istoria, natura, folclorul, neamul, religia, pământul, literatura sunt coordonatele naționale care se unesc prin limbă, simbol unic și esențial. Prin limbă păstrăm ființa neamului și existența noastră ca naționalitate.
         Limba română s-a dezvoltat până în secolul al VI-lea, al VII-lea, într-un larg spațiu geografic, întins pe ambele maluri ale Dunării, din Dacia până în nordul Grecei. Mai târziu, datorită organizării social-politice a dacoromânilor și restructurărilor demografice și lingvistice în dreapta Dunării, importanța limbii române vorbite în Dacia a crescut, pe când importanța ramurii de sud a scăzut, căci ea nu mai avea condiții favorabile de dezvoltare.
         Continuitatea de limbă este un factor foarte important. El nu este însă unicul factor care reflectă evoluția socială; și uneori, comunități, distincte din multe puncte de vedere, pot vorbi aceeași limbă deși se află în mai multe state.
         Există suficiente argumente să susținem în concordanță cu evenimentele istorice că individualitatea limbii române s-a conturat devreme, căci, altminteri, ea nu s-ar fi păstrat până astăzi ca o atât de evidentă dovadă a tenacității lingvistice neolatine în estul Europei.
        


                                                                  Rugină Irina,
                                                        bibliotecar responsabil

                                               Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta

Expozitie  de carte cu ocazia zile de 31 august, Ziua Limbii Române, organizată în holul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” de către Luminița Moga , Sef serviciu Centru de Informare Comunitară .






Rabagani- monografia comunei

Peisajul documentar care descrie mediul rural bihorean s-a îmbogăţit în 2015 cu o nouă lucrare: "Monografia comunei Răbăgani-Bihor", apărută la editura "Terra Nostra" sub redactarea şi coordonarea prof. univ. dr. ing. Vidu Bidilean, membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti".

Cititorului i se oferă informaţii cu privire la istoria şi identitatea unui areal geografic bine conturat, preocupările oamenilor pe parcursul dezvoltării economico-sociale şi spirituale a localităţii . Cele şase sate care alcătuiesc comuna - Albeşti, Brăteşti, Răbăgani, Sălişte de Pomezeu, Săucani şi Vărăşeni - s în coordonatele ce definesc Depresiunea Beiuşului.


In lucrare găsim relatări despre locuri şi oameni, vestigii istorice , istoria şi evoluţia satelor care aparţin de comună, problematica marilor reforme agrare (1864, 1921, 1945, 1991); evoluţia activităţilor economice ale zonei - agricultură, silvicultură, prelucrarea produselor.


În continuare se abordează probleme cu privire la populaţia şi evoluţia ei, structura acesteia, precum şi instituţiile administraţiei locale, familii (arbore genealogic) ; două capitole prezintă viaţa spirituală - biserica şi şcoala, inclusiv alte componente ale acesteia, cultura religioasă şi populară, datini, tradiţii, obiceiuri, toate acestea fiind tratate din perspectivă istorică şi la nivelul fiecărei localităţi componente ale comunei. Lucrarea se încheie cu un capitol care evocă acei oamenii de seamă, fii ai satelor  comunei Răbăgani.


Lucrarea poate fi găsită şi la Biblioteca comunei Răbăgani, bibliotecar MariaCostin.

MEGHíVÓ- Invitatie -Asociaţia Bibliotecarilor Maghiari din România

Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Kájoni János Megyei Könyvtár
Gyímesközéploki Községi Könyvtár




MEGHí

“A könyvtárak szerepe a helyismereti információszolgáltatásban”

-a romániai magyar könyvtárosok XI. vándorgyűlése-



Időpont: szeptember 22- 23

Konferencia színhelye: Gyímesközéplok Csillag panzió konferencia terme, községi könyvtár, Tájház

Szállás: Csillag panzió, Főút 640 sz.


A szállás, étkezés, kirándulás költségeit álljuk, az útiköltségtérítésre nincs lehetőségünk.

Részvételi szándékát a mellékelt jelentkezési ív kitöltésével jelezze.

A programot hamarosan küldjük.

Szeretettel várjuk:

Kopacz Katalin-Mária
elnök



Csíkszereda, 2016 augusztus 26.

A jelentkezési lapokat az evazsok@yahoo.com címre küldjétek


Informaţii şi inscriere <bibliohr@gmail.com>  evazsok@yahoo.com


28 august 2016

Lecturi de weekend 65

Autor - LAWRENCE GOLDSTONE                    
Editura - RAO
Domeniu - thriller istoric / medical
Anul aparitiei - 2009


Doctorul Ephraim Carrol soseste la Philadelphia pentru a studia cu un profesor stralucit, William Osler,  convins ca astfel va capata cunostintele necesare pentru a salva nenumărate vieti. In vremea ce America se indreapta spre noul secol XX, medicina cunoaste schimbari rapide, datorate in parte legalizarii autopsiilor - considerate o infractiune cu numai cativa ani inainte.


 Apariția unor cadavre suspecte  il determina pe Carroll sa devină detectiv, doctorul ajunge  să frecventeze pe de o parte elita  medicinei și inalta societate din Philadelphia pe de altă parte o lume  interlopă de noapte, de gang.
Căutând răspunsuri pentru ași ajuta colegii de breaslă găsește niște adevăruri care nu plac nimănui  și care pun în lumină proasta acea elită în care visa să acceadă.

 Autorul ne pune față în față cu o  dilemă morală complicată -   dezvaluirea unui criminal, indreptarea unui rau pe de o parte  și pe de alta compromiterea unor nume celebre și distrugerea viitorului medicinei insesi.
Se discută  aplicarea principiului binelui mai înalt.  Expunerea adevărului, rezolvarea corectă a enigmei impune scoaterea de pe firmament a unor persoane care au puterea de a îmbunătăți știința medicală .

Intriga complicată a  poveștii se poate că umbrește oarecum faptul că personajele descrise sunt in mare reale. Medicii cu care lucrează doctorul Ephraim Carrol, personajul principal, sunt nume notorii  pentru chirurgia secolului XIX în spatiul european și american.
Am gasit cu ușurință referințe atât pentru doctorul William Osler  cît si pentru doctorul William  Halsted     .






















O carte de citit pentru toți cei care vor să arunce o privire în  domeniul atât de discutat al  medicinei  într-o perioadă care vorbește d eistoria breslei.

26 august 2016

ADULT-REG proiect european - seminar la Bonn

•Proiect transnaţional , parteneriat strategic, între Macedonia, România şi Germania care se adreseaza pietii regionale a muncii .
•Acronim: ADULT - REG
•Erasmus+ Acţiunea 2, Parteneriate Strategice
•Durata proiectului: 24 luni
•Derulare : 01.09.2015 – 31.08.2017
•Buget total: EUR 205.400,00 – fără reduceri de sume în urma evaluărilor
•Al doilea proiect ca mărime aprobat de către Agenţia Naţională din Macedonia

Parteneri
Liifelong Learning Center Skopje,
DVV International,
ASOCIATIA EUROED Bucurest Romania,
Community Development Institute Tetovo, OGU Joska Svestarot - Strumica,
Gheorghe Sincai” Bihor County Library,
Popular School of Arts and Crafts Rimnicu Vilcea.



24 August 2016/ Prima zi a  întalnirii de la  la Bonn a partenerilor din Germania, Romania și Macedonia în cadrul  Proiectului  ADULT-REG .Se prezintă analiza de nevoi care a reieșit prin studierea chestionarelor aplicate în iulie 2016 în Romania si Macedonia.



25 August 2016/ A doua zi a întâlnirii
Se face prezintă rezultatele cercetării  facute în iunie, și se identifică nevoile de programe de formare pentru adulti.  doua din aceste programe d eformare vor vi implentate în regiunile în care a  fost sudiată nevoia de pe piața de muncă cu ajutorul partenerilor regionali.
Din  partea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” Bihor a participat doamna director Ligia Mirisan manager de proeict.







Nucet - Caravana poeților bihoreni 2016

 Prima ediţie a comemorării poeților Bihoreni din Țara Beiușului  a vut loc în anul 20l3, sub   titlulul "Pe Crişuri în sus".  Acum suntem în 2016  și caravana e la a patra ediție .


Prima oprir eeste întodeauna la  Holod,din  locul naşterii  lui Iosif Vulcan , academician, poet, dramaturg, publicist, naşul literar a lui Mihai Eminescu şi care, cu ocazia publicării în anul 1866 a poeziei "De-aş avea..." în revista FAMILIA din Pesta, bihoreanul nostru a preschimbat inspirat şi salutar numele din Eminovici în Eminescu.





De la Holod, grupul scriitorilor din Oradea a coborât spre Beiuş la a bustul poetului Gheorghe Pituţ din parcul municipiului.




De la Beiuş, la Vaşcău, scriitorii, au depus coroane de flori lângă tăbliţa ce evocă locul naşterii poetului Alexandru Andriţoiu.

Drumul a continuat la Nucet, unde au vizitat apoi Casa de cultură "Ion Davideanu" şi au făcut un popas la biblioteca din oraşul cu cel mai mare număr de mineri pe vremea exploatarii uraniului (1952-1960). Poza e făcut de bibliotecara Talida Bitea.





La Ştei, Poeţii au depus coroane de flori la bustul poetului şi culegătorului de folclor bihorean MironPompiliu, junimist, prieten al poetului naţional Mihai Eminescu.








Următoare oprire unde s-au evocat amintiri a fost   bustul poetului Viorel Horj aflat în Drăgăneşti, .

Ulima oprire la  Sălişte de Beiuş, unde chiar în capătul satului  se găsește casa natală a poetului Gheorghe Pituţ.

Cei care fac acesta călătorie sunt la rândul lor poeți și personalități active în spațiul cultural al județului - Gheorghe Vidican şi soţia, Alexandru Sfârlea, Paşcu Balaci și soția, poetul Emil Neşiu şi soţia sa prof. Sânziana Neşiu,Antiţa şi Pascu Balaci, Lucian Munteanu, Alexandrina si Florian Chelu,  Mihaela Dindelegan, Emil Sauciuc, ..etc

 Articol făcut pe baza pozelor, pentru că e bine să ne amintim în fiecare an unde putem regăsi  numele importante ale culturii bihorene.

20 august 2016

Lecturi de weekend 64

Planul Infinit, autor Isabel Allende carte aparută în anul 2010 la Editura Humanitas




Scriitoarea chiliana Isabel Allende are  carti traduse in peste treizeci de limbi, acestea  se vand in milioane de exemplare si au devenit bestselleruri pe patru continente. Și eu sunt fascinată de puterea ei de a lucra cu  cuvintele.

La început am fost prea prinsă de povestire ca să percep altceva decât succesiunea evenimentelor. Și totul se întâmplă firesc ca și când ai fi martorul unei vieți care se derulează încetișor în fața ta.  Nu este o poveste cu urmăriri și crime, este o poveste comună , o poveste despre neiubire.

 Gregory Reeves este personajul central,  fiul   unui predicator care străbate  vestul  Americii  în căruță cu coviltir,  asemeni primilor  emigranți, propovaduind o religie  nouă , cea a unui Plan Infinit al Universului . Când tatal predicator se imbolnaveste, familia găsește adăpost  in mahalalele hispanice ale Los Angelesului, unde Gregory va crește neglijat de părinți și  traumatizat de mediu.
Este respins de mama lui, alungat de acasă ,  atacat de bandele de copii din cartier, violat... Se va împrieteni cu familia Morales, care ajunge sa fie un fel de familie-surogat pentru el. Carmen, fiica sotilor Morales, devine cea mai buna prietena a sa, o fiinta cu picioarele pe pământ, care il va invăța despre iubire si prietenie.

Crește, sperând să găsească iubirea, dar atunci când nu ai fost crescut în iubire nu  știi despre ce e vorba și te rătăcești în relații nefericite, făcând alegeri greșite.
Se căsătorește din motive greșite, cu femei la fel de debusolate ca și el, iresponsabile, imature , incapabile să fie mame, la fel cum nici el nu este capabil să fie tată.
Copiii sunt abandonați, condamnați la rândul lor la  o viață de suferință.

Gregory se  realizează material  în timp dar la un moment dat tot trecutul de nefericire îl podidește și se cere rezolvat.

Sfârșitul pare unul echilibrat, cu speranță, personajele, el, Carmen prietena lui cât și sora lui răzbesc cumva și își găsesc rostul în planul infinit, încercând să repare greșelile, atât cât se mai poate.

Suntem atât de mici în imensitatea universului și avem o singură treabă aici, să ne vindecăm, să   nu lăsăm în urma noastră distrugere și nefericire.

18 august 2016

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR pentru anul 2016

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR pentru anul 2016

Centrul de Formare şi Dezvoltare Profesională al ANBPR, oferă programe acreditate de calificare şi dezvoltare profesională în biloteconomie şi ştiinţele informării, cursuri de perfecționare a personalului în domeniile managementului şi tehnologiilor informaţiei, al marketingului serviciilor şi produselor de biliotecă. Între 2010 - 2015, CFDP a organizat programe importante la nivel naţional şi local pentru calificarea şi perfecţionarea personalului, workshopuri destinate actualizării cunoştinţelor şi diseminării bunelor practici pentru bibliotecari din sistemul bibliotecilor publice, universitare, şcolare, şomeri și alte categorii.

Formatorii, selectaţi şi evaluaţi de persoane abilitate, cu calificările cerute de cadrul legal în vigoare si cu experienţă, sunt şi ei membri ai ANBPR.


CURSURI ACREDITATE ANC:
1. CALIFICARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Medii )
2. PERFECŢIONARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare) Ca urmare a reautorizării programelor de pregătire profesională pentru ocupaţia de bibliotecar (Autorizaţia Seria B, Nr. 0007989/28.03.2014 – Bibliotecar cu studii medii şi Autorizaţia Seria B, Nr. 0007990/28.03.2014 – Bibliotecar cu studii superioare), în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 129/2000, republicată, Centrul de Formare Profesională al ANBPR are dreptul de a livra două tipuri de programe ( bazele ocupaţiei de bibliotecar ): Curs de calificare Bibliotecar studii medii şi, respectiv, Curs de perfecţionare Bibliotecar studii superioare.


Programele urmăresc dobândirea competenţelor necesare practicării ocupaţiei de bibliotecar şi cuprind două module a câte 90 de ore. Primul modul se încheie printr-o evaluare intermediară. Cel de-al doilea modul se încheie cu o evaluare finală constând într-un test grilă şi susţinerea unui proiect.

În perioada cuprinsă între cele două module, cursanţii vor efectua un număr de ore de aplicaţii practice în condiţii reale de muncă (900 de ore pentru calificare şi 70 de ore pentru perfecţionare). La sfârşitul programului, persoanele cu studii medii vor dobândi o diplomă de calificare, iar cele cu studii superioare o diplomă de absolvire (acreditate de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale). ANBPR promovează sistemul de formare şi evaluare pe bază de competenţe, în conformitate cu cerinţele Standardului Ocupaţional Bibliotecar studii medii (16 2 competenţe), respectiv ale Standardului Ocupaţional Bibliotecar studii superioare (9 competenţe, specifice). Diplomele sunt valabile în structurile infodocumentare de orice tip. Tematica (în conformitate cu competenţele cuprinse în standarde): Pentru perfecţionare: • ORGANIZAREA ACTIVITĂȚII DE GESTIONARE ȘI ADMINISTRARE A DOCUMENTELOR DIN BIBLIOTECI • DEZVOLTAREA, PRELUCRAREA ȘI CONSERVAREA COLECȚIILOR DE DOCUMENTE • REALIZAREA EVIDENȚEI DOCUMENTELOR • ÎNDRUMAREA METODOLOGICĂ A PERSONALULUI DIN STRUCTURILE TERITORIALE • STABILIREA RELAȚIILOR CU BENEFICIARII DIRECȚI/INDIRECȚI Pentru calificare: • ORGANIZAREA ȘI CIRCULAȚIA DOCUMENTELOR DIN BIBLIOTECĂ • ASISTAREA UTILIZATORILOR ÎN CADRUL BIBLIOTECII • ORGANIZAREA ȘI DEZVOLTAREA COLECȚIILOR • REMEDIEREA DOCUMENTELOR DETERIORATE Condiţii de acces: studii medii pentru programul de calificare (diplomă de bacalaureat), studii superioare (diplomă de licenţă) pentru programul de perfecţionare. Ce oferă cursurile: - formarea şi îmbunătăţirea abilităţilor şi atitudinilor necesare pentru a găsi, filtra, organiza, stoca, pune în forma potrivită şi livra informaţiile către utilizatori; - acumularea de cunoştinţe teoretice şi instruire practică în ceea ce priveşte comunicarea interactivă; - utilizarea de tehnici şi procedee moderne în exploatarea eficientă a dotărilor IT&C; - capacitatea de a aplica teoriile comunicării diferenţiate; - înţelegerea şi aplicarea principiilor învăţării active. Cursurile au un puternic caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie (transmise de către formatori cu titluri academice şi/sau cu experienţă consistentă şi recunoscută în profesie) cu activităţi practice (derulate în instituţii infodocumentare prestigioase). Aceste cursuri îşi propun să sprijine participanţii în dezvoltarea competenţelor specifice ocupaţiei de bibliotecar, o atenţie deosebită acordându-se dezvoltării abilităţilor practice în armonie cu noile cerinţe ale utilizatorilor. Cui se adresează cursurile: Programele se adresează persoanelor cu studii medii sau superioare angajate ca bibliotecar, fără o calificare în acest domeniu, persoanelor care doresc o viitoare carieră în ocupaţia de bibliotecar; celor interesaţi de tehnica muncii intelectuale, de utilizarea eficientă a dotărilor IT&C sau de tehnicile moderne de comunicare interpersonală. Metoda de instruire: Programele utilizează tehnici europene de predare şi instruire, dar şi experienţa americană în domeniu (formatorii ANBPR au absolvit numeroase stagii de pregătire în ţară şi în străinătate), se bazează pe interactivitate, aplicaţii, exerciţii şi oferă participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele, precum şi dobândirea unor atitudini specifice bibliotecarului modern. 3 Structura cursurilor: Partea teoretica a cursurilor are loc pe durata a douăsprezece zile, de la ora 9 la 17. Perioada practică a cursurilor se derulează de comun acord cu biblioteca ce oferă condiţiile reale de activitate, cu mentorul care supraveghează cursantul şi se materializează întru-un caiet de practică în care se regăsesc temele şi numărul orelor prevăzute pentru fiecare tip de curs. Condiţii de înscriere: Pentru înscriere vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere la adresa anbpr_ro@yahoo.com. Ulterior veţi fi contactat de organizator pentru alte detalii privind desfăşurarea cursului. În prima zi de curs vă rugăm să aduceţi formularul în original, semnat şi ştampilat, precum şi câte o copie a cărţii de identitate, a certificatului de naştere şi a ultimei diplome de studii obţinută în învăţământul tradiţional. Plata cursului se face în contul ANBPR, sau în prima zi de curs. Perioada de înscriere:


Permanent; Pregătirea teoretică (Convocarea I):CPPI Buşteni, sau local, la cerere. Pregătirea practică: în condiţii reale de muncă în instituţia din care provin cursanţii sau în Bucureşti - BNaR. Pregătirea practică se va efectua în perioada cuprinsă între Convocarea I şi Convocarea a II-a, acoperind numărul de ore prevăzute pentru fiecare nivel de studii.

Pregătirea teoretică (Convocarea a II-a): CPPI Buşteni,sau local, la cerere. Taxă: 850 lei/convocare; Cazare: (atunci când este cazul)

*1.Modulul 2 curs şi examen de calificare (studii medii)/perfecţionare (studii superioare),

1.Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu, P. Neamţ, NEAMŢ (04.-16.04.2016 );

2.Biblioteca Judeţeană N.M. Spătaru, VASLUI (11 – 23.04.2016);

3.Biblioteca Judeţeană Kajoni Janos, M.Ciuc, HARGHITA(27.06 – 02.07.2016); 4.CPPI Buşteni, PRAHOVA (11-23.07.2016). *2. Pentru Modulul 2 (curs şi examen de calificare/perfecţionare în ocupaţia de Bibliotecar Studii Medii/Bibliotecar Studii Superioare), Cazare/Cazare+masă, la cerere (atunci când este cazul) *NOTĂ Pot participa absolvenţii modulului 1 din alte grupe iniţiale, din alţi ani, din alte locuri de organizare a cursului.

*3.Modulul 1 curs şi examen de evaluare parţíală de calificare (Bibliotecar Studii Medii/perfecţionare (Bibliotecar Studii Superioare);

3. Cursuri de DEZVOLTARE / perfecţionare profesională pentru bibliotecari

3.1 Competenţe Sociale şi Civice - ADVOCACY ŞI POLITICI PUBLICE Cursul oferă o metodă dinamică, interactivă și practică în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru cu autoritățile locale. Cursul este autorizat ANC (autorizaţie B, nr. 0007365/31.10.2013). La sfârşitul programului absolvenţii vor primi diplome de absolvire autorizate cu antetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al Ministerului Educaţiei Naţionale. 4 Tematica: - cum să avem succes garantat în interacțiunea cu autoritățile locale Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar. Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării extra intituţionale, al întocmirii unui plan de promovare a serviciilor şi produselor de bibliotecă, al selectării celor mai potrivite instrumente și metode de abordare a autorităților. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: Permanent local, la cerere. Taxa:600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 3.2. Manager marketing (tarife, contracte, achiziţii)-– MARKETINGUL SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ (BIBLIOMARKET) Cursul oferă o metodă dinamică, interactivă, practică şi distractivă în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru cu segmente diferite de public. Spiritul ludic, umorul unui bibliotecar sunt calităţi absolut indispensabile pentru a reuşi să trezească, să menţină vie atenția publicului şi să-i stimuleze creativitatea. Cursul este autorizat ANC (autorizaţie seria B, nr. 0007991/17.07.2014). Tematica: - ce este marketingul de bibliotecă? - psihologia vârstelor - comunitatea - viziune, misiune, obiective - instrumente de promovare - mass media - blogul - ambientul bibliotecii - cum să avem succes garantat - planul de marketing Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar. Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor 5 Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării intra şi extra intituţională, al întocmirii unui plan de promovare a serviciilor şi produselor de bibliotecă, al selectării celor mai potrivite instrumente de promovare în funcţie de publicul ţintă. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: Permanent local, la cerere. Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)




4. Cursuri de PERFECŢIONARE profesională

4.1.Prelucrarea informaţiilor în format UNIMARC – partea 1 - UNIMARC Bibliografic Programul sprijină bibliotecarii implicaţi în prelucrarea modernă a resurselor bibliotecii, indiferent de programul de bibliotecă folosit. Aplicaţiile practice şi rezolvarea dificultăţilor întâmpinate de către cei care se ocupă de descrierea catalografică şi pe subiecte a resurselor, dar şi ale celor care folosesc instrumentele de informare create de către bibliotecari stau la baza succesului acestui curs. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. Tematica - înţelegerea şi folosirea corectă a terminologiei specifice - selectarea corectă a informaţiilor de pe resursă - completarea corectă a câmpurilor UNIMARC Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi cunoaşterea standardelor de descriere catalografică a resurselor bibliotecii. Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor. Metoda de instruire: Programul se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul descrierilor bibliografice, folosirii corecte a formatului UNIMARC şi a standardelor specifice, elaborării instrumentelor de informare destinate utilizatorilor. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00. Perioada de înscriere: permanent Local, la cerere. Taxă: 6 600 lei/cursant.

4.2.Prelucrarea informaţiilor în format UNIMARC –partea a 2 a- Fişiere de autoritate Programul se adresează personalului implicat în prelucrarea resurselor de bibliotecă şi care stabileşte vedeta autorizată, unifică înregistrările bibliografice la vedeta autorizată, controlează calitatea şi uniformitatea înregistrărilor de autoritate, controlează coerenţa fişierului de autoritate, redactează minute cu norme şi schimbări survenite în înregistrarea de autoritate, propune cumpărarea instrumentelor utile de lucru (enciclopedii, dicţionare, materiale de specialitate etc), oferă informaţii pentru ceilalţi bibliotecari din ţară care lucrează la Fișiere de Autoritate. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. Tematica - înţelegerea şi folosirea corectă a terminologiei specifice - selectarea corectă a informaţiilor de pe resursă - creearea şi modificarea înregistrărilor de autoritate - formarea şi autoformarea catalogatorului care creează înregistrări de autoritate Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi cunoaşterea standardelor de descriere catalografică a resurselor bibliotecii. Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor. Metoda de instruire: Programul este interactiv, se bazează pe un amplu suport de curs în format electronic, foloseşte numeroase aplicaţii practice şi exerciţii propuse de către formator şi de către participanţii la curs. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00. Perioada de înscriere: permanent Local, la cerere. Taxă: 600 lei/cursant. 4.3.Competenţe informatice - DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ (DSB) Programul vizează preponderent dezvoltarea capacităţilor de lucru cu publicul şi are la bază documente cu caracter metodologic: programă, planuri de lecţii şi prezentări elaborate de formatori cu multă experienţă. Cursul oferă soluţii pentru aducerea bibliotecii publice în secolul XXI, prin crearea unor servicii în funcţie de nevoile de informare ale utilizatorilor din comunitate.




Dezvoltarea serviciilor tradiţionale, armonios completate de serviciile noi, pe care biblioteca le poate oferi odată cu introducerea noilor tehnologii şi a comunicaţiilor bazate pe accesul Internet, constituie baza activităţii zilnice pentru bibliotecar, dar şi pentru utilizator. Totul a pornit de la întrebările: de ce bibliotecile publice din Romania atrag doar 10% din populaţie, restul de 90 %, de ce nu frecventează biblioteca? şi ce este de făcut ? Programul are 40 de ore, din care 12 ore de pregătire teoretică, 28 de ore de pregătire practică şi se finalizează cu o testare teoretică și o probă practică de evaluare a cunoștințelor și abilităţilor dobândite. La sfârşitul programului absolvenţii vor primi diplome de absolvire autorizate (autorizaţie seria B, nr. 00041115/31.01.2011), cu antetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi al Ministerului Educaţiei Naţionale. Tematica: - cultura informaţiei - managementul serviciilor - servicii moderne: servicii de referinţe, organizarea de manifestări, organizarea cursurilor pentru utilizatori, servicii suport pentru comunicarea online, servicii speciale - tipologia reţelelor sociale - identificarea utilizatorilor locali şi atragerea acestora - identificarea nevoilor de informare locale - crearea reţelelor locale specializate Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului.




Cui se adresează cursul: Bibliotecarilor şi salariaţilor cu atribuţii în domeniile comunicării şi tehnologiei informaţiei, oricărei persoane interesate de dezvoltarea unor noi reţele locale de informare şi socializare a publicului, de formarea şi dezvoltarea personală şi profesională a acestuia. Metoda de instruire: Programul utilizează cele mai noi tehnici de predare şi instruire, se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele TIC şi de a beneficia de exemplele de bune practici. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00. În ultima zi se organizează examenul de absolvire. Perioada de înscriere: Permanent local, la cerere. Taxa: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 4.4. Comunicare organizaţională: internalizarea misiunii şi viziunii organizaţionale, comunicare de brand prin angajaţi, determinarea indicatorilor cheie de performanţă utilizând componente ale comunicării, 3 zile, taxă: 500 lei

4.4. Atelier interactiv centrat pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare asertivă, 2 zile, taxă: 250 lei 4.5. Ateliere motivaţionale 3 zile, taxă: 350 lei

4.6. Atelier de discurs public pentru formatori, 3 zile, 350 lei

4.7. Patrimoniul cultural şi comunitatea, 3 zile, 600 lei

4.8. Leadership – Atelier, 3 zile, 550 lei 8 4.9.

Managementul crizelor – Atelier, 3 zile, 550 lei

4.10. Abilităţi esenţiale în arta negocierii, 3 zile, 550 lei

4.11. Consiliere în carieră, 3 zile, 550 lei

4.12. Public Speaking, 3 zile, 550 lei

4.13. Curs de Vânzări profesioniste – Strategie, Planificare, Performanţă, Evaluare, 3 zile, 550 lei *Perioadele, locurile și taxele de școlarizare ale acestor ateliere/cursuri se pot negocia în funcție de numărul participanților.





5. Cursuri de SPECIALIZARE profesională

5.1 Statistică şi Evaluare a Activităţii de Bibliotecă Cursul dezvoltă abilităţile de analiză şi sinteză ale bibliotecarilor. Biblioteca publică este cartea de vizită a unei comunităţi, prin urmare va trebui să fie prezentată în orice clipă prin indicatorii de performanţă sau apărată prin date comparative. Care sunt criteriile, standardele, normele, în funcţie de care este judecată activitatea unei biblioteci, cu cine se compară, la ce folosesc datele statistice, sunt câteva dintre întrebările la care oferă răspuns formatori cu experienţă deosebită în întocmirea situaţiilor specifice instituţiei bibliotecare. Programul are 40 de ore şi se finalizează cu un colocviu. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. Tematica: - înţelegerea şi aplicarea standardelor privind activitatea de bibliotecă - dezvoltarea gândirii analitice - utilizarea corectă a tipizatelor destinate statisticii - înţelegerea noţiunilor utilizate în raportare Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor implicaţi în elaborarea rapoartelor şi statisticilor de bibliotecă Metoda de instruire: Programul se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul proiectării, evaluării şi raportării indicatorilor de performanţă. Cursul este susţinut de către preşedinta Comisiei de Statistică. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent local, la cerere. Taxă: 9 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)

5.2. Tehnici de cunoaştere şi comunicare cu segmentele de public Cursul oferă soluţii de comunicare eficientă şi modalităţi optime de relaţionare cu cei din jurul nostru. Se vor dezvolta abilităţile de a asculta şi de a se face ascultat, de a spune lucrurile in aşa fel încât să nu rămână loc de ambiguităţi şi confuzii. La finalul cursului participanţii vor putea să interpreteze corect limbajul verbal şi nonverbal al publicului, să comunice cu impact şi cu rezultatele dorite, să-şi imbunătăţească relaţiile profesionale şi sociale. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. Tematica: - introducere în procesul comunicării - stilurile de personalitate - identificarea propriului stil de personalitate şi comportament - modalităţi de identificare a stilului de personalitate al interlocutorului - adaptarea comportamentului la personalitatea interlocutorului - comunicarea în 3 paşi - pregătirea interacţiunii - transmiterea mesajului Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar. Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor Metoda de instruire: Cursul este deschis, interactiv, foloseşte studii de caz, exemple practice şi metode experienţiale, iar partea practica reprezintă 70% din economia cursului. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent Taxă:600 lei / cursant (taxă şcolarizare)

5.3.Tehnici de comunicare intrainstituţională, rolul echipei Un grup social reprezintă un ansamblu de indivizi între care există relaţii bine definite şi în care fiecare individ are conştiinţa apartenenţei la grup. Membrii unui grup au o anumită structură, funcţionează după unele reguli prestabilite, au interese comune şi urmăresc realizarea unor scopuri specifice, bine delimitate. Psihologia de grup este diferită de suma psihologiilor fiecărui individ ce îi aparţine, de aceea se simte nevoia unor modalităţi noi, specializate, proprii cunoaşterii grupurilor. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. Tematica: 10 - autocunoaşterea - comunicarea-noţiuni introductive - comunicare şi limbaj - comunicarea de masă - comunicarea în cadrul grupului de muncă - comunicarea profesională - comunicarea mediată de calculator Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.







Cui se adresează cursul:Tuturor bibliotecarilor Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării intra şi extra intituţionale.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)




5.4.Organizarea eficientă a resurselor umane, evaluarea şi motivarea personalului Cerinţele unei politici eficiente în domeniul resurselor umane pot fi sintetizate astfel: integrarea managementului resurselor umane în managementul organizaţiei, obţinerea adeziunii întregului personal, acţionarea la toate nivelurile, asigurarea unui climat de angajare şi valorificare a potenţialului fiecărui angajat, recunoaşterea şi motivarea personalului care obţine rezultate performante, stimularea, la fiecare angajat, a dorinţei de îmbunătăţire continuă a propriei activităţi, antrenarea în procesul decizional a celor ce dovedesc competenţă profesională. Tematica: - introducere în managementul resurselor umane - strategii şi politici în domeniul managementului resurselor umane - planificarea strategică a resurselor umane - analiza şi descrierea posturilor (definirea noţiunilor de element de muncă, post, funcţie, meserie, specialitate) - recrutarea personalului/selecţia personalului - integrarea profesională a personalului,motivaţia pentru muncă - comunicarea în cadrul organizaţiei - pregătirea profesională şi dezvoltarea carierei - stadiile carierei şi ale vieţii. Căile carierei - evaluarea performanţelor personalului - recompensarea personalului Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar. Cui se adresează cursul: 11 Directorilor de specialitate, responsabililor de resurse umane, responsabililor de bibliotecă, şefilor de seviciu/birou, tuturor bibliotecarilor Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul recrutării,pregătirii, evaluării şi recompensării personalului.




Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)




5.5. Organizarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional din colecţiile bibliotecilor Programul urmăreşte conştientizarea personalului implicat în managementul resurselor de patrimoniu aparţinând bibliotecilor, creşterea gradului de adaptabilitate al angajaţilor, asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă şi promovarea formelor flexibile de organizare a muncii prin metode inovatoare şi noi practici de lucru iî domeniul patrimoniului cultural, precum şi valorificarea documentelor din colecţiile speciale. Tematica: - cadrul legal pentru managementul documentelor de patrimoniu - evaluarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional din colecţiile bibliotecilor - formare şi informare în domeniul patrimoniului cultural - transmiterea de cunoştinţe şi expertiză în domeniul protecţiei şi promovării patrimoniului cultural naţional - asigurarea sănătaţii şi securităţii la locul de muncă şi protecţia mediului - implementarea formelor flexibile de organizare a muncii prin intermediul metodelor inovatoare: platformă online de colaborare, bază de date electronică. Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar. Cui se adresează cursul: Personalului implicat în managementul colecţiilor speciale, a resurselor de patrimoniu din patrimoniul bibliotecii. Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul managementului documentelor de patrimoniu. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 12




6. Atelire de lucru Pe parcursul a trei - cinci zile de instruire bibliotecarii vor beneficia de informaţii, schimburi de bune practici, exerciţii interactive, sesiuni de întrebări şi răspunsuri, în funcţie de tema solicitată în domeniile: colaborări, parteneriate, elaborare proiecte, noutăţi legislative, tehnici de comunicare eficientă, lobby sau teme propuse de beneficiari. Atelierele oferă soluţii de căutare, selecţie, derulare a proiectelor comune,stimulează creativitatea în abordarea celor mai avantajoase parteneriate,răspund unor cerinţe punctuale de cucerire a noilor segmente de public, de diversificare a serviciilor destinate comunităţii. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR Tematica: - Management de bibliotecă(noutăţi legislative) - Managementul proiectului - Organizarea agendei de lucru/managementul carierei - Bibliotecarul 2.0. Modele comportamentale - Bibliotecarul – animator cultural (organizarea expoziţiilor, a evenimentelor, promovarea evenimentelor) - cunoaşterea mediului concurenţial în care biblioteca îşi desfăşoară activitatea - căutarea şi abordarea partenerilor - documentaţia necesară stabilirii colaborărilor - paşii care trebuie urmaţi

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare / perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor Metoda de instruire: Programele se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării, al lucrului în echipă, al stabilirii rolului de animator cultural în comunitate. Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 3-5 zile (în funcţie de complexitatea temei alese), între orele 9.00 şi 17.00 Perioada de înscriere: permanent Taxă: 300 / 500 lei/cursant (în funcţie de numărul orelor livrate). Înscrierea la cursurile ANBPR se va face completând Formularul de înscriere şi respectiv




Contractul de formare profesională, ce vor fi disponibile pe site-ul ANBPR, la calea: www.anbpr.org.ro. Cursurile ANBPR se pot organiza şi local, cu condiţia să existe minimum 15 persoane înscrise/curs.

La cererea expresă a cursanţilor, ANBPR poate facilita participanţilor cazarea în localitatea de desfăşurare a cursurilor, cu condiţia ca cererile să fie transmise ANBPR cu minimum cincisprezece zile lucrătoare înainte de începerea cursului.

Persoanele înscrise la cursurile ANBPR vor beneficia, în baza contractului de formare profesională, de suporturi sau note de curs, materiale ajutătoare şi/sau consultaţii oferite, la cerere, de către formatori. ANBPR îşi rezervă dreptul de a organiza cursurile anunţate şi în alte localităţi sau în alte perioade decât cele specificate, în funcţie de solicitările beneficiarilor. Taxa de participare şi cheltuielile de cazare şi adiţionale se vor achita în contul ANBPR: RO33CECEB50343RON0650133, deschis la CEC, Sector 5,

Bucureşti, cod fiscal 7137332.







Lectorii ANBPR sunt persoane autorizate, cu competenţe de formator, flexibile în livrarea conţinuturilor şi cu calificări deosebite în domeniul de activitate din care provin (masterate, doctorate, vechime relevantă în profesia de bibliotecar). ANBPR îşi propune ca, în etapa următoare, să livreze şi alte programe (manageri, directori economici, contabili, metodişti), în conformitate cu solicitările membrilor şi ale angajatorilor, iar ca element de actualitate, şi pentru ca bibliotecarii să beneficieze de experienţa unora dintre cei mai calificaţi formatori, oriunde s-ar afla aceştia, parte din cursuri vor fi predate on- line.

Toate programele se vor derula, în urma negocierilor dintre beneficiar şi organizator, fie la sediul bibliotecii, atunci cand sunt îndeplinite cerinţele de grup şi logistică, fie într-un centru zonal sau la CPPI Buşteni. Pentru constituirea grupurilor şi pentru programarea din timp în agenda de lucru a formatorilor, avem nevoie de solicitările dumneavoastră ! Vă mulţumim pentru colaborare !




Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la: E-mail: anbpr_ro@yahoo.com www.anbpr.org.ro silvia_nestorescu@yahoo.co.uk mobil: 0756099195, 0724319261 Adresa de corespondență: ANBPR (în incinta Bibliotecii Naționale a României), Bd. Unirii Nr. 22, Corp F4, Mezanin, Camera M 06, Sector 3, Bucureşti, Cod poștal 030833, Romania. Aşteptăm înscrierile dumneavoastră. Profesioniştii în domeniu îşi asumă, în acest fel, responsabilitatea formării de bibliotecari calificaţi, în conformitate cu standardele în vigoare (Standardul pentru ocupaţia de bibliotecar şi Standardul pentru bibliotecari studii medii), cu tendinţele internaţionale ale domeniului, cu cerinţele specifice ale angajatorilor şi ale comunităţii, dar, mai ales, cu aşteptările şi cerinţele exprimate în repetate rânduri de membrii Asociaţiei noastre.



Avem, în sfârşit, posibilitatea să dăm, împreună, noi dimeniuni sociale şi intelectuale acestei profesii. Silvia Nestorescu Coordonator Formare Profesionala ANBPR tel./fax: 021 411 02 77 mobil: 0724 319 261 website: www.anbpr.org.ro 14 Anexa FORMULAR DE ÎNSCRIERE individuală Subsemnatul1 , ................................................., cu următoarele date personale: 1. domiciliul ................................................................................................., 2. CNP....................................................., 3. BI/CI seria ......., nr. ................., eliberat de ................, la data de ...................., 4.Locul şi data naşterii............................................................................................. 5.Numele părinţilor: mama........................................................................................ tata........................................................................................ 6. Studii ................................................................................................. (precizaţi denumirea ultimei instituţii de învăţământ absolvite şi specializarea) 7. având funcţia............................................................................................. 8. Locul de muncă actual .......................................................................................... .......................................................................................................................... (precizaţi denumirea organizaţiei şi adresa) 9. Nr. de telefon/fax (cursant)........................................ 15 .e-mail (cursant)...................................... 10. Nr. de telefon/fax (instituţie)........................................ .e-mail (instituţie) ...................................... doresc să mă înscriu la cursul ....................................................................., organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România ANBPR..................., precum şi cazare pentru ...........nopţi, în perioada............... În cazul în care nu mă pot prezenta la acest curs voi anunţa Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România cu cel puţin 5 zile înainte de începerea cursului. Semnătura ............................ Data........................... FORMULAR DE ÎNSCRIERE colectivă Subscrisa1 ....................................................................................cu următoarele date de identificare: 1. sediul ................................................................................................., 2. Cod fiscal....................................................., 3. Cont Bancar ...................................................................................................., 4. Domeniul de activitate .................................................................................. (precizaţi domeniul principal de activitate al instituţiei) 5. Nr. de telefon/fax ........................................., e-mail ....................................., reprezentată prin ........................................................., în calitate de ................ dorim înscrierea la cursul ....................................................................., organizat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România ANBPR,. a următoarelor persoane: 1. Dna/Dl ............................................ având funcţia ............................................ Locul şi data naşterii............................................................................................. Numele părinţilor: mama........................................................................................ tata............ tel. ..........................., fax .............................., e-mail ............................... 2.Dna/Dl ............................................ având funcţia ............................................ Locul şi data naşterii............................................................................................. Numele părinţilor: mama........................................................................................ 16 tata............ tel. ..........................., fax .............................., e-mail ............................... 3.Dna/Dl ............................................ având funcţia ............................................ Locul şi data naşterii............................................................................................. Numele părinţilor: mama........................................................................................ tata............ tel. ..........................., fax .............................., e-mail ............................... De asemenea, dorim să asiguraţi cazarea unui număr de ....................... persoane pentru ...........nopţi. În cazul în care persoanele înscrise nu se pot prezenta la acest curs voi anunţa Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România ANBPR cu cel puţin 5 zile înainte de începerea cursului. Semnătura/ştampila........................... Data...........................

Programe de vara la filiala Iosia







Program  de lectura de vara.

Atelierele sahistilor.


A citi e bine!

Maraton de citit la Valea lui Mihai.
Locul de desfasurare- Biblioteca Oraseneasca  Mate Imre din Valea lui Mihai
Coordonatoriii activitatii :
  Gábor Éva
  Gheri Judit



Szeptember 8-án bárki részt vehet az Olvasás Világnapja alkalmából szervezendő eseményen, de előre be kell jelentkezni. A szervezők felhívása.


"Szeretettel várunk minden kedves olvasni szerető és könyvek iránt érdeklődő gyereket, felnőttet, családokat, közösségeket kis városunkból, akik szívesen részesei lennének a szeptember 8-án, az Olvasás Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő felolvasó maratonon.
A program reggel 8 órától kezdődik s tart addig, míg az önök érdeklődése. Kérjük szépen a jelentkezőket, hogy a következő két telefonszám valamelyikén jelezzék részvételi szándékukat és az időpontot is:
- 0745-376194 Gábor Éva
- 0771-323856 Gheri Judit

Mindenki 10 percnyi olvasással vehet részt, persze, ha szeretne, ezt a nap folyamán többször is megismételheti. Az olvasást követően mindenki elmondhatja, miért választotta az illető művet.
Főszervezők: az érmihályfalvi RMDSZ-Nőszervezet és a Máté Imre Városi Könyvtár.
Helyszín: a városi könyvtár."

13 august 2016

Lecturi de weekend 63


Abatorul cinci, autor Kurt Vonnegut a apărut la Editura Univers in anul 1983.
„Abatorul cinci este una dintre cele mai importante carti scrise pe pamint american – obsedanta, irezistibila, subtila, plina de compasiune. O capodopera.“(Library Journal)
„O carte hazlie pe care, citind-o, nu-ti poti ingadui sa rizi, o carte trista care nu-ti stoarce lacrimi, un basm plasat intr-un abator.“ (Life Magazine)
„Debordind de imaginatie, aproape psihedelic, «Abatorul cinci» este un roman trist si incintator deopotriva, scris in cel mai autentic stil Vonnegut.“ (The New York Times)
„Unul dintre cei mai de seama romancieri americani contemporani.“ (Graham Greene


Experiența lui Vonnegut ca soldat și prizonier de război i-a influențat profund opera. În calitate de caporal al Diviziei de Infanterie 106, Vonnegut a pierdut legătura cu batalionul său și a rătăcit singur în spatele liniei inamice timp de câteva zile, înainte de a fi capturat de trupele armatei germane pe 14 decembrie 1944. Încarcerat în Dresda unde lucra la o fabrică ce producea siropuri pentru femeile gravide, Vonnegut a fost martorul bombardării și distrugerii a unei mari părți a orașului, pe 13-14 februarie 1945. Vonnegut a fost unul din cei șapte prizonieri de război americani din Dresda care au supraviețuit în celula unui depozit de carne cunoscut ca Schlachthof Fünf în germană, sau Slaughterhouse Five în engleză, adică „Abatorul cinci”. 


 Cum vorbim despre lucrurile care ne-au rănit,despre mari catastrofe, despre tragedii pe care le-am trait?  Găsim totdeauna registrul potrivit?
Autorul anunta un roman despre bombardarea Dresdei  în al doilea război mondial. Povestea este în carte , dar o gasesti doar ca pe niste piese de puzzle amestecate. Cand durerea amintirii devine prea intensa, naratiunea evadeaza in alte zone- a copilariei, a adolescentei, a casatoriei, a unei presupuse rapiri de catre extraterestri si a unei vieti paralele pe o alta planeta, a unei maturitați ca profesionist intr-un domeniu oarecare....
E un roman dureros, care arata că viata e grea si tristă si intre viață și moarte nu e decât o graniță  foarte subtire care poate fi trecută oricând .... pentru ca ”așa merg lucrurile”.

12 august 2016

Cititorul din peşteră



        În romanul de ficţiune Cititorul din peşteră, scriitorul portughez Rui Zink ne povesteşte aventura unui copil de 15 ani, căruia nu-i plăcea să citească nimic (poate doar subtitrările telenovelelor) şi care ajunge pe o insulă unde e forţat să citească, tot felul de cărţi, pentru a rămâne în viaţă (ironie nedisimulată a autorului). Romanul e împărţit în trei părţi, ce urmează parcă formula clasică a unui discurs de succes: prima parte ce corespunde introducerii (Călătoria), a doua ce ilustrează ideea principală a prezentării (Insula) şi a treia ce ne prezintă deznodământul sau concluziile discursului (Întoarcerea).  

        Călătoria ne arată cum, un adolescent, cam incult ce-i drept, ai cărui părinţi divorţaseră, şi deci nu prea aveau timp să-l educe; se ocupa cu tot felul de furtişaguri, prin târgul oraşului unde locuia (din text se înţelege că acest oraş, ce are şi un port e situat undeva în Portugalia). Într-o zi, mai precis în dimineaţa unei zile când tocmai reuşise împreună cu banda de mici „hoţomani” din care făcea parte să strângă o mică sumă de bani, în piaţa oraşului descind soldaţii regelui, în căutarea unui hoţ ce dăduse o mare „lovitură”. Hoţomanul nostru, intrat cum zice el în „buculc”, o ia la fugă, ca şi restul bandei de altfel (eroul nostru a aflat ulterior că nu pe el îl căuta potera). Fugind ca bezmeticul printre mese şi negustori, la un moment dat se „termină terenul” şi adolescentul nostru cade pe o corabie, din port. Odată ajuns pe corabie, se ascunde în cală, mănâncă o pară mălăiaţă, şi din cauza oboselii adoarme. Când se trezeşte, ceva i se pare suspect, corabia parcă se mişcă. Se uită printr-o mică fereastră a corabiei (numită de marinari tambuchi) şi realizează că e undeva în mijlocul unei mări sau chiar ocean. Nu după mult timp e găsit de unul din marinari, şi scos pe puntea corăbiei unde toţi marinarii erau adunaţi, ca la şedinţă. Marinarii, curioşi, îl înconjoară pe „clandestin”, afişând „mutre nu foarte prietenoase”. Unul din marinarii de pe corabie (despre care eroul nostru a aflat ulterior că e contramaistru) îl întreabă mârâind: „- De unde ai apărut, măi drace?”. Adolescentul hoţoman îi spune că a căzut pe corabie, de pe chei, fără să precizeze însă de ce şi de cine fugea prin piaţă. În timpul acestor explicaţii, lângă marinari apare căpitanul (ce şchioapătă de parcă ar avea un picior de lemn), care-l muştruluieşte puţin pe copil. În cuvinte puţine, dar hotărâte, căpitanul îi explică că are noroc, în alte vremuri l-ar fi legat fără explicaţii de catarg sau l-ar fi aruncat direct primilor rechini apăruţi pe lângă corabie. Dar, pentru că pe corabie nu e loc pentru puturoşi, căpitanul îi spune că treaba lui va fi să stea cocoţat, sus, pe gabie (gabia e o platformă mică de aproximativ 1 metru pătrat, situată în vârful catargului principal al corabiei), de unde va evalua orizontul.

Astfel, „evaluând” orizontul, eroul romanului îşi petrece zilele, pe corabia aflată într-o misiune ciudată. În timpul călătoriei, discutând cu mai mulţi marinari (în mod ciudat unul din ei are un nume întâlnit la un personaj din Moby Dick) adolescentul nostru află misiunea marinarilor de pe vas, şi anume corabia caută o insulă, pe care se află un monstru ce trebuie prins şi adus în ţară. Acest monstru se numeşte Anibalector, numele lui apărând pe o hartă deţinută de căpitan. Până şi harta e ciudată, ea nefiind desenată, cum ne-am aştepta, pe hârtie, ci pe piele umană.

Aproape de sfârşitul primei părţi a romanului, copilul ajuns deja mus (primul grad al oricărui marinar aflat pe un vas) câştigă încrederea căpitanului, care-l lasă să citească harta aflată în posesia lui. După ce a citit harta, şi discutând cu căpitanul tânărul mus află că de fapt pe monstru îl cheamă Animal Lector, adică Cititor.

La câteva minute după aceasta căpitanul l-a trimis pe musul nostru înapoi pe platforma gabiei, unde eroul nu apucă să stea prea mult din cauza unei furtuni. Furtuna izbucnită din senin, îl aruncă în mare pe adolescent, şi astfel se termină prima parte a romanului.

        Insula reprezintă a doua parte, şi cea mai consistentă a romanului Cititorul din peşteră. Adolescentul de 15 ani se trezeşte, într-o peşteră, pe o insulă. Dar, peştera e ciudată şi groaznică în acelaşi timp. Din tavanul ei se lasă spre podea mii de stalactite, iar pe jos sunt mii de oase umane şi cărţi. Cărţi şi oase, presărate peste tot pe podeaua peşterii. La un moment dat, după uluiala iniţială tânărul mus observă, că, unul din pereţii peşterii începe să se mişte. De fapt, peretele nu e perete, stânca ce i se părea lui că are o cocoaşă e chiar monstrul căutat de corabia ciudată, condusă de căpitanul obsedat. Speriat la maxim, adolescentul abia poate scoate un strigăt chinuit, disperat.

Culmea, monstrul impasibil, îi spune că era cazul să se trezească, şi-l întreabă dacă e portughez, pentru că lui aşa i se pare după accent. Monstrul i-a recunoscut accentul, pentru că eroul nostru vorbise în somn, după ce furtuna îl aruncase în peştera din insula ciudată, aflată undeva pe o mare, la capătul lumii. După ce-şi mai revine puţin din uluiala şi groaza iniţială, adolescentul îl întreabă pe monstru dacă el e Anibalector. După ce-i confirmă acest fapt, adolescentul nostru se miră că monstrul vorbeşte, şi-l întreabă că cine l-a învăţat, şi mai ales de unde are atâtea cărţi, şi ce face cu ele. Monstrul îi răspunde că pentru el a fost un pic mai greu, fiind singur în peşteră, mai întâi a învăţat să citească, şi apoi să vorbească, tot cu ajutorul cărţilor. Astfel din cărţi monstrul acesta ciudat a reuşit să înveţe bineînţeles, rezonabil, următoarele limbi: suedeza, olandeza, rusa, ebraica, mandarina, engleza, poloneza, sârbo-croata (deşi sârbii şi croaţii sunt două popoare diferite, ei vorbesc aceeaşi limbă, diferenţa o face alfabetul, croaţii folosind alfabetul latin, iar sârbii cel chirilic), portugheza, germana, maghiara şi islandeza. Practic, monstrul a învăţat limbile marinarilor ce au naufragiat pe insulă, şi pe care el i-a şi mâncat, pentru că, după cum singur recunoaşte în dialogul cu adolescentul nostru, „..ce pot să-ţi zic? Sunt un individ care are nevoie de multă hrană”.

După câteva minute, tot discutând cu monstrul despre cărţi, citit şi cultură în general, adolescentul nostru îşi dă seama că i-a dispărut frica; de fapt intenţia monstrului asta a şi fost, să discute cu copilul de 15 ani până ce acesta se mai relaxează şi-şi mai revine din sperietura iniţială. Mai mult, în urma acestei conversaţii, cele două personaje, monstrul (ce are o cultură mai vastă decât 98% din locuitorii acestei planete) şi adolescentul (încă incult), ajung la o înţelegere „amiabilă”, monstrul îl lasă să trăiască mai departe pe adolescent în peşteră, cu condiţia ca adolescentul să citească toată ziua cărţile pe care Cititorul i le indica, iar seara să le comenteze împreună, pentru că de fapt, problema monstrului era că nu avea cu cine să converseze pe tema cărţilor citite (din cauză că ori erau prea proşti cei care ajungeau în peştera sa, ori monstrul îi mânca înainte să afle ce au „în cap”). Astfel, citind o mulţime de cărţi, trec săptămâni, poate chiar luni de zile (adolescentul nu ştie cât timp a trecut pentru că nu are nici ceas şi nici facebook în peşteră, nici măcar televizor, oricum n-ar fi avut ce face cu televizorul pentru că monstrul nu avea abonament şi nici cablu pe insula pustie), în plus monstrul chiar îl încuraja pe adolescent să facă sublinieri pe cărţile citite, pentru a discuta ulterior aceste pasaje interesante.

Astfel, încet-încet adolescentul nostru incult, începe să prindă gustul lecturii, şi face un lucru pe care nu-l făcuse niciodată la şcoală: să înveţe. Culmea, îşi dă seama că-i şi place să înveţe. În afara peşterii adolescentul nu prea trebuia să iasă, pentru că mâncarea (adică tot felul de fructe) i-o „livra” monstrul, care l-a şi avertizat să nu părăsească peştera pentru a nu cădea pradă primejdiilor ce hălăduiau pe acolo: „dinozauri carnivori, lilieci carnivori, insecte carnivore, plante carnivore”. Bineînţeles, şi fructele pe care i le aducea monstrul trebuia să le cerceteze adolescentul cu atenţie înainte de a le muşca, pentru că şi acestea conţineau, câteodată, larve, of course, tot carnivore.

Cu timpul, monstrul îl învaţă pe adolescent, faptul că nu numai cartea trebuie să aibă stil, dar şi cititorul. Dar, pentru că tot ce e bun durează puţin, după câteva luni, marinarii de pe corabia ciudată cu care venise adolescentul îi întind o capcană monstrului şi reuşesc să-l captureze. De asemenea îl „salvează” şi pe adolescent din peşteră, deşi acesta nu era prea bucuros c-a fost „salvat”. La sfârşitul acestei a doua părţi a cărţii, eroul realizează că a învăţat să iubească şi cărţile şi cuvântul.

        Întoarcerea, partea a treia şi finală a acestei frumoase cărţi (părerea mea, cum ar zice un personaj celebru), ilustrează în doar 12 pagini sfârşitul, concluzia acestui roman. Corabia ciudată, se întoarce în patrie cu monstrul căruia i place să citească (nu doar că-i place cartea, dar şi spune că o preferă televizorului, pentru că acesta doar îţi arată nişte imagini, care te fac mai tâmpit şi leneş) şi animalul acesta e „instalat” într-o groapă din grădina zoologică, groapă la realizarea căreia oamenii au muncit aproape o săptămână. Pe chei, în port adolescentul (acum iubitor de carte şi cuvânt) se întâlneşte cu părinţii lui, ce vor să se împace de dragul copilului întors din fantastica aventură. Adolescentul, „rece, cum cere legea”, le refuză pe loc oferta, spunându-le că dacă vor să fie din nou împreună, s-o facă; dar să nu-l folosească pe el ca pretext pentru această împăcare.

Ajuns captiv, Anibalector, era vizitat zilnic de oameni la grădina zoologică, dar de când ajunsese aici devenise melancolic, şi refuza să vorbească în public, n-a mai vorbit nici măcar cu eroul nostru, adolescent, acum devenit bărbat, acest fapt ofensându-l şi întristându-l pe fostul pungaş. Deşi îi ducea cărţi noi săptămânal, eroul nostru observă că aşa-zisul monstru e din ce în ce mai trist, nici măcar nu mai citea cărţile primite. Culmea e că nici măcar căpitanul corabiei nu se simţea mai bine, şi el devenise trist, melancolic, mai ales după ce reuşise să dialogheze de câteva ori cu Anibalector (căpitanul ca personaj seamănă foarte mult cu căpitanul balenierei ce-l vâna pe Moby Dick). Realizând că Anibalector nu va mai supravieţui mult în captivitate, eroul cărţii se hotărăşte să-l elibereze. Într-o noapte, profitând de faptul că acum era o „figură publică”, eroul cărţii îl vizitează pe monstru ce se făcea că doarme, culcat printre cărţi necitite şi coji de migdale (ce erau aruncate în „monstru” de „oamenii” ce vizitau grădina zoologică). De data aceasta eroul nostru reuşeşte să vorbească cu monstrul, care-l întreabă de ce îl vizitează. Eroul îi spune că a venit să-l elibereze, deşi nu are nici un plan pentru această acţiune. Mulţumindu-i pentru intenţie, Anibalector se eliberează singur din lanţurile cu care era legat (se pare că putea oricând să se elibereze, dar n-a vrut s-o facă). Apoi, împreună au străbătut jumătate din oraş, până au ajuns la podul de peste fluviul ce se vărsa în mare, şi Cititorul (adică „monstrul” Anibalector) a sărit în mare, şi de atunci nu l-a mai văzut nimeni. Astfel, oamenii au crezut că s-a înecat, deşi după părerea scriitorului „Cu atât mai bine. Nimic nu-i mai bun decât ca inamicii noştri să ne creadă morţi, ca să înceteze să ne mai pisălogească.”

După eliberarea aceasta, „ilegală” a „monstrului”, eroul cărţii a fost arestat şi acuzat de trădarea patriei-mamă. Dar, pentru că în realitate era încă minor (deşi el se considera după cap şi inimă major), şi nici judecătorii n-au vrut să-l pedepsească prea aspru, s-a „găsit” un termen mediu de sentinţă, un fel de „serviciu civic pe tot restul vieţii”. Astfel eroul nostru a fost pedepsit să fie scriitor, soartă crudă, mai rea ca închisoarea pe viaţă, pentru că te obligă să-ţi petreci timpul aşezat la o masă, în faţa unei hârtii albe sau a unui ecran gri de calculator (ce ironie, şi ecranul la care scriu acest articol e tot gri) şi „să scrii istorii pe care, pe deasupra, nu le citeşte aproape nimeni, dacă nu sunt adaptate pentru cinema sau televiziune”. În plus, scriitorul e invitat, câteodată prin şcoli sau biblioteci, să-şi prezinte opera, fără să fie plătit pentru că nici şcolile, nici bibliotecile n-au bani să-i plătească pe scriitori, dar, uneori, când au „chef” le mai oferă scriitorilor (sau altor invitaţi) câte o masă de prânz, ce uneori se transformă rapid într-un „banchet pentru o jumătate de duzină de comeseni.”
        La final, autorul recunoaşte că a folosit unele „neruşinate referinţe” din câteva opere celebre: Moby Dick de Hermann Melville, Vânarea lui Snark scrisă de Lewis Carroll, King Kong de Marion C. Cooper, Dune scris de Frank Herbert, Esteiros al scriitorului portughez Soeiro Pereira Gomes, etc. Ciudat e că acţiunea acestui roman se petrece cumva într-un timp care nu există, pentru că în carte coexistă elemente de civilizaţie din secole diferite, din epoca dinozaurilor, secolul XVI sau XVII şi secolul XX. Pentru că, normal nu au cum fi din acelaşi timp corabia şi televizorul, muschetele şi telenovela, regele şi racheta (Portugalia a abolit monarhia în 5 octombrie 1910), dinozaurii şi tancurile. Cu toate aceste ciudăţenii, acest roman poate fi citit de orice cititor, de orice vârstă, cu o condiţie: să-i placă cititul şi cartea, în general.             

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării